Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnetická rezonance otevřená nebo uspání

Od: tomatom odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

nevíte někdo, jestli je někde v Praze magnetická rezonance s otevřenou konstrukcí nebo alespoň s možností uspání (anestesie)? Prosím odpovídejte pouze na můj dotaz, názory typu "prášek na uklidnění" apod. jsou mi na nic.

Díky, Tom

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Pokud vím, přístroje magnetické rezonance nemohou být už z pricipu otevřené konstrukce, protože se tam snímá magnetické pole v cívce. Lidé s klaustrofobií tam můžu mít problém, což je zřejmě tvůj případ. Existují však medikamenty, které to mohou překonat, např. Xanax. Jinak to nejde, nedá se svítit.

tomatom
hodnocení

Existují zařízení s otevřenou konstrukcí (v Brně, Kroměříži) a také lze uspat, ne všude to ale chtějí provádět (ikdyž by měli). Proto se ptám.

>>Otevřená konstrukce umožňuje provést vyšetření pacientů trpících klaustrofobií<<

fomei.cz/...

kepler*

Aha, tak to jsem nevěděl. Je to ale jen vysoce specializovaný přístroj, který se nedá použít na všechno.

pb®
hodnocení

0x

Myslím, že všude nabízejí možnost uspání, třeba děti ani jinak vyšetřit nejde. S otevřeným MR zkušenosti nemám, neb chodím kvůli RS na MR mozku a tam ten magnet u hlavy mít prostě musím. Bederní páteř v otevřeném jde, jestli i mozek, to fakt netuším.

Každopádně i tahle narkóza musí být s odběry a předoperačním vyšetřením, EKG a je nutný následný doprovod pacienta.

I když se říká, že je to vyšetření neinvazivní, já z něj vždycky jdu odvařená a vážně raději gynekolog či zubař, než MR. Ale musím tam každý rok, pojišťovna si to žádá. Naposledy to alespoň bylo jen půl hodiny a bez kontrastní látky, tedy bez kanyly v ruce, zato s rouškou na hubě. Někdy si fakt říkám, že ačkoliv klaustrofobii nemám, na MR ze mě toho klaustrofobika udělají. Uzavřené prostory mi nevadí, co mi vadí, je a teď je cituji: nehýbejte se, neotvírejte oči, snažte se nepolykat a zlehka dýchat. 50min. Kdyby alespoň rádio člověku pustili, ale ono se při tom všem cvakání, vibrování, hučení nedá moc myslet na nic jiného, než tu mě svědí a nemůžu se podrbat, tu se mi špatně leží a nemůžu se narovnat, jak dlouho to bude krucinál ještě trvat.

A ten kontrast taky není nic příjemného. Prý.. Ucítíte trochu divné teplo v puse. Já už po pár minutách myslel že mi jazyk shoří v puse.
tomatom
hodnocení

Tak to je drsné. S kontrastní látkou mám zkušenosti jenom z CT, taky to bylo prý: "Je to jako byste vypil panáka slivovice"... super, ale já jsem abstinent - a měla pravdu. Bylo to jako vypít denaturovaný líh :) Budu to muset nějak pořešit, nikoho v Praze neznám, údajně by měla jít jednodenní hospitalizace, ale možná je to za příplatek. Dostal jsem na první dobrou dvě vyšetření na MR, jedno na hlavu a krční páteř a druhou nějak kolem kostrče. Dva papíry.

tomatom
hodnocení

Takže asi tak (pokud by to někoho zajímalo):

ulekare.cz/...

hodnocení

0x

Myslím, že anestesie není možná, protože během vyšetření se střídavě dýchá a zase zadržuje dech. Ale taky nemám ráda malé prostory, ale zde mě to nevadilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]