Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Keltové v Irsku 15. - 16. století

Od: ba* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, obracím se na někoho s historickými znalostmi s poměrně složitou otázkou, na kterou se mi v dostupných zdrojích nedaří najít odpověď. Pracuji na lehce fanasy historickém románu a nedaří se mi dohledat, zda v této době ještě v Irsku byli keltští druidové - jde mi o ty části, co nebyly poangličtělé - tedy o gaelské iry, kteří hovořili irštinou a ctili tradice původních obyvatel. Přijali v této době už křesťanství nebo si ještě stále zachovávali původní keltská božstva? Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Irové byli křesťanský misionáři raně středověký Evropy...; křesťanství se tam rozšířilo skoro o půlstoletí dřív než u nás (resp. o fous dřív, než jsme se vůbec "my""u nás"usadili);
moc toho k týhle tématice nevím, před nedávnem jsem listoval knížkou, podle který byl přes irský křesťanství zachovanej odkaz antiky, šlo zřejmě o tenhle titul: databazeknih.cz/... (resp. podrobnějc tady magazlin.zln.cz/... (hl. druhá půlka))
zmínky k raně křesťanskému Irsku např. i zde: vkd.bihk.cz/...
(a to jsme v tak v půlce prvního tisíciletí, natožpak o cca tisíc let pozdějc...(no ale fantasy žánr pravda snese vše...))

(oprava přepsání se - samozřejmě správně mělo být ...křesťanství se tam rozšířilo skoro o půltisíciletí dřív než u nás...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]