Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak usnout

Od: jkjk odpovědí: 18 změna:

Chci se zeptat na nějaké rady jak rychleji usnout. At uz nejaky melatonin,rady atp. Abych neusela ležet celou noc a koukat do stropu. A ráno se neprobudila ráno otrávena a spíše sveží jestli me chápete :D. a pes den nebyla unavená a nespala odpoledne

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já už velmi mnoho let usínám za všech okolností tak, že použiju relaxační techniku.

První možnost je to, že si pohodlně lehnu a zavřu oči. Začnu uvolňovat stažené čelo, svaly v obličeji, zaťaté zuby, tváře, drobné svaly kolem uší. Snažím se navodit si pocit, že kdybych se otočila na bok, sklouzne mi kůže z obličeje. Pomalu postupuji na ramena, paže, prsty, hrudník, záda, břicho... až k prstům u nohou. Nespěchám, stále se vracím k předchozí "štaci" a kontroluji uvolnění. Chce to trochu tréninku, ale není to nepříjemné a dnes se obvykle dostanu k ramenům a spím.

Druhý způsob začíná stejně, pohodlně si lehnu a zavřu oči. A začnu si představovat něco, co bych chtěla, třeba kompletní rekonstrukci bytu. V duchu vystěhuji celý byt. Dopodrobna promýšlím barvy stěn v pokojích, podlahy, někdy i bourám stěny a stavím nové nebo jen posunu dveře. Většinou usínám u obkladů v koupelně. Nebo myslím na to, že až se ráno probudím, bude na mě čekat letadlo a dopraví mě na divukrásný ostrov, na kterém budu rok a bude se dít spousta úžasných věcí: konečně se nauřím řídit auto, bude se mi věnovat výživový poradce a trenér, budu plavat v moři a v obrovských bazénech, nechám si odstranit všechna znamínka a výrůstky, udělají mi perfektní zuby, přeštu si 200 úžasných knih... To usínám obvykle už při plánování, co si vezmu s sebou.

Urputné myšlenky točící se kolem nedůležitých detailů Vás zklidní a usnete. A na večer, na "svoji chvilku snění", se začnete těšit.

Ještě jedna důležitá věc: ať se děje sebestrašnější věc ve Vašem životě, uvědomte si, že v noci nikdy nic nevyřešíte a že Vaším úkolem je vyspat se dost dobře na to, abyste to zítra měla sílu řešit. Noc je prostě na spaní.

houbes*
hodnocení

1x
Mám též problém usnout. Ale na něco jsem přišel alespoň to funguje u mě. Zavřu víčka a tzv se dívám do té tmy přes zavřená víčka a zaostřují zrak do těch teček. Někdy to je jak zrněla televize když skončilo vysílání. Tak se soustřeďují na to a vlastně zapomínám na starosti kolem sebe a vypínám asi tím i mozek aby stále šrotoval a přemýšlel nad věcmi, které mi nedovolí usnout. Zkuste to. A nebo mi pomáhá sluchátka rádio a nějaké mluvení např. Rádio ČR 2 tam navečer furt někdo mluví :) jinak prášky atd. Nezkoušejte většina je jich návykových a bylinky jsou dobré ale po čase nefungují. Musíte se naučit vypínat mozek a dát tělo do klidu.. zkuste i 1 pivo před spaním..

figurek*
hodnocení

1x

mě se kdysi dostala do ruky knížka Umění sebevlády. Hned jsem si ji přečetl a vyzkoušel. Jeden z receptů na sebevládu byl právě na rychlé usínání. Spočívá v tom, že se musíte naučit zklidnit dech, uvolnit všechny kosti a klouby a nemyslet na nic. Prostě nemyslet. Pár týdnů vám bude trvat než se to nemyšlení naučíte, ale pak už ho nikdy nezapomenete. Já tuto metodu používám dodnes.

hodnocení

0x

Věk? Jestli málo a máš prázdniny, tak nespi, něco si přes noc dělej, až se unavíš, tak si jdi lehnout, třeba další den odpoledne, v noci zase nespi a za pár dní se trefíš, že půjdeš spát večer. Pak dodržuj stejný čas, kdy si jdeš lehnout a kdy vstáváš.

hodnocení

0x

Sport, práce, pohyb na čerstvém vzduchu, nepřejídávání se ( obzvláště večer ) a dostatek pitného režimu, tzn. vody.
Večer budete spát jako zabitá :-D

hodnocení

0x
Trocha sexu před spaním hodně pomůže

... stačí i masturbace, je-li single.

houbes*
Po sexu je většinou hlad :)
figurek*

a žízeň a chuť mrknout se na fotbálek. :)

hodnocení

0x

Přečtěte si knihu "Spánek je umění" S. Stevensona.

