Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peněžní dar od mámy

Od: sarusinek* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den rádcové,

moje maminka mi chce darovat větší finanční obnos - v řádu statisíců - .

Má to být vyjádření díků mě a mému manželovi za mnohaletou péči o tatínka po totální mozkové

příhodě / již zemřel / a také o ni.

Vzhledem k tomu, že mám ještě 2 sourozence - nenavštěvují, nezajímají se - bych ráda předešla

nějakým hnusným scénám.

Mám sice už od právníka předpřipravenou smlouvu o daru, ale pořád nějak váhám a připadám si jako hyena.

Ačkoliv mě široké okolí, i v práci kolegové přesvědčují, že si vše zasloužím.

Vím, že smlouva nemusí být podpisově ověřena, přesto to bude asi lepší.

Co myslíte?

Uvítám Vaše " příběhy ze života ".

doplněno 19.07.20 20:12:

Doplním otázku.

Převod by se uskutečnil tak, že já jako disponent s maminčiným účtem zajdu osobně do banky a

peníze si převedu na svůj účet. a v tom vidím ten hlavní problém.

Maminka je totiž již nechodící.

Sourozenci vědí o tom, kolik financí má momentálně na svém účtu, jelikož to bylo dost podrobně popsáno

při dědičském řízení po zemřelém tatínkovi - před rokem.Když vzpomenu na nechutnosti, které jsem si musela

vyslechnout právě při tomto řízení, už teď mám hrůzu z následujícího.

Totálně jsem se totiž tehdy složila.

Možná jen nad vším moc přemýšlím - už celý rok.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x

Pokud nechcete mít ještě větší nepříjemnosti se sourozenci, tak nedělejte žádnou darovací smlouvu, máma vám peníze předá a vy budete mlčet.

Darovací smlouva má význam jen v tom případě, že dar chcete použít jen pro vlastní potřebu ( bez manžela), třeba si koupit byt, který bude psán pouze na vás. I v případě rozvodu o ten byt se dělit s maželem nebudete, bude pouze váš.

id

sarusinek - po vašem doplnění je situace úplně jiná. Vy jako disponent účtu matky budete první na ráně útoků od sourozenců, kde se peníze poděly. Bez nějaké písemnosti to nepůjde. Darovací smlouvě bych se snažila vyhnout.

Jen nápad - vybrat peníze v hotovosti a mamka vám podepíše převzetí hotovosti. Co s penězi za život udělala, nevíte.

Třeba dostanete lepší odpověd od zdejších rádců.

id

Pokud by došlo k převodu pěněz z mámina účtu na vás, tak si ,prosím, založte úplně nový účet ( nejlépe u jiné banky) a peníze na něj uložte. Nepřevádějte peníze na stávající účet, co nyní máte. Nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit.

Já myslím, že nový účet je zbytečný. Ostatní osoby nemají jak zjistit, odkud kam peníze šly a věřím, že o výdajích maminky, pokud se nezajímají, nemusí mít ani páru.

hodnocení

5x

A musí o tom někdo vědět?

hodnocení

5x

Maminka si za svého života může dát co chce a komu chce třeba kostelu nebo dětskému domovu a nikdo z rodiny nemá do toho co mluvit.Jsou to její peníze. Vy to nikomu neříkejte ať je v rodině klid.;)

jurajjuraj*
hodnocení

4x

a jak na to sourozenci prijdou kdyz se nazajimaji a nenavstevuji maminku? vy jim nic nerikejte a maminka taky ne, navic komu co maminka za sveho zivota je jen jeji vec, i kdyby to chtela vyhazovat z okna tak je to porad jeji vec

jenda2*
hodnocení

1x

Co udělá maminka se svými penězi je její věc a psala jste, že se sourozenci nestarali. Tak nic neřešte a hotovo. Vždy bude závist a nikdo nebude hledět, jak jste se starala a že to bylo náročné.

hodnocení

1x
Nemusí být ani darovací smlouva. Proč? K čemu?

hodnocení

0x
Ono je úplně jedno, jestli vám maminka převede peníze na účet s darovací smlouvou nebo bez ní. A to ani nemusíte do banky, peníze lze převézt z domu v bankovnictví. Pokud maminka není nesvéprávná, může si dělat s penězi cokoliv a je tedy zbytečné platit ještě za smlouvu od advokáta. Ať už ji máte nebo ne, rodině se to líbit nebude ve výsledku úplně stejně.

vilik*
hodnocení

0x
Po vašem doplnění vám poradím toto: Nikdy si nenechávejte potvrdit od matky DAROVÁNÍ peněz. V případě následného vypořádání dědictví po matce byste o hodnotu daru mohla být zkrácena. A to nejen v posledních 3 letech od její smrti, ale v určitých případech i po delší době.
Vy si nechte potvrdit peníze, které jsou náhradou peněz, vynaložených na péči o nemocnou matku. Tyto peníze neslouží vám jako dar, ale jsou určeny na platby běžných měsíčních nákladů, na nákup kompenzačních pomůcek, na úhradu léků, které platíte ze svého, na úhradu cestovného k lékaři a podobně.
Můžou to pak rozporovat jak chtějí a nedokážou nic. Ještě bych je potom vyzval k doplatku za poslední rok, dva, tři...
A tak jako tak počítejte, že sourozenci vám nikdy neodpustí, takže i když byste si peníze nevzala, stejně vám vyčtou každou domněle zbytečně utracenou korunu. Takže ať vás ani nenapadne jim to nějak ulehčovat a peníze si nakonec nevzít.

hodnocení

0x

Darovací smlouva je zbytečná. Pokud se vaši sourozenci s rodiči nestýkali, nemohou ani vědět, zda matka měla či neměla nějaké peníze. Prostě peníze si převeďte na Váš účet, pokud to tak matka chce a sourozencům o tom neříkejte. Stejně Vás nenavštěvují, nebude tedy důvod o tom mluvit.

Mlčte, pokud jste se dobře starala, zasloužíte si to. Peníze si užijte - a hotovo. Jaga.

id

Ale kuš, tazatelka jasně píše, že před rokem při úmrtí tatínka proběhlo dědické řízení a úspory byly jasně vyčísleny. Takže sourozenci jasně vědí stav Kč.

V otázce píše že sourezenci vědí kolik měla od smrti otce. Ale to nic nemění na tom že bych neřešil ostatní a peníze si od paní vzal pokud je to tak je to psaný :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]