Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Focení komety Neowise

Od: rudla odpovědí: 9 změna:

Zdravím, chci fotit kometu tak, že udělám asi dvacet několikasekundových expozic komety. V jakém programu se to pak dá složit dohromady? Co byste doporučili?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, pokud to má být program zdarma (což vždy potěší), tak zkuste GIMP. Zdravím!

hodnocení

3x

Ano, GIMP je vhodný.

Můj názor na fotománii tohoto úkazu je jaksi skeptický. Není to nic opticky zvláštního. Jen šmouha. Takže sice ta práce s expozicí může být jako výzva, ale výsledek nikdy nebude odpovídat vynaložené námaze. Ve finále by se ta šmouha mohla zprasit v editoru uměle a nikdo by nic nepoznal :) A dokonce si myslím, že nemálo obrázků bude tímto stylem vytvořeno.

hodnocení

0x

Hoďte do Googlu heslo astrofoto.

rudla
hodnocení

30s expozice, iso 3200 z bytu za záclonou. Venku osvětlené parkoviště, proto ta škvíra v zácloně.

Focení komety Neowise

No, chtělo by to na fotografování fotoaparát a ne mobil. Je to příšerný. Šum, dlouhá expozice (z hvězdiček čárky), neostrost. Ono to není jen tak.

No nevím. Nepovažuji se za fotografa, to ani náhodou.
Ale nikdy by mě nenapadlo fotit oblohu z křesla v obýváku.
Když to má alespoň trošku vypadat, tak si vyjedu za město, vezmu stativ...

horak*
hodnocení

0x

Na tento dotaz jsem nechtěl odpovídat, neboť se mi nezdálo, že by tazatel chtěl experimentovat s HDR, bracketingem nebo stitchingem, ale přitom hledal nějaký grafický editor. Bracketing lze použít pro zvýraznění popředí, ale 20 expozic po několika sec? Stitching při použití objektivu s ohniskem řádů stovek mm a vytvoření složeného obrazu velikosti stovek megapixelů? Doporučuji problematiku nastudovat např. zde (ale je již skoro pozdě) :
novinky.cz/...

horak*

a zde příklady na oba typy

Focení komety Neowise #2
Focení komety Neowise #3

Já bych tu problematiku s odbornými termity pro mobilocvakače tolik nerozebíral *smich* Voni maj na jabku AI xLens cool kamery který vyfotěj fšecko a to jim stačí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]