Nejste přihlášen/a.
Hezký víkend všem,
zajímají mě připomínky "laické" veřejnosti i zkušenějších.
Je to první půlrok, co podnikáme v řemesle. Jsme dva s kamarádem. Řekl bych, že půlroku je velmi krátka doba na nějaké zhodnocení. Ovšem prostoru pro zakázky je spousta, moc práce nemáme.
Přitom opravdu investujeme dost snahy (i peněz) do toho, abychom na zákazníky působili dobře a "důvěryhodně". Bohužel nemáme s podnikáním zkušenosti (oběma nám je 23let) ani nemáme nikoho, kdo by nám rady předal a případně nás podpořil.
Zajímalo by mě, jakým způsobem třeba vybíráte řemeslníka? Co vás přesvědčí využít právě jeho služby? Co vás naopak, ale třeba odradí? Je něco co vám chybí u řemeslníků?
Snažíme se to opravdu dělat co nejlépe to umíme. Ohledně odvedené práce problém není - zákazníci jsou spokojení a často se i vrací. Říkáme si o doporučení. Máme polepené auta. Rozdáváme letáčky. Máme hezké vizitky. Máme web. Platíme si propagaci na Googlu.
Opravdu bych rady uvítal. Rád bych otevřel diskuzi.
Styl to má podobný, to bude jeden a tentýž. ...
Jinak řemeslníka člověk nespíš najde dotazem mezi štamgasty po hospodách v obci. Tak by mládenci řemeslničtí měli chodit na jedno a poptat se, jestli někdo nepotřebuje jejich služby a nechat tam kontakt. V mnohých supermarketech visí inzerce, tam to dát. A s těmi trhacími tel.čísly na boku. A na druhou stranu toho útržku napsat svoje logo nebo elektro, tesař, malíři...Mám pár takových lístečků, ale nevím, který z nich prodává ořechy a který opravuje pračky.
Čerstvá zkušenost. Potřebuji vyměnit dřez. Tedy koupit a vyměnit. Nevím, kdo by to měl udělat Stolář, instalatér? Začala jsem se shánět po instalatérovi. Dokonce i na fejsbuku jsem hledla hodinového manžela. Sehnala jsem dva instalatery, se kterými jsem se domluvla, že se přijdou podívat, vzali si mé tel.číslo. A prd, prd, slavný soude, neozvali se. Až včera jsem byla na zahrádce na jedno se sousedy a dala otázku na instalatéra. Poslali mě za jedním člověkem. Chtěl po mě telefon a až přijdu domů, ať mu napíšu adresu a co chci. Udělala jsem to a přišla mi sms "Objednávka přijata".
Po 14ti denním hledání! Jsem zvědavá, jak to dopadne.
Takže konkrétní odpověď: Lidé se o vás musí dozvědět, vědět, kde vás mají hledat. Když budete spolehliví, řeknou si to. Jste-li spokojení, řekněte to jiným. Nejste-li spokojeni, řekněte to nám.
Můj poznatek je, že pro řemeslníky jsou reklama vyhozené peníze. Mám několik zkušeností se řemeslníky, které na které jsem získal kontakt na netu (nejremeslnici.cz a pod) a ti jsou skutečně tristní. Dobré zkušenosti mám pouze s řemeslníky, kteří nikde žádnou reklamu nemají a někdo mi je doporučil. tam zas bývá problém s tím, že nemají čas a "píšu si vás na září" vůbec neznamená, že se v září ozve. Když se nepřipomínáte vy, tak se na vás zapomene.
Vy máte nevýhodu v tom, že možná můžete být dobří, ale mezi lidma se o tom neví. Jediná možnost je asi odvádět perfektní práci a drobné bonusy, která vás budou stát mnohem méně, než reklama a lidi si tím získáte mnohem víc.
Příklad z praxe. Známí nám doporučili truhláře. Nechali jsme si od něj udělat skříň, udělal ji dobře, cena samozřejmě ne jak v Ikey, ale rozumná, takže spokojenost. Pak se nám porouchalo něco na kování, bylo už dávno po záruce, ale bez řečí přijel, opravil a nic za opravu nechtěl. Stálo ho to několik desetikorun za ten díl, malou zajížďku a půl hodiny práce. jenže jiný by si za to naúčtoval 2000.- a ještě by byl problém ho sem dostat. Takže od tohoto truhláře máme už další dvě skříně, letos chystáme další skříň a botník a příští rok kuchyňskou linku.
Pokud nemáte pracovní zkušenosti a nějakou zručnost, pak můžete do reklamy dát miliony a moc vám to nepomůže. Pokud se stanete opravdu zruční a bez reklamací, tak se nezastavíte a naopak. Nejlepší způsob je se učit např. v nějaké firmě jako zaměstnanec a pak pro získání nějakého jména přejít na vlastní živnost.
Nemyslím si, že je to tak. Je tolik nových výrobků a komunikace mezi lidmi je menší, tak se o novotě nedozvíme. I ten řemeslník musí dát světu vědět, že je na trhu a jestli je skvélý, to už je o něčem jiném. Jasně že mě reklamy také štvou, zvláště takové, které vidím za den mnohokrát. Vyprávěl mi známý, že v Řecku, v menším městě, přišli na podivné náměst. Nebyli tam lidé, jen spousta podivných tašek. Člověk našel tašku určitého řemeslníka, stoupnul si k ní a zvednul ruku. V momontě vyběhnul z některé taverny příslušný řemeslník a na práci se dohodnul. Paráda, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.