Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cukrovka, jak se doma otestovat

Od: drak odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit jaké testy na cukrovku lze v domácích podmínkách provést. Zakoupit lékárně glukoměr nebo existuje jiný test?
Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

4x

Glukometr má smysl pro někoho, kdo již cukrovku má...a ten dostane skoro na 100% nějaký přístrojek zadarmo u diabetologa, mívají jich plné skříně (vzorky od dodavatelů). Já za celý život nekupovala ani jediný, všechny jsem vždy dostala. Pro jednorázový test je lepší si ho od někoho známého na chvíli půjčit, třeba na jeden den, udělat si třikrát test (stejně nepoznáte, zda cukrovku vskutku máte). Fungují i indik. papírky na testování moči, pro orientaci nejsou vůbec špatné, ale ani pak jen tak z jednoho testu nic relevantního nepoznáte, pokud není diabetes dekompenzovaný, tak cukr v moči nemusí být vůbec.

Koupit glukometr- snad jedině v případě, že je v rodině víc jedinců s predispozicemi a ve vhodném věku...a můžete si z testování udělat rodinnou aktivitu a jednou za čas se testnout.

lidus*
hodnocení

4x

V Brně lékárna Benu dělá test z kapky krve z prstu na počkání zadarmo, ještě i tlak vám změří. Jinak každý praktický lékař vám základ udělá na počkání.

drak
hodnocení

Díky za odpovědi. Uvažuji, že si domů nějaký levnější glukoměr pořídím. Máte prosím nějaká doporučení? Jak je to s kompatibilitou jehel a dalšího příslušenství?
etana*

Každý glukometr má v sadě i kompletní "píchací"zařízení a ano, různí výrobci používají různé automatické bodce, takže kompatibilní bývají jen v rámci jednoho výrobce. Levných je na trhu poměrně dost, určitě jsou dost slušné tyto: benu.cz/...

kos
Jehla je úplně jedno, důležitý je proužek, který Vám nenačte jakýkoliv na kterémkoliv glukometru. Jinak, je třeba píchnout se ráno na lačno, aby byly výsledky relevantní.

Pí Etano nemáte pravdu jehly na píchnutí nejsou pro kařdý přístroj jiné=nezavisí od glukometru, ale od pera do kterého se vkládají. Testovací proužky již musí být určeny na daný glukometr.ty nejsou mezi různými glukometry záměnné.

Jako zajímavost měl jsem testovací proužky na přístroj Gluneo a v mém Element-u ukazovali ,o něco víc ,známé ale ve stejném glukomatru co mám ukazovali jen eror-chybu.Zato proužky element v přístroji Galia a opačně nešlo vůbec!

hodnocení

0x

Proč kupovat hned glukoměr,nech se otestovtat u praktika. Můžeš klidně mít vyšší cukr, ale nemusíš mít cukrovku.

drak
hodnocení

mívám poslední dobou stavy kdy při fyzické námaze pocítím velkou slabost a únavu, která většinou ustoupí pokud něco sním. Je mi 47 let, nemám nadváhu a i celkem sportuji. Glukoměr bych chtěl proto, abych si měření provedl právě v těchto stavech.
Možná to smysl nedává a lepší bude rovnou kontrola u obvoďáka, ale nic mi jinak není proto se k doktorovi nehrnu a chtěl jsem nějaký test provést doma.
kos
To může a nemusí být cukrovka. Tyto stavy mívá i moje mamka a má jen stavy hypoglykemie a cukr má v normě.
Preventivní prohlídku u praktického lékaře máte 1x/2roky zdarma. Lepší je zavolat dopředu a objednat si termín. Vezme odběry krve a moče. Je to nejlepší. Vyšetří mnohem více a ušetříte peníze za glukometr.
Přes 40 let máte v rámci této preventivní prohlídky 1x/4roky zdarma EKG buď udělá praktik přímo v ordinaci (pokud má) nebo napíše zadanku a můžete si zajít ke kardiologii nebo často v interních ambulancích též dělají EKG. Slabost nemusí být od cukru, ale třeba od srdce.
Taky můžete jít na EKG přímo. Cena je kolem 150-200kc a hotovo během pár minut.
V rámci své zdravotní pojišťovny máte možná i některé další preventivní prohlídky navíc zdarma nebo s příspěvkem - u mužů bývá vyšetření ohledně prostaty. Každá pojišťovna má jinak, mají uvedeno na webovkach.
Na preventivní onkologické prohlídky od 35 let přispívají snad všechny zdrav.pojistovny. Cena 5000-6000kc a vrátí tak 3000-4000kc, jak která pojišťovna. Dělají dost důkladnou prohlídku. Takže se můžete nechat vyšetřit hodně podrobně a je to určitě lepší investice než za glukometr.
V některých laboratořích lze udělat odběr krve jako samoplatce a otestují cokoli, co jim řeknete. Synlab, Spadia apod...test na glukózu v krvi bude levný. Pravděpodobně nebudou mít k dispozici glukometr, berou krev že žíly.
Zajděte si raději též k zubaři a na dentální hygienu, pokud jste nebyl. Např. mrtvé zuby nebolí a mohou být zanícené, a to může způsobit únavové stavy, kdy se člověk cítí oslabený. Kazy a špatné zanícené dásně jsou pro organismus hodně vyčerpávající.
drak
hodnocení

@jancaak
Díky za podrobné informace. Preventivní prohlídky jak vidím zanedbávám ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]