Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trestní oznámení za poškození cizí věci

Od: adam5774* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, mám otázku týkající se podání trestního oznámení za poškození cizí věci. Je možné aby někdo podal toto oznámení za nalepené samolepky na auto? A pokud ano jaký hrozí postih?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možné to je. Ale vzhledem k minimální škodě, popř. vůbec žádné (sloupnout a hotovo) to bude maximálně přestupek. Ale spíš to policie přijme (to musí) a obratem odloží, protože nezjistí podezření z trestného činu ani z přestupku.

doplněno 07.07.20 22:47:

@adam5774: Asi tak. Ale nechtěj definitivní odpověď. Ta nezáleží ani na tobě, ani na mě, ale na vyšetřujícím orgánu (Policii), popř. státním zástupci.

Odpověď, kterou jsem ti napsal, vychází z mých policejních zkušeností, je velmi pravděpodobná, ale netvrdím, že to nemůže dopadnout jinak.

adam5774*
hodnocení

Tudíž možnost tady je. Ale úspěch v podstatě žádný . Chápu li to dobře tak pokud z kamer bude dohledan pachatel tak se to řeší jen jako přestupek bez jakékoliv náhrady škody?
adam5774*
hodnocení

@satam je mi to jasný , vždycky většina věcí záleží na někom na tom jedinci kdo se tím bude zabývat a ne vždy rozhodně stejně . Ale tím že stim nemám vůbec zkušenosti a vůbec sem nevěděl co čekat tak mi to pomohlo . Dík

hodnocení

0x

A jaká ti z takové blbosti vznikla škoda?

adam5774*
hodnocení

No mně právě žádná . To jeden kolega neunesl nalepene samolepky na autě a právě podal toto oznámení. Tudíž mě jen zajímalo jak to může dopadnout

Neměj obavy. Na přímý dotaz musí ten "kolega" odpovědět po pravdě, že mu žádná škoda nevznikla a tím pádem to Policie obratem odloží.

adam5774*
hodnocení

Super díky za informace . Celkem se mi ulevilo

hodnocení

0x
Tak to záleží na pohledu a třeba i politizaci věci... Jako třeba tenkrát Smetana s tykadlama...
Asi tak ve stylu, vylepený a počmáraný Zeman, tak se nic nestane... Ale vylepený třeba Miroslav K., tak to bude na trest smrti... Protože, tu neplatí stejný metr... Aspoň taková to zkušenost..
adam5774*
hodnocení

No tak to bylo něco jiného :)
Tady se nejednalo o žádné politizovane či nějak špatné orientované samolepky . Byly to pouze vtipné samolepky ze starého časáku

@hiawata: Netahej do toho prosím politiku, když tam zjevně není.

donpapa

@hiawata: Co má Smetana, Zeman a Kalousek společného s nálepkou? *bzum*

figurek*
hodnocení

0x

k úspěchu s trestním oznámením potřebujete trestný čin a to je v tomto případě způsobení větší škody. Vetší škoda je podle práva ta škoda, která přesáhne 50.000,-KČ

Myslím že můžete být v klidu. Nikdo na vás trestní oznámení nepodá a i kdyby podal, výsledek vyjde nastejno. Podávat trestní oznámení kvůli samolepkami polepenému autu je ztráta času.

08.07.20 09:38

Uber nulu*smich*

figurek*

ty si nulu přidej.

Trestní oznámení za poškození cizí věci

hodnocení

0x

satam má pravdu, 5.000 je správně, a po schválení navržené změny zákona, pokud to bude schváleno, bude platit 10.000 Kč. A samolepka asi žádnou škodu nezpůsobila :)

hodnocení

0x

@adam5774 - Byly to pouze vtipné samolepky ze starého časáku
No - pokud kolegovi někdo dobře poradí ;), mohl by přicházet v úvahu

z. č. 251/2016 Sb.o některých přestupcích

§ 7 Přestupky proti občanskému soužití

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a) jinému ublíží na cti tím, že ho zesměšní nebo ho jiným způsobem hrubě urazí,

(4) Za přestupek lze uložit pokutu do

a) 10000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a) nebo odstavce 2 písm. a),

jenda2*
hodnocení

0x
Není to možné. Trestným činem je pouze takový čin, který splňuje jak materiální, tak i formální znaky trestného činu. To znamená, že i když je naplněna skutková podstata trestného činu, ale tento čin není nebezpečný pro společnost, nejde o trestný čin. Stejně tak čin, který je činem nebezpečným pro společnost, ale nesplňuje formální znaky trestného činu, není možno označit za čin trestný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]