Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, pokud s přítelem čekáme dítě, uvedu ho do rodného listu jako otce dítěte, ovšem příjmení dítěte dám po sobě, mám poté nárok na výživné ze strany otce? Ptám se z toho důvodu, že jsem se dozvěděla, že mě přítel podvádí a to již delší dobu, v současné době dělám, že tuto informaci nevím z toho důvodu, aby se mnou došel na matriku a uvedl se jako otec, ovšem příjmení chci tedy dát po sobě, protože vím, že do budoucna spolu s otcem dítěte nebudem. Děkuji za odpověď
Ať má dítě příjmení jakékoliv, na výživné má nárok od otce zapsaném v RL. Příteli s úsměvem vysvětlete, že nechcete, aby dítě mělo jiné příjmení než máte vy a to z důvodu, aby jste se nejmenovali každý jinak. Až bude chodit dítě do školky, školy, mohli by ostatní děti mít na něj nemístné poznámky a nechcete dítě stresovat. Takto malým dětem se to těžko vysvětluje i když v dnešní době je takových případů víc než dost.
Já se nechci přít, ale jsem přesvědčená, že na matriku můžete jít sama, bez otce dítěte. Tak jako může jít otec, bez matky. Pro jistotu na matriku zavolejte, ať vás zbytečně nemýlím. Navíc, mě se na sále ptali na jméno otce.
Aháááá, už budu vědět.
Nemůže jít na matriku sama.
Matka dnes nemůže jen tak prohlásit, tohle je otec dítěte, ten bude platit alimenty. To bylo asi možné kdysi, dnes však máme testy paternity.
Buď se u nesezdaného páru muž k dítěti přizná tzv. souhlasným prohlášením rodičů, kdy se oba na matriku dostaví, prokáží se občankou a možná i rodným listem, to už si nepamatuju, podepíšou lejstro, kde se dohodnou na příjmení dítěte. Tohle lejstro pak neprovdaná žena bere s sebou do porodnice. Lze to nějak udělat i po narození dítěte, nevím jak. Nebo se muž k dítěti nepřizná, ale žena ví že je biologickým otcem a chce aby byl zapsán v rodném listě, pak musí podat žalobu k soudu a bez genetického testu se to neobejde.
Každopádně při zapsání otce do RL se pojí nejen jeho povinnost placení na dítě, ale též nárok na styk s dítětem. A může se stát, že matka o dítě i přijde, když se otec projeví jako schopný se o dítě postarat a zaručí dítěti lepší podmínky, než u matky. Jednu vzdálenejší známou mám, co svoji jedinou dceru vídá na víkend 1x za 14dní. A musí to být hrozné, protože mateřská a otcovská láska si prostě nejsou rovné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.