Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se zbývající dovolenou - učitelka

Od: kik* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, přítelkyně pracuje jako učitelka, ale od 20. března je doma na PN - rizikové těhotenství a vypadá to tak, že doma zůstane až do porodu.Chtěl bych se zeptat. Ze zákona má nárok na 40 dnů dovolené (jako pedagogický pracovník) a termín porodu je stanoven na začátek října. Zůstane jí tedy celých 40 dnů(nebo to bude vzhledem k těhoteství a datu porodu zkráceno(? Mohla by je vybrat třeba v době letních prázdnin? A pokud by dovolenou nevybrala, propadla by jí a nebo by jí byla prolacena? Upřímně v proplacení moc nevěřím vzhledem ke školství ...

Předem díky za opovědi. :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

1x

Školství není soukromník. Bude to mít proplacené . .. . Přeji zdravé a hodné miminko ...

moxa*
hodnocení

0x

Dovolená by se krátit neměla, protože za mateřskou dovolenou též vzniká nárok na dovolenou na zotavenou. Dokonce tedy dostane nějakou i příští rok. Na celou dovolenou by měla mít nárok po odpracování 60ti dnů v tomto roce. Kdy si ji může vybrat, stanovuje zaměstnavatel. Předpokládám, že je ve škole obvyklé vybírat si ji v létě. Takže předpisy jsou Vám nakloněny :)

doplněno 15.04.10 13:57:

Teď jsem si všimla toho 20. března, nevím přesně, jestli tedy odpracovala těch 60 dní, to vypadá na hranici...

kik*
hodnocení

Děkuji za obě odpovědi. Od začátku roku má odpracováno jen 55 dnů. To znamená, že nebude mít nárok na dovolenou vubec a nebo jen na určitý počet dnů? Pochopil jsem správně, že jí bude zkráceno oněch 40 dnů o "nějaký ten den"?

moxa*

Ne , ne. Dokud nebude odpracováno 60 dní, má nárok jen na dovolenou za odpracované dny a to je 1 dvanáctina za každých 21 dní - takže ve Vašem případě nějakých 6 dní :(

Nevím, jestli manželka ještě do práce před mateřskou nastoupí - možná také ještě nevíte - nárok na celých 40 dní jí pak vznikne po odpracování těch zbylých 5ti dní anebo 5 dní po začátku mateřské. Případně by jí ale mohli dovolenou nějak pokrátit, podle toho jak dlouho bude nemocná - viz paragraf 6 zde

Nejsem si jistá, zda se do odpracované doby nepočítají také dny dovolené na zotavenou a jestli by tedy nevznikl nárok na celou dovolenou vybráním těch pár dní. Ale jelikož už tady zabíháme do vědy, které většinou nerozumí ani ti, kteří se jí živí :-D, doporučuji Vaší ženě, aby se domluvila s jejich účetní, ta obvykle ví všechno :)

Tomu proplácení dovolené ve školství nevěřím, předpokládám, že škola raději poskytne dovolenou, než finance. Já pracovala také ve státním a o proplácení dovolené nemohlo být ani řeči!

doplněno 15.04.10 14:27:

business.center.cz/...

Zde je ten paragraf :)

kik*
hodnocení

Jejda .. tak se přiznám, že jsem se do toho zamotal *smich*

Takže, za každých odpracovaných 21 dní má nárok na 1/12 (a 1/12 = 5 dní - nebo ne? *ee*) Potom by tedy měla nárok na 10,5 dne dovolené. A nebo jsem zase mimo? *ee*

Taky jsem nějako nepochopil Nejsem si jistá, zda se do odpracované doby nepočítají také dny dovolené na zotavenou a jestli by tedy nevznikl nárok na celou dovolenou vybráním těch pár dní. Tím jste mysela co?

Jinak za tento rok ještě žádnou dovolenou nevyčerpala, proto jsem psal o celých 40 dnech.

Takže, když by nastoupila například na konci školního roku ještě na těch 5 pracovních dnů, tak by jí vzniknul nárok na celých 40 dní? :)

Pardon za tak blbé otázky, ale takovouto situaci jsme ještě řešit nemuseli. *smich* Jinak je pravda, že by dovolenou raději vyčerpala a to o prázdninách v léťe :)

moxa*

Uf, teď se mi celá odpověď ztratila *sok* Tak znovu *uf*

Ano, kdyby nastoupila 5 dnů, má nárok na celou a předpokládám, že škola bude preferovat čerpání v době prázdnin. A teď to co nechápete - je možné, že i kdyby jen vyčerpala 5 dní dovolené, na které má nárok už teď, tak by jí vznikl nárok na celou dovolenou - nevím prostě, jestli se dovolená (na zotavenou) počítá jako odpracované dny a jelikož mi za půl hoďky přijde tchýně :-D , nemám čas hledat, ale zkuste se poohlédnout na netu po tom, co se počítá jako "odpracované dny"

a k tomu výpočtu- neučí Vaše žena matematiku? :-D Ať s Vámi projede násobilku, páč 1/12 z 40 určo není 5 *smich* - je to 3,33, takže nárok za dva měsíce 6,66.

Vaše otázky nejsou blbé, tomuhle nerozumí ani ten, kdo to vymyslel :-D

Vlastně jsou jen dvě možnosti - buď Vaše žena nastoupí do práce ještě před mateřskou a dochodí pět dní do nároku, nebo zůstane v PN a dovolenou si vybere po jejím skončení, takže bude na dovolené a současně bude na rodičovské dovolené! To pak ty penízky jako když najdete! Doporučuju!

kik*
hodnocení

Jééééééé pardon. Posilam velkou omluvu. Matiku neučí, ale ty výpočty byly moje chyba ... nevím proč, ale tu 1/12 jsem počítal z 60 a vůbec jsem si to neuvědomil *haha*

Jinak bohužel jsem teď odpoledne v práci a nemůžu dlouho vysedávat u PC a vyhledávat to, co jste mi poradila :(; i teď jsem rád, že tu můzu na chvilku být (v době pauzy).

Takže bych Vám byl moc vděčný, pokud Vy tu chvilku máte, jestli byste mi sem nehodila nějaké info a nebo odkazy, kde bych mohl třeba zitra dopoledne dohledat.

moxa*

Skáču kolem mimina *uf* *houpy*

Zkusím o víkendu!

doplněno 17.04.10 06:55:

poradna.finance.cz/...

mzdovapraxe.cz/...

našla jsem třeba tyto dva odkazy, kde je pro ně opora v zákoně, to nevím. ale jak říkám - nejjednodušší bývá zeptat se účetní v tom kterém podniku *nevi* . Takže Vaše žena by měla mít nárok na plnou dovolenou i po vyčerpání 5 dnů dovolené. Ale nezapomeňte na krácení za dobu nemoci, jak už jsem odkazovala výše.

Jsem ráda, jestli jsem Vám pomohla a jestli chcete, abych měla ještě větší radost :-D , ohodnoťte některou (některé) mou odpověď jako dobrou *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]