Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik dní vcelku může zaměstnanec pracovat, aby neporušil Zákoník práce?

Od: tttula® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Prosím o radu,jestli porušuje zaměstnanec zákoník práce a v případě ano,tak který paragraf konkrétně. Jedná se zaměstnance,který pracuje na dohodu jako ostraha objektu a vykonává 4 – 5 dvanáctihodinových směn v kuse,tedy 48 hodin a někdy 60 hodin bez odchodu ze zaměstnání. Vykonává to sice dobrovolně,ale můj dotazje ,jestli porušuje nějaký § v zákoníku práce.

Předem děkuji za informaci a přeji krásný den. Jan V.Dobrý den,

doplněno 07.07.20 15:41:

Děkuji všem za snahu pomoci,poradit. Již jsem zjistil,že porušuje § 83 a §90 zákoníku práce. Možná porušuje ještě další § ,ale já chtěl vědět aspoň o těchto. Ještě jednou děkuji a přeji krásný den. Jan V.

PS.- tento konkrétní příběh jsem neuvedl,kdyby nebyl skutečný a existoval ještě dnes 7.7.2020 !

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To si piš, že porušuje. Vezmi si zákoník práce (z. č. 262/2006Sb.) a pročti si §§81 - 92. Pak snad budeš mít jasno.

Mmch., ostraha, která je 60 hodin nepřetržitě v práci, je ostraha k ničemu, protože už po cca 32 hodinách neuhlídá vůbec nic!

hodnocení

0x
Lékaři - služba od pátku od rána do pondělního rána, tzv. celovikendova služba . Ve zdravotnictví nic neobvyklého.
Nějaký zákoník práce u zdravotníků je pro srandu... samozřejmě musí provádět veliké zákroky, kdy jde o život pacientů.
Na únavu nikdo nehledí.
etana*

To ovšem přeháníte, jsou to služby kombinované s pohotovostí, nikoliv nepřetržitá služba a už ani to se běžně neslouží.

jenda2*

Lékaři mají na pokoji lůžko a naprosto běžně spí. Ostraha naproti tomu pracuje za 1/4 mzdy a nespí. A to je propastný rozdíl. Za takový víkend má lékař přes 5000 navíc k platu. Ostraha jen to, co má ve smlouvě. A když přijdete na pohotovost, tak je lékař nasraný, že ho budíte ! Reálná zkušenost.

janh*
hodnocení

0x
Nechápu proč píšete dvanáctihodinové,když je tam ten dotyčný nepřetrżitě...?

hodnocení

Napsal jsem dvanáctihodinové služby,protože podle tzv. rozpisu jsou psány 4x12 hodin.

hodnocení

0x

A to je v kterým lágru? Vím že na vojně jsme měli 24 hod služby mezi tím si 4 hod spal a měl jsem toho plné brýle co to je za firmu?

hodnocení

0x

Takže má, 2 ranní(po 12hod.) , 2 noční, (po 12hod.) 4 dny volno?

Nebo jak?

hodnocení

Je to přesně tak,jak píšete. Pro úplnost začíná noční 12h 19.00-7.00 poté denní 7.00-19.00 poté noční 19.00-7.00 poté denní 7.00-19.00 a tím končí. Je to u ostrahy na recepci. Snad jsem to napsal srozumitelně a děkuji všem,kteří mi odpovídají na mou otázko odpovědí a né otázkou.

iz*
hodnocení

0x

Zákoník práce porušuje především zaměstnavatel, který zaměstnanci takovou "dobrovolnou práci" umožňuje nebo dokonce nařizuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]