Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ - zálohy

Od: luc* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, začala jsem teď pracovat jako OSVČ a bojim se, že jsem něco špatně pochopila, tak bych byla vděčná, kdyby mi to někdo potvrdil nebo vyvrátil. Pochopila jsem to tak, že v prvním roce podnikání platim normalne zdravotni a socialni (minimalni zalohy). Ale porad nechapu, jak je to s dani z příjmu, ta by měla být 15 %? A platím už v prvním roce podle kalendáře dostupného na oficialnim webu, nyní kvuli koronaviru někdy v srpnu? A podle daňového priznani pak buď doplatim, nebo mi vrátí? Pochopila jsem to správně? Moc děkuju.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Zálohy > ano.

Daně za rok 2020 budete platit až po skončení roku (do té doby nebudete znát zisk), do 31. března 2021. Daň z příjmu > 15 %.

ccc*

Daň je větší než 15%? Na co potřebuje na daně znát zisk?

luc*
hodnocení

Mockrát děkuju. Pro jistotu tedy - jako OSVČ hlavní - do té doby, než podám v příštím roce daňové přiznání, si budu pouze šetřit 15 % ze zisku (po výpočtu s ohledem na paušál) a pak zaplatím vše najednou a zároveň mi budou vyměřeny zálohy pro další rok, které budu platit dle vypsaného kalendáře? (pokud se tedy neprosadi změny, o kterých mluvila Schillerova) :)
id

Daně - ano, platby na pojištění si vypočtete sama po podání daňového přiznání. Z každé zakázky si nyní nemusíte šetřit 15% na daně neboť v daňovém přiznání uplatníte nezdanitelnou částku, na kterou má nárok každý podnikatel.

radis
hodnocení

0x

Platíte sociální a zdravotní pojištění (teda nyní ne, protože je "odpouštěno"). To zda-li něco danit budete nebo ne vám výjde na základě vašeho zisku na konci roku.

Od příjmů (vystavené faktury) odečtete náklady (nejspíše pojedete paušálem takže 40-60-80% podle živnosti) a suma která vám zbyde je to na co si uplatníte slevy. Odhadem pokud fakturujete do 50tis. měsíčně a jedete tím paušálem tak žádnou daň z příjmu doplácet nebudete...

asiemil

Odpuštěno? To jako fakt? To je teda rada!

luc*
hodnocení

Děkuju mockrát za odpovědi:) A rozumí někdo tomu odpouštění kvůli koronaviru? Bude se mi i tak měsíc, ve kterém nezaplatím soc. p. počítat na důchod?

Mrkni...

mpsv.cz/...

od března do srpna odpuštěno sociální...

Jenom taková věc: jedna položka je příspěvek na politiku zaměstnanosti a druhý důchodového pojištění.

Důchodové pojištění není povinné, ale doporučuji se k němu přihlásit...

iz*

@Hiawata > pro OSVČ hlavní je povinné důchodové pojištění i příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Nerpovinné je nemocenské pojištění > další část sociálního pojištění.

Důchodové pojištění není povinné pro OBZP, pro něž je povinné "jenom" zdravotní pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]