Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Servírka-krok za krokem

Od: emiko* odpovědí: 3 změna:
Zdravím,mám dotaz.
Našla jsem si brigádu, jako servírka,jakžtakž vím,o co jde,ale dělá mi problém to objednávání..jak to jde jakoby po sobě.
Jestli přijdu k prvemu stolu a předám menu a zeptám na pití, pak jim jo přinesu,pak se zeptám na jídlo..nebo jak to jde po sobě?
Byla bych moc ráda,kdyby se někdo ozval kdo s tím má zkušenosti.
Moc o to stojím.
Prosím pripomínky si odpusťte.. děkuji.

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
No, přijdete ke stolu, máte sebou jídelní lístek, kolik hostů, tolik lístků. Zeptáte se, zda si budou přát jist, pokud ano, rozdate lístky, začnete u ženy, pak se zeptáte, zda mezitím můžete donést něco k pití, přijmete objednávku. Když přinesete pití, zeptáte se, zda mají vybráno. Přijmete objednávku nebo půjdete obsloužit další stůl a k tomuto se vrátíte později. Zadáte objednávku kuchaři a pak na stůl přinesete talíř s příbory.
No a pak přinesete talíře.
Měla byste vzít více jak 2 talíře, navíc ponesete možná talířek s tatarkou nebo extra krokety, např. Takže je třeba to rozvrhnout tak, aby lidé u stolu dostali jídlo logicky. Tedy, ne třeba nejdříve talíř s kroketami a pak se vrátit do kuchyně pro zbylé talíře a přinést tomu člověku hlavní jídlo.
A taky mě napadá, Vy jste nikdy nebyla v restauraci jako host? Tak dřív, než půjdete na brigádu, si zkuste sednout a nechat se obsloužit, uvidíte jak to chodí.
Nebo koukejte z ulice do zahrádky.
Chce to zapojit hlavu a nedělat nesmyslné úkony.

 

lipanek
hodnocení

1x

Je to tak, nejdříve hosty přivítáte a pokud budou jíst, předáte JL. pokud si už nevybrali předem /přes internetové stránky, nebo venku visí denní jídelní lístek/

Hned se můžete optat na pití, protože to hostu ukrátí čas.

Přinesete nápoje a optáte se na polévku a jestli mají vybraný hlavní chod.

V době obědů na stolech již bývá založeno minimálně příbory, ubrousky.

V době koronaviru ale můžete, z hygienických důvodů, všechno nosit až přímo k objednanému jídlu.

Talíře nosíte na rukou, nebo na tácu.

womanonly.cz/... - zde popis

A jak nosit talíře na ruce na 5 obrázku -

google.com/...

Pokud jste to nikdy nedělala, tak se nováček nechává nejdříve učit sklízet nádobí /debaras/, uklízet stoly, poprášit ubrus hankrletem, aby byl stůl připraven pro další hosty, doplňovat slánky atd.


doplněno 24.06.20 00:05:

Je důležitá krátkodobá paměť. Je nutné si zapamatovat, v jakém pořadí lidé přicházejí do restaurace a snažit se je postupně objednávat. Protože si lidé moc dobře všímají, kdo přišel až po nich a přesto má již jídlo na stole a oni ne.

Jinak jak píšu už nahoře, napojit a dát jim polévku co nejrychleji, protože hladový host, na suchu a navíc mužskej, to je nebezpečné zvíře! *haha* To na odlehčení.

Dneska asi tak velké návaly v polední špičce nehrozí, stoly snad mají mít mezi sebou větší mezery, tak to nebude tak hrozné.

V některých restauracích to mají rozdělené, někdo nosí jenom pití a další jenom jídlo, někde mají jiný systém, mají jenom určené stoly, které obsluhují.

Někde je spolupráce a když je nával na jedné straně, tak kolega z protistrany vypomůže. Zaučí Vás, nebojte.

 

hodnocení

0x

Obor kuchař/číšník, popř. kuchařka/servírka je tříletý učební obor (nebo už snad ne?). Když vynechám kuchaře, dejme tomu, že se mi to scvrkne na 1 a 1/2 roku. A ty chceš, aby ti to tu kdokoli, byť sebezkušenější vysvětlil na několika řádcích? A k čemu máš v práci odborně znalé kolegy a kolegyně?

Pokud se ti to zdá být připomínka, tak na to klidně rychle zapomeň.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]