Shrnu z ní to nejpodstatnější:

- 3-4 hodiny před spaním nejíst, nepít povzbuzující nápoje (zejména ne černý čaj a kávu), neřešit žádné problémy a necvičit (výjimkou je sex, ten je prospěšný kdykoli)

- posledních 1,5 h před spaním si dát tzv. digitální detox, tj. vyhýbat se obrazovkám, ať už TV, PC nebo mobilu

- v průběhu posledních 3-4 h před spaním si ideálně dát bosou procházku (ale po hlíně – po asfaltu to nemá smysl); kontakt těla s půdou tělo synchronizuje se Zemí, tj. bude se Vám chtít spát, jakmile padne tma

- v ložnici mít absolutní tmu

- postel (ideálně celou ložnici) vyhradit pouze na spaní, sex a masturbaci: tím si mozek "spojí" ložnici s těmito činnostmi a usne se lépe

- veškerou sportovní aktivitu pokud možno ukončit před polednem.

K tomu už jen dodám, že mi navíc pomáhá tzv. šláftruňk – ideálně dvojka bílého vína.

Pokud výše uvedené nezabere, je možné po výše uvedených úkonech usnutí podpořit jednou tabletou hořčíku.

Důležité také je při usínání správně dýchat. Dýcháme zhluboka a výdech by měl být dvakrát delší než nádech. Ideálně 4-4-6, ještě "ideálněji" 4-4-8, tj. při nádechu počítám do čtyř, pak na čtyři doby zadržím dech a výdech alespoň na šest (ideálně na osm, aby byl dvakrát delší) dob.

liska5

Moment, to je 478! *mir*

4 doby nádech, 7 zadržet, 8 pomalý výdech... Jde o to snížit hladinu kyslíku v krvi...

hodnocení

0x

Každý napíše asi něco jiného, co pomáhá zrovna jemu nebo něco všeobecného..ale každý to máme jinak. Mě třeba pomohla pravidelnost..tzn že jdu v zhruba ve stejnou dobu spát a pak zhruba ve stejnou dobu vstávám. Dělával jsem kdysi i noční a to bylo pro spánek katastrofa. Jako vždycky jsem se nějak vyspal..ale pak když jsem se měl překotit z noc na den..dílo.

Ted zjištuju, že už i jen odpolka se spánkem pěkně zamíchá. Když jsem měl cca rok jen ranní..to bylo supr a ani jsem si nemusel nastavovat pomalu na ráno ani budík a večer se spánek přihlásil automaticky.(a to jsem míval taky problémy se spánkem)

hodnocení

0x
Čaje na spaní nebo volně dostupné tablety na spaní z lékárny. Mám raději čaje. Jsou silné a nezatěžují zbytečně žaludek.

host
hodnocení

0x

Lehnout si na záda, klobou narazit hluboko do očí tak, aby oči byly celé ve stínu, ve tmě, a můžete spát. Nebo pokud vám svítí světlo do místnosti tak, že můžete jít po tmě po bytě, tak si zatáhněte žaluzie nebo si pořáďte husté závěsy, abysete byla ve tmě.

Před spaním si dejte půl skleničky vlažného mléka a budete spát jako nakojené miminko až do rána.

fleer
hodnocení

0x

Jestli jsi nespala teď, tak to nespalo víc lidí, protože byl úplněk. Jinak ti poradím skvělý trik. Před spaním si opakuj pořád dokola CHCI USNOUT, CHCI USNOUT, CHCI USNOUT dokud neusneš. Fakt to funguje! Musíš jen sama sebe přesvědčit.

hodnocení

0x

Přijde na to, kolik Vám je.

Do cca 60 let bych doporučil 2-3h sportu před spaním a usnete ještě ve sprše.

marieurbankova
hodnocení

0x

Moje problémy s usínáním jsou způsobené nemocí. Mám depresi. Pomáhá mi čaj spánek nervy. Moc ho používat nemůžu. Nevím, jestli by se snášel s léky, které jsou životně důležité. Vaši metodu vyzkouším.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]