Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kamarádka mě požádala o pomoc a napsání sem ohledně její situace v práci. Kamarádka pracuje v práci, kde se střídá s kolegou, oba dělají 12tky, mají krátký a dlouhý týden. Kolega má jít v polovině července na dovolenou ale je problém ten, že v práci jsou jenom oni dva a není zde nikdo třetí. Vedoucí nikoho zaučovat ani brát brigádníky nebude brát a "posily" nepovolí. Po dotazu, jak to bude s ní, až kolega její odejde na dovolenou, řekla, že bude chodit na osmičky místo dvanáctky ale že nebude mít žádné volno po dobu kolegovy dovolené. Může toto ze zákona ještě být? Kámoška chodí ještě o víkendech na 6 hodin do práce, hodiny ji nějaké chybí ještě. V práci je o října ale v únoru ji vedoucí řekla, že ji chybí hodiny. Tyto hodiny si má nadělat v kuchyni ale o tom v její pracovní smlouvě nic není, ani řádek. Na odůvodnění se ji dostalo jen toho, že ji chybí hodiny a tudíž 14 dní bude muset chodit denně, i když to má zkrácené. Jak to má udělat? Je to vůbec možné takhle mít, co říká, musí opravdu 14 dní makat nonstop?
Proč by nemohla, pak bude mít dovolenou ona a její kolega ji bude stejně zastupovat. Kdybyste pořád neřešili ty vaše obskurní nároky a raději makali, to by byla nádhera.
Jedná se o osmihodinové směny dva týdny. To je vskutku strašná práce, byť věřím, že dělá někde v hospodě a nadře se. Jistěže jí radím blbě, ne podle zákona, ale mám desítky let praxe a pracuji často přesčas nebo bez pauzy, stejně jako každý, komu na práci záleží a chce si vydělat. Zatím mne to nepoložilo. Zbytek holt řeší vše podle ZP, stěžuje si, píše udání. Je to o lidském přístupu k práci, zjevně paní nebo slečna nemá žádného zlého zaměstnavatele, jen hledá problémy. Kdyby jezdila s kombajnem o žních, hnal by ji každý šéf potěhem, pokud by si chtěla udělat víkend, dokud by nebylo hotovo. Zastupitelnost je samozřejmě správná a má být, ale nejspíš vám unikly minulé tři měsíce, může být ráda, že zatím fungují. Na podzim to může být zcela jinak.
pro viliik. Posílám Vám tu něco od kamarádky : "Zdravím, týká se to mě. Ano i to, že by někdo onemocněl, šéfová by to řešila tím, že tam budeme denně. Řekne, že nám chybí hodiny, což není naše (?) věc a že tam nemá koho dát... A odpoví na to, že taky musí být v práci pořád. Mám odpracováno nějakých 168 měsíčně ale kvůli víkendům mám málo.. Ale za ty nemůžeme, protože ona nechce abychom tak chodili, že tam ráno hned nebude chodit. Ve smlouvě nic o kuchyni napsaný *nemám*, takže nevím, co mám dělat... 14 dní v kuse budu prý chodit za kolegu i moji směnu, tudíž od 6ti do 4. Šéfová tvrdila, abychom si nadělali hodiny. A pak víkendy chodit na 3 hodin do kuchyně a do baru, kde nemáme co dělat. Ale já tohle nechci, nevím co dělat" Je to dost protizákonné, co myslíte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.