Dobrý den, mám otázku týkající se podání trestního oznámení za poškození cizí věci. Je možné aby někdo podal toto oznámení za nalepené samolepky na auto? A pokud ano jaký hrozí postih?
Možné to je. Ale vzhledem k minimální škodě, popř. vůbec žádné (sloupnout a hotovo) to bude maximálně přestupek. Ale spíš to policie přijme (to musí) a obratem odloží, protože nezjistí podezření z trestného činu ani z přestupku.
doplněno 07.07.20 22:47:
@adam5774: Asi tak. Ale nechtěj definitivní odpověď. Ta nezáleží ani na tobě, ani na mě, ale na vyšetřujícím orgánu (Policii), popř. státním zástupci.
Odpověď, kterou jsem ti napsal, vychází z mých policejních zkušeností, je velmi pravděpodobná, ale netvrdím, že to nemůže dopadnout jinak.
adam5774*
Tudíž možnost tady je. Ale úspěch v podstatě žádný . Chápu li to dobře tak pokud z kamer bude dohledan pachatel tak se to řeší jen jako přestupek bez jakékoliv náhrady škody?
adam5774*
@satam je mi to jasný , vždycky většina věcí záleží na někom na tom jedinci kdo se tím bude zabývat a ne vždy rozhodně stejně . Ale tím že stim nemám vůbec zkušenosti a vůbec sem nevěděl co čekat tak mi to pomohlo . Dík
Tak to záleží na pohledu a třeba i politizaci věci... Jako třeba tenkrát Smetana s tykadlama... Asi tak ve stylu, vylepený a počmáraný Zeman, tak se nic nestane... Ale vylepený třeba Miroslav K., tak to bude na trest smrti... Protože, tu neplatí stejný metr... Aspoň taková to zkušenost..
adam5774*
No tak to bylo něco jiného Tady se nejednalo o žádné politizovane či nějak špatné orientované samolepky . Byly to pouze vtipné samolepky ze starého časáku
k úspěchu s trestním oznámením potřebujete trestný čin a to je v tomto případě způsobení větší škody. Vetší škoda je podle práva ta škoda, která přesáhne 50.000,-KČ
Myslím že můžete být v klidu. Nikdo na vás trestní oznámení nepodá a i kdyby podal, výsledek vyjde nastejno. Podávat trestní oznámení kvůli samolepkami polepenému autu je ztráta času.
satam má pravdu, 5.000 je správně, a po schválení navržené změny zákona, pokud to bude schváleno, bude platit 10.000 Kč. A samolepka asi žádnou škodu nezpůsobila
Není to možné. Trestným činem je pouze takový čin, který splňuje jak materiální, tak i formální znaky trestného činu. To znamená, že i když je naplněna skutková podstata trestného činu, ale tento čin není nebezpečný pro společnost, nejde o trestný čin. Stejně tak čin, který je činem nebezpečným pro společnost, ale nesplňuje formální znaky trestného činu, není možno označit za čin trestný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.