Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platební karta bez PINu někdy nefunguje

Od: vlapan27® odpovědí: 27 změna:

Proč někdy platební karta nefunguje a musím napřed zadat pin abych mohu zaplatit.Prý se to stává z bezpečnostních důvodů.Je to běžné nebo je chyba jinde?Děkuji za informaci.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Bezpečnost nastavená bankou. Vše je vpořádku.

Libore já mám jiný dotaz a nechce se mi zakládat nové vlákno.

Doma máme dvě karty - každá je od jiné banky.

Při bezkontaktní platbě jednu kartu stačí k terminálu těsně přiblížit a už pípne.

A druhá karta se musí na reminál na několik sekund položit aby to píplo.

Tak to má nastavené banka?

Spíš bych to viděl v rychlosti, jakou si terminál dokáže ověřit stav hotovosti na účtu. Pokud máš stejnou banku jako obchodník asi to proběhne řádově rychleji než do cizí banky.

hodnocení

4x
A co je to za banku? Já teda nevím, jak předem zadat pin, to snad ani nejde. Mám čtyři karty a každou nejprve pípnu a při částce nad 500 mě to teprve vyzve k zadání pinu. Při nižší částce pin nikdy nedávám, nikdo ho po mně nechce a to někdy pipám i 6-8x za den jednou kartou. Air bank nejčastěji. Mám nastavený nějaký denní a týdenní limit.

hodnocení

0x

Platím často kartami od 2 různých bank a ještě se mi to nestalo *nevi*. Asi mám lepší banky ;).

doplněno 02.07.20 19:01:

Já dotaz teda pochopil tak, že tazatel musí napřed zadat pin (tedy předem), aby mu to vůbec kartu vzalo. Že se musí zadávat při nákupu nad 500 je jasné, ale to zadávám až na samém konci placení.

Nebo horší? ;) Po X platbách by to mělo chtít vždycky PIN, jinak by se dalo kradenou kartou platit do 500 Kč kolikrát chceš až do vyčerpání denního/týdenního limitu.

Taky bych radši byl v "horší", pokud jde jen o pin. Dokonce bych neměl nic proti pinu vždy.
priklad1*

To magdon. Když si koupíš něco za dvacku tak to fakt většinou PIN nechce.

tak zadávat pin dřív, než začnu platit, je přece blbost... K čemu by ten pin byl, když tam žádná karta není? :)

mikihans - no mně to taky bylo divné, ale v otázce je jasně psané že:

"...musím napřed zadat pin abych mohu zaplatit"

O vícenásobné platbě, ani o částce tam není zmínka.

priklad1*
hodnocení

0x

Je to věc náhodná a záleží to na algoritmu banky. Každá banka to má jinak. Někdy po několikáté při bezkontaktním placení je PIN potřeba a podle nařízení EU by se asi po pěti platbách měl zadat. Kdysi jsem mohl bezkontaktně v jednom dni zaplatit jen 500 Kč. Nyní těch 500 Kč kolikrát chci, ale je možné, že třeba po třetí platbě bude potřeba PIN.

To samé internetové bankovnictví. Air stačí heslo. Equa SMS kód asi 12 číslic. Nesmysl. Pamatuji si jen 6 i to je dost. Někdy při platbě přes internet to chce SMS. Jindy ne prý již na ten účet bylo posláno v minulosti a je to ověřená platba. Dnes to chtělo SMS i v rámci banky Equa. Prý náhoda. Jednalo se o větší částku. Totiž tam je potřeba mít víc spořících účtů. 0,5% úročí do 350k a potom jen 0,2%. Mizérie

hodnocení

0x

Já si myslím, že je to tím, jaký limit jste si určil. Zajděte do banky a dohodněte se, od jaké výše musíte zadávat pin.

doplněno 03.07.20 18:51:

rk, já to právě, u své banky, mám takhle nastaveno. Kdybych o kartu přišla, ať to zloděj nemá tak jednoduché. Ale nevím, jak to má banka tazatele.

rk22

Ono se mluví, že myslet si něco znamená nic nevědět. Banky neumožňuji si určit vlastní limit pro platby bez nutnosti zadávat PIN. Alespoň o žádné takové bance která by to umožňovala nevím. Je to pevně stanovené pro všechny karty a banky. V Česku je to do 500 Kč. Kromě toho banky si samy stanovují za jakých okolnosti může být PIN vyžadovaný ale to nikomu neprozrazují a každá banka to může mít nastavené jinak.

priklad11*

Není to pravda. Nevím jak ostatní banky, ale u Air mám nastaven bezkontaktní limit na 300 kč

priklad11*

Tak musím doplnit voláním do banky mi bylo potvrzeno, že u Air banky skutečně možnost snížení limitu na bezkontaktní placení byla, ale v současné době již tomu tak není.

rk22

babkazov: A mohla by jsi prozradit která banka to takto umnožňuje nastasvit, pokud to není tajné?

