Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes mi dorazil informativní list d. pojištění.
vše bylo v pořádku až na to, že mi zde chybí informace ohledně školy,ale ty se prý dokládají až při vzniku nároku a žádosti o důchod.
Chybí mi zde vak údaj, kdy jsem byl na úřadě práce veden jako uchazeč o zaměstnání asi 6 měsíců. zajímá mne jestli mohu tento údaj doplnit na OSSZ již nyní, nebo také až při žádosti o nárok na důchod v budoucnu.
jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem?
Děkuji. Petr
Je záhodno mít v této věci pořádek. Já mám do důchodu daleko, skoro bych řekl že jsem se trefil a jsem jeden z těch, kdo budou živit tu generaci přede mnou i tu po mě. Ale nechal jsem si informativní list vytisknout a nestačil jsem se divit. Ze školy jsem měl započítaný jen prvák na střední a pak mi chybělo dalších pár týdnů, kdy jsem byl bez zaměstnání.
Radím :
Roky za školu doložte hned, ať máte pokoj. Roky na střední doložíte maturitním vysvědčením, roky na vysoké diplomem. Pro dobu bez zaměstnání platí skoro totéž, jen ten doklad si OSSZ vyhledá sama.
Nemáte tak úplně pravdu.
Marturitní vysvědčení se předkládá k zápočtu studia až při žádosti odůchod. Stejně tak VŠ diplom. Není kam doložit. Jen dobře opatrovat doma v šuplíku.
Dobu bez zaměstnání nedoložíte ničím, vždycky to bude nepojištěná doba. Není k ní žádný doklad, a už vůbec ne na OSSZ. Jen doba evidence na ÚP se dokládá, opět až k žádosti o důchod, potvrzením z ÚP. OSSZ tuto dobu nijak neeviduje, potvrzení si musíte vyžádat na ÚP.
Nyní jsem se díval ještě jednou podrobně a jelikož jsem ročník 1984, tak by se studium PO 18. roku věku na SŠ mělo počítat také před rokem 2010 do vyloučených dob. U mně tedy od srpna 2002 (18cté narozeniny) do srpna 2004, maturitu jsem měl v roce 2004. Od září 2004 jsem byl krátce na pracáku. Zajímavé je, že mi údaje v IL začínají až od září 2004. Nemám tedy údaje z období srpna 2002-2004 vůbec vedeny ani jako v neevidovanych dobách, což si myslím, že je taky špatně.
Zajistěte si potvrzení od úřadu práce (vystaví na počkání). Sdělte jim, že chcete to potvrzení k důchodu, tedy rozdělit dobu s podporou a bez podpory (pokud to u Vás přichází v úvahu). Doba s podporou se pro účel zápočtu doby na důchod posuzije jinak než doba bez podpory.
Ohledně školy bude nejlepší, když se domluvíte na sekretariátu školy - vystaví Vám podvrzení, od kdy do kdy jste byl studentem. Nezatěžujte se posuzováním, co se Vám bude počítat a co ne, jen mějte uložené toto potvrzení (jak jsme už zažili, může se zákon v tomto ohledu dramaticky změnit, tak to zbytečně neřešte dopředu).
V neevidovaných dobách jsou pouze proluky mezi pojištěnou dobou. ČSSZ nemůže tušit, co jste dělal před prvním záznamem ze září 2004 (škola možná nezaslala potvrzení), takže to nemůže být v neevidovaných dobách.
Obě tato potvrzení se dokládají až při žádosti o důchod. Když zašlete doklady předčasně na ČSSZ, je pravděpodobné, že je naskenují do databanky nárokových podkladů a nehodí je do koše, ale není to standardní postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.