Nejste přihlášen/a.
Krásné nedělní odpoledne,
mám na Vás takový dotaz. Vyplatí se podle Vás jít do kontokorentu na pár tisíc, než člověku dojdou peníze než aby šahal na spořící účet, nebo ne? Mám limit kontokorentu 10 tisíc a kdybych z něj vzal 2 tisice řekněme na 14-30 dní tak se to pohybuje od 15-30Kč (1,05Kč za den). Což dát 32Kč bance by mě nezabilo asi...i když bych za to mohl koupit něco jiného.
Na běžném účtu mám pár tisíc a jinak si příjmy odkládám na spořící účet, kvůli přehlednosti a není k němu vedená karta.
Už kvůli tomu kontokorentu jsem zvažoval, že bych si těch pár tisíc převedl na bežný účet k jiné bance kde jej nemám a když bych se dostal na nulu nebo potřeboval víc, šáhl bych na spořící účet. Nevýhoda toho druhého účtu je, že mám sice zdarma naprosto všechno ale nemá tolik poboček a už vůbec nemá vkladomaty jako spořitelna. Takže bych stejně musel vkládat přes spořitelnu a pak si to převádět. Zase ale vybírat ze všech bankomatů zdarma..k ne zaplacení.
Jako mám trochu pocit, že mě to omezuje, protože mám strach abych se do toho kontokorentu nedostal i když teď mám měsíční příjem, takže když bych ten měsíc vybral dvojku tak se to automaticky dorovná ale mám pocit, že bych tím ztratil přehled narušilo by to můj systém který v tom mám.
A rušit si ten kontokorent nechci i když je mi k ničemu, tak mám jako student nadlimit protože jsem rok pracoval na HPP.
Já totiž jak si na něco zvyknu, tak se mi to nechce měnit.
Jaké s tím máte zkušenosti Vy?
Kontokorent zásadně odmítám a nikdy jsem neměl. Žiji tak, že na co si nevydělám, to nemusím mít. Možná jsem blbej,, ale jdu spát s klidnou hlavou. Ale je pravda, že je jiná doba.
kontokorent je užitečná věc pro případ nenadálého výdaje a na krátkodobé dluhy je lepší, než půjčka. Dovolí vám jít na účtu do mínusu a když ten mínus vyrovnáte do nějakého termínu, máte jej úplně bez poplatků.
Problém je, že na pohodlný život s kontokorentem si rychle zvyknete. Krátkodobé dluhy budou čím dál delší a ještě k tomu začnou narůstat.
Kontokorent jsem kdysi měla z toho důvodu, že jsem podnikala a když mi přišla nová kolekce do obchodu, muselo se ihned zaplatit a až pak, když začal prodej, se peníze vracely. Ale ne naráz. A proto jsem kontokorent využívala. Ale v běžném životě bych to nechtěla, protože to za to nestojí a musí se to hlídat a to by mne otravovalo. Ale už dávno nemám takové výdaje, abych to potřebovala. Takže ono se to těžko odpovídá, protože to si musíte rozmyslet sám, jestli byste se bez toho raději neobešel. On si na to člověk lehko zvykne a pak se také může stát, že zapomete včas uhradit a zaplatíte penále a jestli jedete "na doraz", už se v tom "vezete". Já to teda tak tenkrát měla. Nebylo to sice v Čechách, bylo to v cizině, ale myslím si, že podmínky jsou všude stejné. Jsou to banky a nejsou to žádní dobrodějové.
No právě před 2 lety jsem byl v období jako student, že jsem byl tak rok a čtvrt instantně v mínusu, ale protože jsem nějaký malý příjem měl tak se mi to podařilo "otočit" ale vzali si třeba 100kč měsíčně na úrocích.
Ted pravidelný příjem mám i když jsem stále student. Takže když bych přestřelil, tak by to takový problém nebyl. Ale právě si říkám, jestli nevyužívat druhou banku, kde to nemusím hlídat a když bych neměl, šel bych na spořící účet kde pár desítek tisíc mám, než dávat drobný na urokách v bance.
Zrušit mě to taky napadlo, ale oni dávají studentům limit max. 5 tisíc a i když jsem měl v té době studentský účet ale měl jsem pravidelný příjem tak mi dali limit 10 tisíc a to by bylo zase škoda rušit, teď už bych ho nedostal :D
Mám dva spořící a jeden běžný účet. Přesto mám zřízený kontokorent. Ke spořícím nemám kartu a kdyby se někde cokoli rychle stalo / třeba v cizině / a já nemohla ke spořícímu účtu, tak je kontokorent rychle k dispozici. Běžně jej nevyužívám. Za zřízení kontokorentu jsem nic neplatila a ani platit měsíčně nic nemusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.