Mám čtyři banky a každá má nastaveno platbu bez pinu do 500kc. Myslím, že je úplně jedno, jaká je částka bez pinu. Zloděj zkusí třeba 300 a holt zaplatí vícekrát. Důležitý je ten celkový denní limit pro platby kartou, který ho pak nepustí dál. Ale i tak jsou obavy zbytečné, banka peníze při ztrátě karty vrací, stačí podat reklamaci. A taky neznám nikoho, kdo kartu ztratí. Může člověk ztratit peněženku, ale většinou si toho všimne ještě ten den a karty může z mobilu zablokovat nebo jen zablokuje platby tou kartou, kdyby se peněženka našla...
priklad11*

Jednou jsem zapomněl platební kartu v obchodě. Prodavačky informovali banku a banka mne. Nikdo neznal PIN a bezkontaktně ji nikdo nepoužil. Ihned jsem si ji vyzvedl, přesto banka trvala na výměně platební karty.

rk22

stir: Nevím jestli to bez PINu do 500 Kč má nastavené přímo banka. Předpokládám, že to asi je tak v Česku nastavené nějak centrálně pro všechny banky a karty a banky nemají možnost na tom cokoliv měnit, hlavně asi ne zvýšit ten limit nad těch 500 Kč. Celkový denní limit pro platby kartou důležitý je, ale lepší by byla možnost snížit si ten limit pro bezPINové platby včetně snížení třeba i na 0 Kč. Obavy zbytečné určitě nejsou. To, že banky peníze při ztrátě nebo krádeží a následné reklamaci asi vrací není dostatečný důvod proč by karty neměly být lépe zabezpečené proti neoprávněným platbám zlodějem nebo nepoctivým nálezcem. Ty peníze banka asi určitě nevrátí do 5 minut po reklamaci a někomu můžou chybět např. pro nějakou důležitou platbu. Nevím jak ty, ale mne by se určitě nechtělo kvůli nějakému zloději obtěžovat podáváním reklamace a pak se možná i dohadovat s bankou aby mi ty peníze vrátili. Také se mi nelíbí, že moje karty můžou být nástrojem na sponzorování zlodějů. To, že neznáš nikoho kdo kartu ztratí, ještě neznamená, že kartu za žádných okolnosti ztratit nejde. Nevím jak ty, ale ne každý kontroluje kartu třeba každých 5 minut jestli ji má tam kde ji běžně ukládá a dovedu si představit, že někdo zjisti ztrátu nebo krádež karty i po delší době např. po týdnu. Bohužel ne každý má zodpovědný přístup ke svým penězům a některým je jedno co se s jeho kartami a penězi děje.

Já myslím, že obavy jsou zbytečné. Je fakt, že spousta lidí se chová nezodpovědně a někteří mají pin napsaný přímo na kartě, limity nastavené zbytečně vysoko, ale na druhé straně drtivé většině lidí bezkontaktní placení usnadňuje život, je to rychlejší, pohodlnější a je i dokázáno, že lidi kartou utratí víc peněz, než kdyby platili fyzickými penězi. A ta menšina, která má strach o zneužití karty je teda používat nemusí, když nechce a může platit hotově. Jenže je třeba si uvědomit, že ztráta karty a její zneužití nebolí tolik, jako ztráta peněženky, kde mám veškerou hotovost, protože tyhle peníze vám už nikdo nevrátí. Tou kartou má přece jenom zloděj možnosti výrazně omezené a riziko, že o peníze přijdu úplně je téměř nulové a to se o hotovosti říct nedá.
rk22

tir: Obavy určitě zbytečné nejsou. Takové naivní kecy obvykle píšou ti co mají peněz přebytek nebo k ním lechce přicházejí a neváži si je. Pro takové nějakých pár tisíc nemá žáden význam a klidně rádi nimi zasponzorují nějakého zloděje. Já bych klidně pohodli při placení kartou vyměnil za větší bezpečnost. Nejsem až tak líný aby zadání PINu byl pro mne nějaký nepřekonatelný problém. Rada nepoužívat karty a platit hotově je hloupost ale některým se to asi vysvětlit nedá. Někteří lidí jakékoliv riziko (nejen u karet) docela dost podceňuji, ale když se jim pak něco stane tak se pak diví jak je to možné, že zrovna jim se něco takového stalo.

hodnocení

0x

Zase jeden co chce poradit ale nepopíše přesně svůj problém.

Mě se občas stane, že mi terminál odmítne provést bezkontaktní platbu. Třeba po tom co jsem zaplatil v obchodě na konci města a za deset minut platím zase někde jinde.

To bankovní systém může vyhodnotit jako podezření na zneužití karty. Proto chce vložit kartu do terminálu a zadat PIN. Po zadání PINu platba proběhne a víc to neřeším.

Pokud placená čáska je 500Kč a více, tak to chce PIN vždy (ať použiješ kartu bezkontaktně nebo kontaktně).

Dále pokud platíš kartou částky menší než 500korun, tak se ti částky sčítají a po zaplacení 1200 až 1500Kč bez zadání PINu to při jakékoliv další platbě bude chtít PIN. (například: třeba tři nákupy za 400Kč projdou bez PINu a další nákup za 100Kč už musíš zadat PIN).

lidus*
hodnocení

0x

Bezpečnostní opatření, platím-li kartou 3x bez PINU, tak i kdybych platila 1kč musím zadat pin. Běžné, žádná chyba.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

pokud vim je to u bezkontaktnich karet, kdysi bylo tak ze kazda platba nad 500 musel byt zadany PIN, u plateb do 500 to chtelo PIN co xx plateb - jako potvrzeni ze ji pouziva ten co ma

ale tu sumu 500 si muze kazda banka menit podle sebe

rk22

jurajjuraj: Nevíš nic. Pokud si dobře pamatuji tak od začátku co se v Česku začalo vydávat a používat bezkontaktní karty bylo stanovené, že při platbě nad 500 Kč je nutné zadávat PIN a to platí stále. Alespoň nevím, že by se na tom něco měnilo. Ze začátku některé banky umožňovaly ten limit 500 Kč snížit, ale nyní už to asi neumožňují.

jurajjuraj*
04.07.20 13:25

.

priklad11*

Mně se to zdá taky podivné, ale nezkoušel jsem to. Otázka jak platíš. Fyzickou platební kartou tam se mi to nezdá, nebo přes NFC. Tam je to prý možné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]