Dobrý den, začala jsem teď pracovat jako OSVČ a bojim se, že jsem něco špatně pochopila, tak bych byla vděčná, kdyby mi to někdo potvrdil nebo vyvrátil. Pochopila jsem to tak, že v prvním roce podnikání platim normalne zdravotni a socialni (minimalni zalohy). Ale porad nechapu, jak je to s dani z příjmu, ta by měla být 15 %? A platím už v prvním roce podle kalendáře dostupného na oficialnim webu, nyní kvuli koronaviru někdy v srpnu? A podle daňového priznani pak buď doplatim, nebo mi vrátí? Pochopila jsem to správně? Moc děkuju.
Daně za rok 2020 budete platit až po skončení roku (do té doby nebudete znát zisk), do 31. března 2021. Daň z příjmu > 15 %.
ccc*
Daň je větší než 15%? Na co potřebuje na daně znát zisk?
luc*
Mockrát děkuju. Pro jistotu tedy - jako OSVČ hlavní - do té doby, než podám v příštím roce daňové přiznání, si budu pouze šetřit 15 % ze zisku (po výpočtu s ohledem na paušál) a pak zaplatím vše najednou a zároveň mi budou vyměřeny zálohy pro další rok, které budu platit dle vypsaného kalendáře? (pokud se tedy neprosadi změny, o kterých mluvila Schillerova)
id
Daně - ano, platby na pojištění si vypočtete sama po podání daňového přiznání. Z každé zakázky si nyní nemusíte šetřit 15% na daně neboť v daňovém přiznání uplatníte nezdanitelnou částku, na kterou má nárok každý podnikatel.
Platíte sociální a zdravotní pojištění (teda nyní ne, protože je "odpouštěno"). To zda-li něco danit budete nebo ne vám výjde na základě vašeho zisku na konci roku.
Od příjmů (vystavené faktury) odečtete náklady (nejspíše pojedete paušálem takže 40-60-80% podle živnosti) a suma která vám zbyde je to na co si uplatníte slevy. Odhadem pokud fakturujete do 50tis. měsíčně a jedete tím paušálem tak žádnou daň z příjmu doplácet nebudete...
Jenom taková věc: jedna položka je příspěvek na politiku zaměstnanosti a druhý důchodového pojištění.
Důchodové pojištění není povinné, ale doporučuji se k němu přihlásit...
iz*
@Hiawata > pro OSVČ hlavní je povinné důchodové pojištění i příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Nerpovinné je nemocenské pojištění > další část sociálního pojištění.
Důchodové pojištění není povinné pro OBZP, pro něž je povinné "jenom" zdravotní pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.