Dobrý den, včera jsem si z lesa přinesl klíště, mohlo být přisáté několik hodin ten den. Loni jsem na boreliózu užíval ATB a několik tablet mi zbylo doma. Můj dotaz je zda by mělo smysl si nyní vzít preventivně 1 až 3 tablety ATB proti boreliím? Vím, že to obecně asi doporučované nebude ale smysl mi to dává.
Nejen, že to smysl nedává, on je to přímo nesmysl . Pár tablet ATB ničemu nepomůže a bakterie nezničí. Když jednou začnete ATB brát, musíte dobrat celou předepsanou dávku. Jinak totiž hrozí, že si možné bakterie vytvoří resistenci a ATB se stane neúčinné. Léčbu případné nákazy si tím velmi zkomplikujete.
Mimochodem - brát ATB bez předpisu lékařem je značný hazard se zdravím.
runner*
Mě by to smysl dávalo protože bezprostředně po zakousnutí těch bakterií bude v okolí té rány málo, než se bakterie pomnoží a rozšíří dále. Přijde mi to podobné jako když zubař podá před extrakcí zubu preventivně tabletu antibiotika u lidí co mají problém se srdeční chlopní. Čili smysl vidím preventivní aby se zabránilo množení borelií v počátku.
runner*
jinak s tou předepsanou dávkou-loni jsem na boreliózu od lékaře dostal na 10 dní ATB. Jiný lékař se podivoval, že by to mělo být na 14 dní. Tím chci říci že co lékař to jiný názor.
liska5
ATB sám nebrat! Určitě ne preventivně a jen pár tablet! Sledovat se, utužovat zdraví životosprávou / strava, spánek, na vzduch, nepřepínat se/. Až jestli budou nějaké příznaky /soustředné kruhy, chřipkové stavy/, tak k lékaři.
Za život jsem měla nejmíň sto klíšťat a jen dvakrát se zhruba po dvou týdnech objevily ony kruhy a následně jsem brala několik týdnů ATB.
Nebrala bych. Klíště mívám často. Na antibiotikách bych musela být od jara do podzimu. Spíše zvažte očkování na klíšťovou encefalitidu. Na boreliózu očkování není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.