Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problem s pojistenim baliku na poste

Od: slavek* odpovědí: 9 změna:

Dobry den

Pojistil jsem si balik na poste v CR

Balik se stratil a bylo zahajeno reklamacni rizeni.Pojistil jsem si balik a NE obsach baliku.

Posta po me chce fakturu za zbozi,kterou si okopiruji a vrati mi castku obsahu baliku a NE pojistovaci castku baliku.

Mohu tu fakturu mit a nemusim,maji takto pravo postupovat,i kdyz fakturu nemam a nechteji vyplatit pojistku,ktera byla radne zaplacena...

Dekuji za odpoved Slavek

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pojistné plnění při jakékoliv pojistné události odpovídá hodnotě pojištěné věci. Nedostáváte částku, na kterou je věc pojištěna. Pokud je pojistná částka větší, než hodnota pojištěného, dostanete hodnotu té věci. A budete tu hodnotu dokazovat.

Tohle platí pro každou pojistku a nejen pro poštu.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

to jako ze poslete v baliku stare fusekle, pojistite si je na 5000,- a pokud se balik ztrati tak dostanete 5000,-? vazne?

hodnocení

1x

Už po mnoho let říkám, že Česká pošta by měla být zakázána. A můj pes se mnou souhlasí ..

hodnocení

0x

Ano, můžete fakturu mít, ale také nemusíte. Lze doložit i výpisem z účtu, ale já reklamovala několikrát, vždy jsem do reklamačního listu nahlásila přesný popis-kusy s cenou a podepsala. Ten obsah balíku by měl té udané ceně odpovídat.

A u nějaké starší věci budou cenu odhadovat jak? Mají svého odhadce? To asi těžko bude fungovat. Odesílatel přeci pojistil balík a zaplatil pojistku vypočítanou podle ceny, kterou uvedl na podacím lístku.

zkusila jsem dohledat..U zásilek, přepravovaných poštou, lze podle zvolené služby uvést tzv. udanou cenu. Výše udané ceny by měla odpovídat skutečné hodnotě vložené věci, neboť v případě ztráty zásilky hradí pošta škodu jen ve výši, kterou měla zásilka v době a místě podání, a to až do výše udané ceny. V okamžiku, kdy odesílatel zahájí reklamaci po zásilce, musí do reklamačního listu uvést i přesný popis obsahu (nejlépe, jde-li doložit faktura apod.). Jednak se podle uvedených údajů zásilka dohledává v poštovní úložně a jednak se podle uvedeného obsahu vyplácí náhrada. Nevyplácí se částka, kterou odesílatel uvede, ale skutečná hodnota ztracené věci (dle zákona č. 29/2000 Sb., o poštovních službách). Dojde-li tedy ke ztrátě zásilky, která obsahuje dokumenty nebo písemná sdělení, vyplácí se náhrada v ceně, za kterou lze opatřit kopie či opisy dokumentů. Je-li obsahem zásilky vložená věc, prostřednictvím prodejců se zjistí, v jaké hodnotě lze předmětnou věc pořídit na trhu a tato částka se vyplatí. ct24.ceskatelevize.cz/...

slavek*
hodnocení

Dekuji za odpoved,ale me to neda,kdyz si na poste zaplatite urcitou poj.castku,tak by se mela vyplatit,za to prece platite

balik se nikde nenasel a ani nenajde,za to odpovida dorucovatel,proc bych mel udavat hodnotu zbozi,na kterou se me nikdo neptal,pouze na balik-v tom je ten rozdil a ja nechci na nikom vydelavat jako posta-statni podnik,ktery neustale zdrazuje.

Nemusim dokladat nejaky vypis uctu,kdyz na tento produkt ucet neni a nikdy nebyl,to me chce posta donutit...

Nikdy jsem nepojistoval obsach baliku,ale balik jako takovy...dam priklad...

pojistil jsem si auto proti kradezi,pojistovna mi vyplati urcitou hodnotu auta,ale ne,co bylo uvnitr,na to je samostatna pojistka,uz se mi to stalo,proto nevidim rozdil,ceska posta si pouze vymysli,jak usetrit a pravnik jim to vysvetli,asi jste nebyl/a dost durazny/a Slavek

Taky si myslým,že by mali proplatiť sumu,na ktorú je ten balík pojistení.Čo keby niekto posielal treba levný telefon za 500,- a pak by zadal ako obsah balíku telefon za 10 000,-?Ako by pošta dokázala,čo v balíku skutočne bolo?Už viac krát sa mi stalo,že pošta zlyhala.Buď stratila dopis,balíček,pravidelne nedávala do schránky oznámenia o uložení balíku na pošte...Pri reklamaci u vedouci mali plno keců a výmluv,vždy to nakonec dopadlo v ich prospech.Takže keď je možnosť,volím inú dopravu,nie ČP.Ja by som to nenechala tak už len z princípu,aby si na to príšte dali pozor.

motak
A představte si,ze pokud byste byl podnikatel, tak vám všichni dopravci zaplatí jen nákupní cenu, ne tu za kterou jste to prodal zákazníkovi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]