Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbavení rodičovské odpovědnosti otce

Od: kristy* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den...
Prosím o radu.. Mám syna, bylo mu v červnu 6 let. Jeho biologický otec se nijak nestará. Výživné sice platí, ikdyž ne jak určil soud ale vždy v daném měsíci, jenže to je tak všechno. Má soudem určené, že má syna mít každý lichý víkend v měsíci. Tento rozsudek platí už nějaké 4 roky. Měl syna párkrát a vždy to dopadlo hrozně. Syn přišel domů zamlklý, nechtěl u něj být, dokonce mi otec i volal, že chce domů a zůstat u něj nechce. Po návštěvách měl syn psychické problémy. Začali jsme chodit k neurologovi, psychologovi i psychiatrovi. Zde u doktorů bylo potvrzeno, že za špatný psychicky stav dítěte může jeho otec. Co se týče narozenin či svátků (syn má dvě jména) otec píše pouze SMS a dárky mu skoro vůbec nedává, když jsou vánoce, tak něco pošle jen tak, aby se neřeklo ale osobně mu to nepředá. Výživné mi většinou předává jeho manželka se kterou má 2 další děti a o ně se stará úplně krásně. Když už se potká se synem náhodou v době, kdy mi jako zázrakem předává výživné, tak mu naslibuje, že za ním přijde a stejně nikdy nepřišel. Neví o čem se synem mluvit, syn si od něj drží odstup. Mám přítele a syn oslovuje TATI jeho.. Na svého biologického otce říká, že je to "ten Tomáš co mu ublížil". Bohužel otec si na syna dělá nároky a vyčítá mi, že mu syna nedávám. Jenže co mám dělat, když syn k němu nechce a vyloženě se ho boji? Nemůžu přece syna strčit někam, kde mu bylo ublìženo. Spálil syna cigaretou, zakazoval mu vzít si z lednice jídlo, zavírál ho samotného do tmy, po celý víkend mu dával jist parky a on si (pardon za výraz) žral maso. Nechal syna stát ještě se svým mladším synem v kočárku u baráku venku a šel si domů pro něco, co tam zapomněl. Syn plakal strachy. Nechal ho jed domu v zimě v mokrých věcech. Když si ho asi před třemi lety vzal na vánoce, tak mi ho vrátil s akutním zápalem plic a zánětem středního ucha. Vinu ve všem dává mě, že syna očkuji a vědu proti němu. Není to pravdou! Syn si sám vybral a chtěl říkat tati mému příteli. To dítě přece samo nejlépe vycítí lásku. Prosím tedy o radu jak zbavit otce rodičovské odpovědnosti. Děkuji za případné odpovědi. Kristy

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Moje rada zní změnit trochu váš přístup, protože to není o vás, ale o vašem synovi a na to byste měla myslet. Váš syn si zaslouží mít svého otce. Je totiž otázka, jak dlouho tady pro vás váš přítel bude, ale otec tu pro syna může být pořád.
Jinak bych si taky rád přečetl i verzi otce, protože z toho, co jste napsala a jakým stylem jste to psala, mám opravdu dojem, že tak trochu syna proti otci očkujete.
kristy*
hodnocení

Tak podívejte... Já vás chápu jak to vidíte, protože každá mince má dvě strany, bohužel otec tu pro syna nikdy řádně nebyl a nikdy nebude. Kdyby ano, tak bych byla ráda, jelikož já sama jsem otce ztratila, když mi bylo pouhých 7 let, zemřel. Vím jak bolí žít bez tatínka.. Proto bych nikdy nedopustil, aby z mé strany bylo jak vy píšete nějaké očkování ;) syn ode mě vždy slyšel, že je to jeho tatínek. Bohužel dítě má svou hlavu a když už komentujte, tak doufám, že tuto podstatnou věc jako je to, že dítě má svou hlavu a pozná víte... :)

jenda2*
hodnocení

6x
Vzdy ma tento problem 2 strany a kazda to vidi jinak. 50 % asi pravda bude ale stejne vam nikdo soudny nemuze nic poradit. Byla by to hloupost diky neznalosti veci. A adopce take zrovna stastna neni. Jsou poradny, tak jdete tam s byvalym manzelem a problem se zacne resit. Pritel neni otec a pokud to tolerujete, tak v hlavicce syna delate naprosty chaos. A to vazne.
kristy*
hodnocení

Nebyli jsme manželé... Do poradny jsem i tak šla ale otec přislíbil, že přijde a nakonec se na to vysmolil. Adopce se řešit nebude. Syn chaos v hlavě nemá, protože sám řekl, že otce rád nemá i přesto, že jsem mu říkala, že to je jeho tatínek.. Neudělám nic. Snažila jsem se asi 4 roky, aby si k synovi našel cestu, z ala jsem ho k nám za synem a podobně a nic nemělo účinek.

liska5
hodnocení

3x

Nějak v tom cítím, že hlavně musí být po Vašem. Vy otce nesnášíte, děcko to vycítí a musí v tom umět manévrovat. To také snížuje jeho imunitu. Chlapec je jak mezi mlýnskými kameny. Chtělo by to názor otce i ostatních kolem.

