Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlý levný pohřeb bez obřadu

Od: jirik* odpovědí: 11 změna:

V rodině mám jednoho zlého, starého, neskutečně lakomého člověka. Pro svou povahu nemá žádné přátele, starám se (zdarma) o něj pravidelně, ale nerad. Říká se "jaký život, taková smrt" a já bych přidal "takový pohřeb." Na jeho pohřeb se nikomu nebude chtít, leda ze slušnosti. Nevím proč bych jako jediný nejbližší příbuzný mu vystrojoval pohřeb, když tam přijdou jen tři lidi a to ještě jen z úcty ke mně, ne k zemřelému. Dá se objednat pouze kremace třeba hned na druhý den po smrti? Nebudu investovat do člověka, který měl peněz dost, užíval si, ale pro druhého nepustil korunu. Ví, že je neskutečnej lakomec, je jím rád.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Počti možná nebudeš platit nic pokud nebudeš chtít
mesec.cz/...

hodnocení

3x

V Pardubicích je kremace bez obřadu jen s následným vyzvednutím urny za pevnou cenu 7.490 Kč. Jak je to jinde, nevím.

Strýc by měl mít vkladní knížku s částkou určenou na pohřeb, nebo by měl Vám či jinému zřizovateli pohřbu peníze v hotovosti. Zadarmo ho asi nikdo pochovávat nebude. Pán nemá děti, sourozence? V tom případě byste jeho poslední věci nemusel zařizovat Vy.

Jinak tyto kremace bez účasti příbuzných se čím dál víc upřednostňují. Není to proto, že by umírali samí lumpové, kteří si rozloučení nezaslouží, ale je dost lidí, kteří na důstojnější rozloučení nemají prostě peníze. Jaga.

A co když tam urnu nechá,co s ní budou dělat?nebo pokom budou peníze vymáhat,já jsem v r.2001 pochoval známého a neplatilo se ani koruna,stát dával na pohřby 5000kč a se žehem,bez obřadu a vysypání na palouček sme se do toho vlezly,než to ten dobrák Kalousku všechno zařízl.

hodnocení

3x

Asi by stálo za to, si s ním na tohle téma promluvit. Třeba to má dávno rozmyšlené a finančně nějak ošetřené. Když ne, je taky vhodné to včas vědět. Klidně se ho zeptej, jestli bude nějak řešit nějaké dědictví. Pak by tahle starost o poslední věci zesnulého přesunula na dědice. Na rovinu mu řekni, že když to nebude mít ošetřené předem, může se stát, že mu to nechá provést obec na své náklady a veškerý případný majetek po něm bude prodán či vyhozen a jeho urna skončí ve skladu uren a potom časem v nějakém společném úložišti. Bacha i na cenu za případný rozptyl na rozptylové loučce. Vím, že tahle atrakce stála před mnovými lety 350 Kč a nedávno za to chtěli naúčtovat 3500 Kč.Můžeš si ,,to,, rozsypat i sám.Kdo se moc ptá, moc se dozví. To se potom, když to bude možné, vyhni zbytečnému provedení pitvy. Mohlo by se stát, že bude naúčtovaná další rakev. Když poslední věci budou řešit dvě nebo i více pohřebních služeb. Třeba já, jsem s jednou svou 80 letou paní domluvený, když dožiji, že se o její poslední věci postarám. Dokonce má ve Spořitelně ponechanou nějakou částku na zaplacení pohřbu. Donese se faktura a ta bude zaplacena. Znám i místo,kam a jak má být urna odvezena a uložena.

sykorka*
hodnocení

2x

jistě,dá se objednat pouze kremace bez obřadu, ačkoli ani to není nic levného...

hodnocení

1x

No nevím, aby tě to pak nemrzelo. Třeba zanechal závěť v tvůj prospěch?

Co má případná závěť společného se způsobem provedení obřadu *sok*? To jako aby si to nebožtík ještě třeba nerozmyslel?

Asi nejsi moc citově založená, že? Já ano.

pet32
hodnocení

1x

Ale, pán ještě nezemřel, proč se o něj staráte? Existují pečovatelky, které si může najmout. Vy mu plánujete funus, on tady může být ještě pár let. Můžete si s ním promluvit a zeptat se ho, jestli má odloženo na pohřeb

bulik*
hodnocení

0x

Doufám, že od něj už máte v ruce dostatek peněz na jeho pohřeb.

tomaslad*
hodnocení

0x

Možná se z toho něco hodí... Možná je kurs, resp. powerpoint prezoška někde k dohledání na netu...

...

Sociální pohřby v praxi úřadů – od vypravení k refundaci
Vzdělávací kurz akreditovaný MV ČR
Číslo akreditace: AK/PV-240/2019, AK/VE-164/2019
Poslední novelou zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví, se po-vinnost obce zajistit pohřbení těla zemřelého, jehož pohřbení nesjednal nikdo ve lhůtě 96 hodin od oznámení úmrtí, stala výko-nem přenesené působnosti. Pracovníci zajištující vypravení tzv. "sociálního pohřbu" potřebují kromě zmíněného zákona o pohřeb-nictví znát i další související právní předpisy, kterými jsou například zákon o obcích, zákon o základních registrech, zákon o registru smluv, zákon o finanční kontrole, zákon o soudních poplatcích, ale například také vazbu na Nařízení EP 2016/679, tzv. GDPR. Sa-motné vypravení pohřbu pak obnáší řadu specifických úkonů a postupů. Cesta od vypravení pohřbu až k úspěšnému získání re-fundace nákladů tak může mít řadu úskalí.
CÍL KURZU
Cílem semináře je seznámit účastníky s právními předpisy upra-vujícími povinnost obce zajistit pohřbení těla a tyto aplikovat na jednotlivé činnosti, které samotné vypravení pohřbu zahrnuje. V neposlední řadě pak poskytnout účastníkům praktické rady, které pomohou k úspěšnému zvládnutí vypravení pohřbu v sou-ladu s právními předpisy a následnému získání refundace nákladů od Ministerstva pro místní rozvoj ČR, či přímo od dědice
OBSAH KURZU
1. Přehled základních právních předpisů upravující agendu "sociálních pohřbů"
2. Smluvní zajištění pohřební služby
3. Úkony před vypravením pohřbu
4. Vypravení pohřbu
5. Komunikace se soudem
6. Refundace nákladů
7. Závěr, závěrečná diskuse

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]