Nejste přihlášen/a.
V internetu jsem náhodně natrefil na nějaký Identifikační prostředek NIA ID a zajímalo by mne co a pro koho to je, zkušenosti s tím od těch co to možná používají atp.. Na stránkách toho je k tomu spousta informaci, ale nevím jestli jsem vše dobře pochopil. Zajímá mne např. toto:
– Je to pouze pro právnické osoby (podnikatele s IČO) a nebo i pro fyzické nepodnikající osoby?
– K čemu všemu je to dobré a kde všude je to možné použít? Pochopil jsem, že by to asi mohl být prostředek na identifikaci lidi při komunikaci na dálku přes internet s úřady, firmami atp. tam kde identifikace je vyžadována a že je s tím možné vyřizovat různé záležitosti přes internet bez nutnosti návštěvy úřadů. To by se možná mohlo občas hodit.
– Je registrace do toho zdarma a nejsou tam nějaké poplatky např. roční, za každé použití, za SMS atp.?
– Pochopil jsem dobře, že je to celé provozované českým státem?
– Můžou úřady prostřednictvím toho registrovaným lidém zasílat i nějaké úřední věcí a komunikovat tak s lidmi podobně jako např. přes datovou schránku?
. Jaké zkušenosti s tím máte vy co už to možná používáte a jak to hodnotíte?
1. Registrace je možná jak pro fyzické, tak i právnické osoby.
2. V případě vytvoření účtu, který je následně ztotožněn jednou z metod (návštěva CzechPointu/autorizace přes eOP (elektronický občanský průkaz s čipem)/ přes datovou schránku), pak je možné účet využívat v plném rozsahu. Seznam provázaných webových služeb je k dispozici: info.eidentita.cz/...
3. Domnívám se, že užívání je zdarma.
4. Správcem je SZRČR, takže MVČR.
5. K těmto účelům slouží datová schránka, nebo portál občana. Toto je pouze prostředek jak prokázat totožnost osoby on-line.
6. Služby eIdentita.cz (zatím) nejsou rozšířené, příliš mnoho osob jej nevyužívá.
Účet, který není ztotožněný, má omezenou funkcionalitu. Pro ztotožnění existují tři metody, proto elektronický občanský průkaz ani datovou schránku není třeba vlastnit. Stačí se ztotožnit na CzechPointu, které se nacházejí na mětských/obecních úřadech nebo poštách podle pokynů, které vygeneruje portál eIdentity. Není potřeba nic víc, než občanský průkaz.
Mezi uživateli je rozšířen spíše portál občana (gov.cz), který umožňuje generovat různé výpisy (z katastru nemovitostí, rejstříků trestů, bodového hodnocení řidičů, ap.), činit podání vůči OVM (orgánům veřejné moci)... eIdentita v této chvíli má z mého hlediska velkou výhodu pro chronické zapomínače příhlašovacích údajů do datové schránky, kde opakované "resety hesla"na CzechPointu jsou zpoplatněny, zatímco přes eIdentitu je tak možné činit bezplatně ("reset hesla"do datovky). Setkal jsem se s pár lidmi, kteří tvrdili, že kvůli provozovateli mýta je třeba využívat služeb eIdentity.
Základní myšlenka eIdentity je dobrá... mít účet, který umožňuje přihlašování na různých portálech, aniž by bylo nutné se separátně na nich registrovat. Něco podobného jako přihlášení přes Facebook, nebo české mojeID.cz.
V této chvíli dle mého není důvod služeb eIdentita používat, vyjma případů, kdy uživatel má konkrétní důvody, proč jej užívat.
Pokud ke ztotožnění je třeba mít elektronický občanský průkaz s čipem nebo datovou schránku tak nic z toho nemám a proto se tím ani nemusím zabývat. Bohužel asi to není pro každého.
repty: Asi jsem tě špatně pochopil s tím elektronickým OP s čípem a datovou schránkou. Takže by to ověření asi mělo jít na CzechPointu i bez elektronického OP s čípem nebo datové schránky.
Díval jsem se na to gov.cz (prozatím jen tak zběžně) a připadá mi to, že tam asi nepůjde nic vyřídit bez elektronického OP s čípem, datové schránky nebo eIdentity, takže pokud to tak je tak bych si stejně musel něco z toho zařídit abych tam mohl některé z nabízených služeb využívat. Elektronický OP s čípem nemám, datovou schránku taky nemám a nechci ji a tak zbýva asi pouze eIdentita (Identifikační prostředek NIA ID).
Přemýšlím, že bych ten Identifikační prostředek NIA ID mohl používat pro komunikaci s úřady tam kde to bude možné např. na podávání žádosti o některé dávky a příspěvky, žádosti o nějaké informace, potvrzení atp. nebo já nevím k čemu jinému by se to ještě dalo využít. Jde mi o to abych s každou blbosti nemusel chodit na úřady a tam často čekat na řadu a mohl si to vyřízovat v klidu z domova u počítače. Žijeme v roce 2020 kdy současná technika a možnosti by nám alespoň něco z toho mohly umožnít. Než se ale kvůli tomu někde zaregistruji tak bych rád ohledně toho zjistil co nejvíce informaci a to nejlépe od těch co už ten Identifikační prostředek NIA ID možná používají a mají s tím i nějaké zkušenosti. Nerad bych se registroval do něčeho s čím bych pak nemusel být spokojený a nebo co bych nemohl využívat pro účely tak jak si to představuji.
Nejsem si jistý jestli ta eIdentita slouží na přihlašování na různých portálech, aniž by bylo nutné se separátně na nich registrovat, tak jak to uvádíš. Spíše mi to připadá, že je to jeden z prostředků jak při komunikaci s úřady na dálku přes internet potvrdit svojí identitu (to, že jsem to skutečně já a ne někdo jiný kdo se vydává za mne). Alespoň takto jsem to pochopil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.