Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování plasmy. Jak zabránit poklesu tlaku při odběru a omdleni

Od: adam* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Rád bych daroval plasmu, bohužel mám problém při normálním odběru krve že na mě jdou mdloby kvůli poklesu tlaku. Když sedím tak omdlím, když ležím tak ne, ale cítím závratě. Může mi prosím někdo poradit, jestli se s tím dá něco dělat? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

pít pít a ještě jednou pit teda vodu

lipanek
hodnocení

3x

Darování plasmy je sice časově náročnější než darování krve, ale pokud přijdete dostatečně odpočatý, najezený, a hydratovaný, tak to taková zátěž není. Něco vám sice odeberou, ale krvinky a krevní destičky se vracejí zpět a na závěr dostanete na doplnění fyziologický roztok. Také byste měl mít pohodlí, budete pololežet.

europlasma.cz/...

No nemají to napsané zrovna nejlíp... :-D

Asi takhle (z vlastních zkušeností)... Při odběru plné krve berou maximálně 450 ml. Při odběru plazmy je to max 850 ml. Sice vrátí do oběhu destičky a krvinky, ale pořád je v tom pytlíku na separátoru 850 ml plazmy. Na závěr odběru je do žíly vpraven fýzák. Jestli si dobře pamatuji, tak je ho 200 nebo 250 ml.

etana*
hodnocení

2x

Na zdrávce jsem chodila na brigádu na transfuzku a od té doby se stabilizace po odběru nezměnila, pořád funguje...chvíli ležet na lehátku, pomalu vstávat (sednout, nohy dolů, po chvíli vstát). Káva, doporučuji překapávanou do termosky, trochu oslazenou) malé občerstvení do tašky (pokud ho nedají na stanici), ten den odpočinek. Pomalý, klidný odchod.

Rady "nedávat plazmu" jsou dost nesmyslné, samozřejmě, že se i prodává, ale jsou stovky a tisíce českých pacientů, kteří ji potřebují a pokud člověk může, měl by se podělit.

Velmi často k nám vozili na urgentní příjem pacienty, kteří ten den darovali/prodali/ plazmu a kolabovali a bylo jim špatně. Někteří ani nedodrželi odstup od odběrů. Jsou soukromá odběrová místa a tam platí 400,- za odběr na ruku.Proto kdo to nesnáší, tak prostě se toho vyvarovat.

hodnocení

1x

Rozhodně se dostatečně napít a také najíst...

hodnocení

0x
Po odběru vypít kávu, která může zvednout krevní tlak.

hodnocení

0x

Nedarovat. Odběr plasmy mívá docela časté okamžité i po nějaké době následky. Bohužel, jde o placenou záležitost a mnoho lidí si takto přivydělává.

Nesmysl... *zed*

Plazmu daruji (nikoliv prodávám) téměř dvacet let. Žádné potíže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]