Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
asi cca rok a půl zpět jsem si půjčil u banky cca 170 000 Kč. Částečně to bylo na bydlení nicméně větší část byla na auto, které jak se ukázalo byl relativně špatný kup. Vyžaduje hodně peněz na provoz, protože se hodně věcí pokazilo atd. a mě došly nervy do toho peníze vrážet. Je mi 24, pracuju v IT a můj plat se pohybuje okolo 32 tisic čistého, mám smlouvu na dobu neurčitou nicméně jsem na sebe strašně, ale děsně naštvanej, že jsem si udělal takovej finanční průser, byla to prostě blbost a nechal jsem se zaslepit chtíčem. Vím, že to budu splácet ještě pár let (cca 3) a hrozně mě to vadí a hodně se tím trápím. Bydlím se spolubydlícíma, každý měsíc jsem schopný ušetřit cca 10 000,-, ale vidina toho, že mě ty peníze zmizí na to to vrátit a budu začínat odznova a nic nebudu mít mě přináší hrozné deprese a nevím co s nimi mám dělat. Vím, že za blbost se platí a že to hold budu muset vytrpět a jsem si plně vědom, že lidi mají větší dluhy a menší platy a také že lidé přišli o daleko víc peněz jako já, ale z mého relativního pohledu jsem myšlenkama fakt na dně. Můžete mi prosím poradit jak se tím nezabývat nebo na to přestat myslet, či více praktický pohled - jak efektivně šetřit na tento dluh? Už jsem přemýšlel i o psychologovi, je to dobrý nápad? Díky moc.
Vůbec nevím, proč to tak řešíš. Máš 32 čistýho, tak to bys mohl šetřit 15 měsíčně (proč jsi schopný jen 10?), takže za rok splaceno. Splácíš rok a půl, takže velká část už musí být vyřízena; čekal bych, že už to bude splacené prakticky celé. Navíc jsi část použil na bydlení, proti tomu nelze nic namítnout nebo se tím nějak užírat. Auto ještě máš? Jestli ano a jestli ti je na nic, tak ho prodej. ... a co máš vlastně ještě za problém?
Neumíte rozlišovat mezi tragédií a nepříjemností různého stupně. Tohle je jen nepříjemnost, navíc nízkého stupně, nic, pro co byste se měl hroutit a hledat psychologa. Peníze se musí točit, když se netočí, nemají žádnou cenu. Každý někdy nakoupil něco nevýhodně. Pokud vás půjčka neuvrhla v existenční problémy, mávněte nad tím rukou. Jste-li schopný měsíčně ušetřit 10tis., snažte se půjčku co nejrychleji splatit, ne jí před sebou strkat další 3 roky. Auto prodejte, něco z něj jistě bude a kupte si auto na ježdění, ne na předvádění se a honění ega. Tedy takové auto, které má levné náhradní díly, případně se dají sehnat z druhovýroby, nebo jsou těch aut plná vrakoviště, kam si šikovný automechanik pro díl skočí za pár korun. S tímhle poradí někdo, kdo se v autech vyzná a kdo je opravuje, ne v autobazaru.
Život je dlouhej, máte před sebou třeba ještě 60 let života. Tyhle 2-3 roky splácení berte jako zkušenost.
Dobrá rada byla opravdu si psát výdaje a podívat se na to, kde by se dalo ušetřit a přibrat nějaký vedlejšák. Ve Vašem oboru by se dalo něco sehnat.
15 000 splácet, za 17 000 žít, to by snad šlo, ne?
Jak to mají ostatní spolubydlící, porovnejte se s nimi nenápadně? Možná, že některý je na tom ještě hůře než Vy. Někdy to pomůže po psychické stránce, že jste na tom o trošku lépe, než druzí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.