Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klavír - prstoklad

Od: ondra2 odpovědí: 2 změna:

Jsem bohužel jen samouk na klavír. Chtěl bych se zeptat na prstoklad. Když hraju skladbu a pak se podívám na nějaké video, tak vidím, že mají občas jiný prstoklad než já, nebo, že i třeba dva různí hráči mají u téže skladby trošičku jiný prstoklad. Je to nějaká zásádní chyba? Popřípadě, mohu se to já jako samouk nějak naučit - nebo je to prostě taková intuice (což se mi zdá spíše nepravděpodobné:)) - že si každý hráč ten prstoklad pro každou skladbu pro sebe přizpůsobí - jak se mu to hraje nejlépe? Děkuji za vysvětlení

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Prstoklad se učí, zejména, když cvičíte stupnice, etudy. Takže ti, co chodili ve stejných dobách do ZUŠ, nebo dříve do LŠU do klavíru, budou to hrát shodně nebo hodně podobně. Pochybuji, že v tom nastaly nějaké revoluční změny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]