Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod u OZZ

Od: vojtech odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně invalidního důchodu.

Loni jsem přišel o zaměstnání (výpověď pro nadbytečnost) a od té doby jsem bez práce. Zažádal jsem si o přiznání statusu OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná) kvůli své nemoci a status mi byl přiznán. Nyní mi ale lékařka řekla že bych si měl zažádat o invalidní důchod vzhledem k mému stále se zhoršujícímu zdr. stavu. Neví někdo jak postupovat dál? Musím si nejdříve zažádat o odebrání statusu OZZ a pak požádat o inv. důchod? Nebo si mohu zažádat rovnou aniž bych něco rušil? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Zažádáte o ID, u praktika máte všechny zprávy odborného lékaře, nové s jasnou zprávou doložíte praktikovi nebo k žádosti.Vyčkáte na rozhodnutí, peníze se vyplácí zpětně i kyž rozhodnutí trvá půl roku. (v BRNĚ běžná délka).

vojtech
hodnocení

Takže nemusím nic rušit? Tu žádost stačí zaslat poštou nebo se podává osobně na OSSZ? A ještě, kde tu žádost najdu, asi na stránkách OSSZ že?

hodnocení

2x

Jak pro ID tak i starobní důchod!Potřebujete "svůj OP;RČ manžela-ky;výuční list-maturitní vysvědčení,nebo vysv.o st.zkoušce;u mužů VK-u žen RL dětí;výpis dob zaměstnání zaslaný ČSSZPha,popř přehled zaměstnání od dokončení pov.šk. docházky,popř studia;potvrzení ÚP,pokud jste byl-a někdy v evidenci; žádost o převod důchodu na účet ,pkd nechcte popírat poštou.

s výše uvedenými dokumenty jsem tam byl přímo,přehld zam jsem dal co jsem měl od zam.a odklad o evidenci na ÚP jsem nedával .

Toto vše mi bylo v loni někdy v červenci sděleno když jsem to zkoušel.Jinak -důchod1°mi byl schválen k 10.1.letošního roku, schválení mi bylo doručeno po skoro 1/4 roce,záloha o kterou jsem nežádal asi po 4 měsících,ale s doplatkem se asi mohu rozloučit-i přes dvoji urgenci zatím NIC.

figurek*
hodnocení

0x

Osobu zdravotně znevýhodněnou si nechte. Je to jen papír bez většího užitku, na přiznání ID nemá vliv.

Jen bych dodal, že si na OSSZ budete muset udělat pořádek v odpracovaných letech, hlavně v těch mezi vašimi 15 a 19 roky, v dobách střední školy nebo učení. Nepochybně máte v evidenci díry o kterých ani nevíte, jako všichni ostatní. Roky školy budete muset doložit vysvědčením, výučním listem, diplomem atd.

vojtech
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Myslel jsem si že je jednoduché tak jako když jsem žádal OZZ, z netu mi syn vytiskl formulář, já mudr dodal všechny poslední zprávy z vyšetření a on to pak poslal, já jen dostal vyrozumění. Tady je to složitější, ale tak co je dneska jednoduché. Děkuji

Vojtěchu, nebojte se. Referentky na OSSZ Vás provedou všemi úskalími žádosti o důchod. Na všechno se jich zeptejte, nebojte se, jsou tam na to. A jsou laskavé a vlídné.

nov

To mohu jen potvrdit, paní referentka na OSSZ byla tou nejpříjemnější úřednicí, s kterou jsem se za celý život setkala. Ničeho se neobávejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]