Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boji se bakterii

Od: hansikii* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, moje přítelkyně trpí mysofobii a bohužel občas, když se "infikuje " bakteriemi má záchvat paniky. Rad bych ji vždycky pomohl a snazim se ji to racionálně vymluvit, ale moc mi to nejde. Často jde o přenos bakterii z věcí které měla v praci na věci u nás doma. Například pokud slapne v ponozkach z prace na podlahu, musí se vytřít, utrit kliky od dveří, baterie u umyvadla apod. Rad bych ji nejsk oponoval, ze se nemá čeho bat, ze ji to neublizi a ze některé tyto věci jsiu už příliš. Můžete mi racionálně zdůvodnit, proč by se člověk neměl těchto věci bat, dekuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Racionálně zdůvodnit Vám to můžeme.
Na chování vaší pritelkyne toho však moc racionálního není a to je kámen úrazu.
Pokud se z toho s pomocí lékaře nedostane, tak bych to s ní na společné soužití moc neviděl.

hodnocení

1x

Přítelkyni nepomůžete. Potřebuje psychlogickou pomoc a možná i psychiatra - psychofarmaka? Každopádně by bylo dobré zkusit dobrého psychologa, KBT terapie by mohla pomoct. Záleží ale hodně na spolupráci vaší přítelkyně, jestli má zájem tento svůj psychický problém řešit?

hodnocení

1x
Víte, člověk trpící touto poruchou, tomu to těžko vysvětlíte "racionálně". Tam je potřeba pochopit, že takový člověk má trochu jiné myšlenkové pochody, než je "normální". Jedná se o psychickou poruchu, takže takový člověk je vlastně nemocný. Samozřejmě za své "odlišné" chování nemůže. Mozek (a samotná psychika člověka) je hodně složitá věc a leckdy ani lékaři neznají příčinu různých psychických onemocnění.
hansikii*
hodnocení

Jsme s tím smíření, ze se návštěvy psychologa nevyhneme, avšak přítelkyně na to ještě není připravena a ja ji do toho nutit nebudu, ačkoliv by to pro ni bylo nejlepší řešení a ulevilo by se nam oboum. :)

liska5
hodnocení

1x

Když úzkostlivého pedanta doporučují "léčit" pobytem v nepořádku, tak úzkostlivou mysofobičku asi přehnaně vším, co jí vadí. Na to se ale nejdřív zeptat jejího psychologa, zda ji to neporazi.

pb®
hodnocení

1x
Tak aspoň máte doma čisto. Třeba by jí pomohlo studium mikrobiologie, kdy by zjistila, jak ty potvůrky žijí, že se jich nejde zbavit, jsou všude kolem nás, na nás a i v nás. A některé jsou hodně potřeba, jinak bychom fakt onemocněli.
hansikii*
hodnocení

Dekuji, přesně v takové komentáře jsem doufal. Zkusím si o tom něco načíst na internetu. O te mikrobiologii

Povídání o tom, jak jsou všude bakterie, i když dobré, nepovažuji za vhodné. Přítelkyni můžete uškodit a její psychický stav se může ještě více zhoršit, že pak ani nevyleze z dezinfikovaného bytu, protože všude jinde jsou přece bakterie a viry. Nezáleží na tom, jestli dobré nebo špatné mikroby. Psychická porucha se neřídí rozumem. Raději byste měl přítelkyni domluvit sezení u psychologa - třeba soukromého. Je to docela drahá záležitost. Koupit ji jednu návštěvu jako dárek. Psychologa se bát nemusíte, nepíše léky, jen si povídá. Léky píše až psychiatr.

Také pohlaví psychologa je důležité. Pravděpodobně by si přítelkyně více popovídala se ženou psycholožkou v podobném věku než se starším mužem psychologem?
hansikii*
hodnocení

Určitě souhlasím s tím, ze toto tema je na pováženou. Na druhou stranu přítelkyně si uvědomuje ze bakterie jsou všude a ze se tomu nedá zabránit. Ona rozlišuje totiž "špatné a mene špatné" bakterie. Avšak prave ty z prace jsou ty hodně špatne a ma s nimi problem. Slo mi spis o to, ji nějak uklidnit v tom směru, ze je velmi nepravděpodobné, přenos bakterii z x věcí až na ní. Špatne se tato myšlenka popisuje, proto je vhodnější příkladu nedávné doby: Nedávno jsme byli společně na brigádě (jsme ještě studenti), přítelkyně se dotkla něčeho "nevhodného" tskze se ji udělalo špatne, ja ji šel utěšit a omylem jsem se dotkl "infolovsmrho mista" na ni. Po praci jsme si sundali rousky a jako dal do svého auta do přihrádky. Asi po tydnu jsem do te prihradky dal svoji čepici a dnes jsem si ji vzal ns hlavu a přítelkyně měla panický záchvat z toho, ze jsem se "infikoval" v prsci když jsem dějí dotkl, potm jsem si pry sáhl na obličej, takže jsem infikovsl i rousku a tou potom prihradku v aute a následně o několik dni později i míjí čepici a sebe. Přeci není možné aby se bakterie v prihradce drželi tak dlouho, i kdyby tam nejske náhodou byly, což je podle mě mala sance. Natož kdyby se pak dostaly na čepici a z ni na mě. Chtěl bych ji toto a podobne situace vysvětlit a logicky rozmluvit, ze to možné není. Již se mi to v minulosti hodnekrat podařilo, chtěl bych být v tom lepší. Určitě až se bude přítelkyně cítit na návštěvu psychologa, vyhledání nejskeho vhodného. Finance nebudou problem, vse má svoje priority a kort duševní zdrsvi a pohoda.

hodnocení

1x

Přečtěte si příběh čtenářky, která také touto nemocí trpěla:

prekvapeni.kafe.cz/...

*cteni*

hansikii*
hodnocení

Dobrý den, již jsem četl i zkoušel najít kontakt, bohužel bez úspěchu.

Zkuste vhodnou a nenásilnou formou přítelkyni přesvědčit, že psycholog je vlastně něco jako pro věřící farář. Jen se vypovídá a bude klidnější, vyrovnaná. Není se opravdu čeho bát. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]