Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ověření podpisu u nemohoucí osoby

Od: verna03* odpovědí: 9 změna:

Prosím vás nevíte někdo jak to udělat s ověřením podpisu u osoby která je nemohoucí a leží na LDN? Sousedka má nemohoucí matku která jí chce darovat domek, darovací smlouvu si sepíšou sami ale potřebují na ní ověření podpisu ale matka je po mrtvici ochrnutá.takže ji ani nemůžou převézt autem k notáři nebo na úřad. Děkuji za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hrozinka*
hodnocení

2x

Taky jsem potřebovala ověřit podpisy,kvůli přestavbě domu,kde má moje nemocná maminka doživotní právo-je spoluvlastník.Notář mi poradil,aby jsem se obrátila na obec.Naše obec je malá-jen 900 obylatel,ale šlo to .Paní co tam sedí se starostou mamka před ní udělala čmrkanec-protože se nepodepíše jako dřív-dalo se tam razítko a bylo to.Stálo mě to jen 50 kč.

doplněno 13.04.10 20:13:

Paní přišla k nám domů,aby jste to dobře pochopila.

lidka*
hodnocení

2x

U nás na úřadě byla běžná praxe a věřím, že tomu tak i nadále, že matrikářka sebrala "úřad" a odjela k nemohoucí osobě domů, bez problému a za běžnou sazbu tenkrát 30 Kč. Ověření může provádět pouze pověřená a proškolená osoba. Notář by si pravděpodobně naúčtoval poplatek za ověření a možná i hodinovou sazbu. Asi by nebylo od věci požádat o lékařské potvrzení, že matka je v takovém zdravotní stavu, že je schopná posoudit co vlastně podepisuje. Aby nebyla darovací smlouva později zpochybněna případnými dalšími potomky nebo členy rodiny. *cteni*

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Radím obrátit se přece jen na notáře, vysvětlit mu situaci. Pokud bude pan notář soudný (a dobře zaplacený), jistě nebude proti na půl hodinky za paní přijet.

verna03*
hodnocení

No právě dobře zaplacený. Známá se ptala u nějakého notáře a ten si řekl za sepsání 15 tisíc a to mu ani neřekla že by musel někam jet to by se asi nedoplatila. Děkuji za odpověď

jozinec

To je jako z nějaké komedie. Nabývat bezpracně majetek v řádu milionů, to se známá naučila poměrně rychle. Ale platit někomu za kvalifikovanou a případně nadstandardní práci, to už je pro ni problém. Pokud ta známá je současně také tou sousedkou, která není schopna sama si zajistit ani ověření podpisu mimo kancelář, tak pochybuji, že je schopna solidně sepsat darovací smlouvu a provést vklad do katastru. Ale kdo ví, třeba se mýlím ...

verna03*

Prosím vás když nevíte která bije tak laskavě nepište takové blábly.Na vaše projevy tu nikdo není zvědavý,tedy alespoň já ne.Jestli máte nějaký prtoblém tak si založte svoji diskusi a třeba vám někdo pomůže.

doplněno 13.04.10 23:01:

nechápu proč nejdřív radíte a pak napíšete tohle

jozinec

Proč se rozčilujete? Nijak jsem se vás nedotknul, snad jedině, že byste byla tou sousedkou a tou známou vy sama ;). A proč radím? Protože jsem přesvědčen, že v těchto záležitostech vím mnohem více než vy. A proč napíšu tohle? Protože nejsem schopen pochopit lidi, kteří sice moc toho neví, ale za kvalifikovanou službu se jim platit nechce a pak své "schopnosti" veřejně prezentují v pořadech typu Na vlastní oči, Občanské judo nebo Černé ovce.

verna03*

dobrý večer, opravdu to nejsem já Nemám zapotřebí se skrývat za někoho.Rozčiluju se proto že žádám o radu a ne o takovou odpověď. Ta paní na to bohužel nemá. Je sama v in. důchodu maminku má v LDN kde ještě musí doplácet ,maminky důchod na to nestačí.Nevím přesně proč chtějí ten domek přepsat už teď ,jen jsem jí slíbila že se poptám. Věřím vám že toho určitě víte víc než já protože kdybych to věděla tak se neptám.A vaše rada ,teda ta první mi přijde docela dobrá určitě to paní řeknu.

jozinec
hodnocení

0x

Vezměte listiny, občanku mamky a zajděte k nejbližšímu notáři (od LDN), vysvětlete mu situaci. Pak na jeho pokyn vezmete do auta nějakou slečnu, co sedí před jeho kanceláří a ona přímo v LDN ověří podpisy na příslušné listině. Opět sednete se slečnou do auta a odvezete ji zpátky do kanclu. Ona si provede ještě nějaký ten záznam v evidenční knize a můžete jít. Před odchodem hezky poděkujte za ochotu a nezapomeňte předat nějakou pozornost (stačí do 300 Kč). To není žádný problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]