Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové,
moje maminka mi chce darovat větší finanční obnos - v řádu statisíců - .
Má to být vyjádření díků mě a mému manželovi za mnohaletou péči o tatínka po totální mozkové
příhodě / již zemřel / a také o ni.
Vzhledem k tomu, že mám ještě 2 sourozence - nenavštěvují, nezajímají se - bych ráda předešla
nějakým hnusným scénám.
Mám sice už od právníka předpřipravenou smlouvu o daru, ale pořád nějak váhám a připadám si jako hyena.
Ačkoliv mě široké okolí, i v práci kolegové přesvědčují, že si vše zasloužím.
Vím, že smlouva nemusí být podpisově ověřena, přesto to bude asi lepší.
Co myslíte?
Uvítám Vaše " příběhy ze života ".
Doplním otázku.
Převod by se uskutečnil tak, že já jako disponent s maminčiným účtem zajdu osobně do banky a
peníze si převedu na svůj účet. a v tom vidím ten hlavní problém.
Maminka je totiž již nechodící.
Sourozenci vědí o tom, kolik financí má momentálně na svém účtu, jelikož to bylo dost podrobně popsáno
při dědičském řízení po zemřelém tatínkovi - před rokem.Když vzpomenu na nechutnosti, které jsem si musela
vyslechnout právě při tomto řízení, už teď mám hrůzu z následujícího.
Totálně jsem se totiž tehdy složila.
Možná jen nad vším moc přemýšlím - už celý rok.
Pokud nechcete mít ještě větší nepříjemnosti se sourozenci, tak nedělejte žádnou darovací smlouvu, máma vám peníze předá a vy budete mlčet.
Darovací smlouva má význam jen v tom případě, že dar chcete použít jen pro vlastní potřebu ( bez manžela), třeba si koupit byt, který bude psán pouze na vás. I v případě rozvodu o ten byt se dělit s maželem nebudete, bude pouze váš.
sarusinek - po vašem doplnění je situace úplně jiná. Vy jako disponent účtu matky budete první na ráně útoků od sourozenců, kde se peníze poděly. Bez nějaké písemnosti to nepůjde. Darovací smlouvě bych se snažila vyhnout.
Jen nápad - vybrat peníze v hotovosti a mamka vám podepíše převzetí hotovosti. Co s penězi za život udělala, nevíte.
Třeba dostanete lepší odpověd od zdejších rádců.
Pokud by došlo k převodu pěněz z mámina účtu na vás, tak si ,prosím, založte úplně nový účet ( nejlépe u jiné banky) a peníze na něj uložte. Nepřevádějte peníze na stávající účet, co nyní máte. Nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit.
Maminka si za svého života může dát co chce a komu chce třeba kostelu nebo dětskému domovu a nikdo z rodiny nemá do toho co mluvit.Jsou to její peníze. Vy to nikomu neříkejte ať je v rodině klid.
Darovací smlouva je zbytečná. Pokud se vaši sourozenci s rodiči nestýkali, nemohou ani vědět, zda matka měla či neměla nějaké peníze. Prostě peníze si převeďte na Váš účet, pokud to tak matka chce a sourozencům o tom neříkejte. Stejně Vás nenavštěvují, nebude tedy důvod o tom mluvit.
Mlčte, pokud jste se dobře starala, zasloužíte si to. Peníze si užijte - a hotovo. Jaga.
Ale kuš, tazatelka jasně píše, že před rokem při úmrtí tatínka proběhlo dědické řízení a úspory byly jasně vyčísleny. Takže sourozenci jasně vědí stav Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.