kristy*
hodnocení

To jestli já otce snasim nebo ne, nemá s tímto co dělat. Jak jsem už odpověděla výše, pořád jsem se snažila aby spolu vycházeli... Nikdy jsem nedopustila aby syn viděl byť hádku mezi mnou a otcem. Kdybych ho nějak ockovala či něco podobného, tak by u něj syn nebyl... Neviděl by ho... Jenže na jeho požádání jednou za půl roku, jsem mu syna dala a vždy jsem synovi říkala, že jde za taťkou :)

hodnocení

2x

Dobrý den. To není vůbec jednoduché, rozhodnout musí soud a posoudit, zda je to v zájmu dítěte. Něco k tomuto viz:

Okolnosti rozhodné pro zbavení rodičovské odpovědnosti

Zbavení výkonu rodičovské odpovědnosti může být vysloveno jen tehdy, jestliže podle objektivního důvodu vylučujícího její výkon takové opatření nezbytně vyžaduje zájem dítěte. I v takové situaci, kdy je dán zájem dítěte na úpravě již nastolených rodinných vztahů, je třeba při výběru konkrétního opatření přestavujícího zásah do práva na rodinný život zvažovat jeho přiměřenost. Jinými slovy, lze-li legitimního cíle dosáhnout mírnějšími prostředky, než jaké jsou některým z účastníků navrhovány, pak je na místě zvažovat tento mírnější zásah. Při posuzování zájmu dítěte je třeba vycházet rovněž z Úmluvy o právech dítěte. Uvedená dvě hlediska – zásadu nejlepšího zájmu dítěte, který musí být předním hlediskem při rozhodování, a princip minimalizace zásahu do práva na rodinný život je nezbytné vzít v úvahu při rozhodování o zbavení rodičovské odpovědnosti.
Má-li soud dospět k závěru, že určité opatření soudu, jímž se zasahuje do přirozených vazeb mezi rodiči a dětmi, je v zájmu dítěte, musí být tento právní závěr podložen provedenými důkazy a patřičně odůvodněn, včetně uvedení hledisek, která vzal soud do úvahy, jakož i zjištěním názoru dítěte (je-li možné jej – byť zprostředkovaně - zjistit). Nelze usuzovat, že rozhodnutí bude v nejlepším zájmu dítěte, jestliže požadavek čl. 12 Úmluvy o právech dítěte, objektivně vzato, nebude naplněn.

profipravo.cz/...

kristy*
hodnocení

Děkuji moc.

hodnocení

2x

@kristy - Má soudem určené, že má syna mít každý lichý víkend v měsíci. Tento rozsudek platí už nějaké 4 roky. Měl syna párkrát a vždy to dopadlo hrozně.
Otec si ho nechce brát, nebo mu ho "nepůjčujete"? Ono "párkrát" za čtyři roky je dost málo - pak není divu, že s otcem být nechce. Na vašem místě bych začala návrhem na úpravu, respektive omezení styku, samozřejmě doloženým všemi lékařskými zprávami.

Mimochodem - to, že syna spálil cigaretou, byla náhoda nebo úmysl? V druhém případě - byli jste u lékaře, oznámila jste ublížení na policii, máte aspoň foto poranění? Stejně tak to ostatní - jídlo, tma atd. - informovala jste o otcově jednání a výchovném prostředí OSPOD? Rodičovské odpovědnosti zbavit lze

NOZ § 871

(1) Zneužívá-li rodič svoji rodičovskou odpovědnost nebo její výkon, anebo svoji rodičovskou odpovědnost nebo její výkon závažným způsobem zanedbává, soud jej jeho rodičovské odpovědnosti zbaví.

ale soud to skutečně nedělá pouze na přání druhého rodiče - budete potřebovat důkazy.

kristy*
hodnocení

Právě, že vždy když si řekl tak jsem mu ho dala. Až po tom, co mi ho vrátil ve výše uvedeném stavu tak mi prakticky lékař doporučil ať mu jej nedávám. Důkazy mám. Lékařská zpráva neurologa a psychologa..

hodnocení

1x
De to soudně ale příjdete o alimenty
Vaš současný přítel at si zažádá o osvojení dítěte
Bude to asi boj a jít by to mèlo
Pokud biologický otec nebude souhlasit, žádnou šanci na osvojení matčin přítel nemá.
kristy*
hodnocení

To že přijdu o výživné je pro mě nepodstatné. Podstatné je, aby synovi nemotal hlavu, že za ním přijde a podobně a pak nic..

etana*
hodnocení

1x

Teď bych si ráda přečetla názor biologického otce a dokonce i toho přítele. No a dítěte nejvíc. Moc se mi ten výčet hříchů nezdá.

kristy*
hodnocení

Že se vám to nezdá, s tím neudělám nic. Není problém zaslat vám papíry od doktora, kde je to jasně napsané. Víc vám asi nepovím :)

lidus*
hodnocení

0x

Myslím, že otec je jeden a přítel to není, ten je otčím nebo prostě Pepa. Dcera je rozvedená, dvě děti, ta malá se narodila až otec s nimi nebydlel. Chtěl vždy jen tu starší ale dostal i kočár s miminem, na 2h na procházku. Rodiče se vždy dohodnou i mimo určenou dobu, v podstatě mu to dcera nadiktuje, bereš si holky od do, zařidíš se? Jezdí k jeho rodičům i na prázdniny. Co popisujete vy, je na Ospod, soud.

kristy*
hodnocení

Jasný.. Já se také snažím jako vaše dcera syna dávat. Bohužel vždy je to výmluva typu: jedu pryč, jsem v práci, dneska to nejde apod... Na OSPOD půjdu v příštím týdnu, tam už je schůzka domluvená. Každopádně díky za názor :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]