Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej byliny ve formě kapslí - je to legální?

Od: rust* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám skvělé zkušenosti s užíváním jedné byliny, kterou kupuji na internetu. Prodej této byliny je v ČR legální, ale není schválena jako výživový doplněk, či potravina. Tu bylinu kupuji na internetu ve formě prášku a tím práškem vlastnoručně plním prázdné želatinové kapsle určené k požití (viz. foto v příloze). Můj dotaz zní: Je legální, když někomu na internetu prodám kapsle naplněné touto bylinou, když ta bylina není schválená jako doplněk stravy, či potravina a v e-shopech, kde ten prášek z byliny kupuji, mají vždy napsáno, že to prodávají pouze pro sběratelské, nebo vědecké účely? (Teď nechci řešit účetní problematiku věci, jako je živnostenské oprávnění atd., ale pouze to, jestli je legální prodávat na internetu poživatelné kapsle naplněné touto bylinou.) Mockrát Vám děkuji za reakce

doplněno 22.06.20 11:41:

Jinými slovy: Prodej samotné byliny ve formě drceného prášku je legální. Ale je legální, když budu prodávat poživatelné kapsle naplněné tímto bylinným práškem?

doplněno 08.07.20 12:02:

Nevíte někdo?

Prodej byliny ve formě kapslí - je to legální?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Nevím, zda přímo nelegální, ale (slušně řečeno) velmi neetické. Navíc bez vyřešení hygienických předpisů. Ida

hodnocení

2x
Těžko říct, chtělo by to podrobně prostudovat českou legislativu.
Tady by mohl být rozdíl v tom, že nabízíte něco v kapslích, které se běžně používají k výrobě léků nebo potravinových doplňků. Čili ta forma v kapslích vyloženě nabádá, že je to určeno k užití (polykání).
Na druhé straně, pokud to budete v této formě prodávat s varováním, že se nejedná o přípravek ke konzumaci, ale jen pro vědecké účely, tak by s tím snad být problém neměl.
A takový dodatek na závěr: pokud prodáváte něco, co není zákonem zakázáno, tak by s tím taky neměl být problém, i když ta bylina není schválená ani jako lék, ani jako doplněk stravy. Ale její držení a prodej (a třeba i pěstování) nelegální není.
P. S.: Docela by mě zajímalo, o jakou bylinu se jedná a jaké (a na co) má tak dobré účinky, jak píšete. :) Tipuji, že když ji kupujete někde v e-shopech, bude se jednat o nějakou rostlinu, která u nás neroste.
rust*
hodnocení

SUPER! JSTE PRVNÍ ČLOVĚK, KTERÝ MĚ POCHOPIL. MOCKRÁT DÍKY.*ua**palec2**tanec* Ano, je to bylina, která u nás neroste. Sám jí užívám už asi 2 roky pravidelně každý den a moc mi pomáhá. Jenom škoda, že je trochu dražší. Vyzkoušel jsem opravdu hromadu bylin a utopil v nich desítky tisíc korun a tato bylina byla jediná, která měla viditelné účinky a navíc pár minut po požití. Můj email pro další info: rustovyhormon@seznam.cz. Díky! PROSÍM LIDI, PIŠTE SVÉ DALŠÍ ODPOVĚDI, POKUD NA TO MÁTE NĚJAKÝ NÁZOR. DÍKY, JE TO PRO MĚ HODNĚ DŮLEŽITÉ. !

liska5
hodnocení

0x

Znám případ, kdy si jeden chtěl vydělat a maceroval v oleji z obchodu byliny, plnil tímto voňavým olejem lahvičky a nabízel wellnesshotelům. Pokud vím, tak neuspěl, chtěli certifikát a raději volili dražší firmu / Saloos/, než jeho domácí výrobky. Že prý nebudou rizkovat. Kdyby si jen jediný klient stěžoval, že z toho /?/ dostal vyrážku, tak si hotel udělá špatné jméno. I ve Vašem případě by stačil jediný, kterému Vaše kapsle nesedly a máte po ilegálním prodeji něčeho neschváleného. V době facebooku se taková informace rozšíří a budete muset vysvětlovat přísušným orgánům.

Mne osobně byste k nákupu nepřemluvil. Kde jmám záruku, že v tom je to, co tam má být?

Paní Lisko ve všem máte pravdu a souhlasím.Jenom chci říct že u těch bylinných produktu od ruzných firem "legálních" také nemáte záruku že tam je co tam má být a vlastně to nikdy nezjistíte.Nedávno jsem oslovil jednu nejmenovanou a celkem známou firmu co prodává pod svojí značkou docela dost přírodních produktů.Na jeden výrobek jsem žádal certiikát a to je problém nemám nic jen mi na někoho stále odkazují že mi vše potvrdí a vysvětli...

Jinač pro tazatele nedělejte to jen si koledujete o průšvich.Koupí to náhodou nějaký blb*ec udělá se mu blbě nebo to nebude mít učinek jaký by chtěl a bude Vás nahánět vyhrožovat žalobou atd...za těch pár šušnu co vyděláte to nestojí.

liska5

Ale jsou to registrované firmy, co mají laboratoře a výrobu splńující požadavky hygieny, obchodní oddělení v souladu s legislativou a v neposlední řadě svoje právníky.

Ano máte pravdu to vše určitě ty firmy splnují a jsou to i hlavní podmínky k oficiálnímu prodeji to jestli to obsahuje co to má obsahovat nemá cenu rozebírat...Ale oficiální řád a formu prodeje to prostě má.

To co si tazatel myslí že nasype do kapslí jeho oblíbený prášek a bude to hned prodávat jen tak je samozřejmě nesmysl.Možná tak někde na soukormé inzerci.

liska5

Ani inzerovat bych si nedovolila.

Pokud, tak jestli to takto přijme nejblžší okolí, rodina, kamarádi, kteří o mne znají...Tam maximálně.

hodnocení

0x

Vy to taky v těch kapslích budete prodávat "pouze pro sběratelské, nebo vědecké účely?" Už z téhle poznámky je jasné, že se o potravinový doplněk nejedná, není to určené ke konzumaci a tudíž ho z toho potrvinu těžko uděláte nasypáním do kapsle. Prodávající určitě ví, proč to tam napsal. Koledujete si o slušný průšvih, v horším případě (když se s tím někdo třeba přiotráví) o kriminál.

rust*
hodnocení

Špatně mě chápete. Ta bylina o které mluvím, se prodává v několika eshopech, v každém tom eshopu kupujicího upozorňují, že to není schválený doplněk stravy, tím se ten eshop pouze sichruje. Ale každý kupující si tu bylinu kupuje, aby jí konzumoval kvůli účinkům, které ta bylina má. Já ten bylinný prášek vezmu a naplním ho do kapslí a budu to prodávat dále a budu také varovat své zákazníky, že to není schválený doplněk stravy, taky se tím budu sichrovat. Zákazníci moc dobře vědí, že se ta bylina kupuje ke konzumaci, k ničemu jinému neslouží. Budu dělat to samé co ty eshopy co prodávají bylinu ve formě prášku, já akorát budu prodávat tu bylinu ve formě kapslí a také budu varovat své zákazníky, že to není schválený doplněk stravy, že to slouží jen pro sběratelské účely. Nesnažím se z té byliny udělat schválený doplněk stravy, chci tu bylinu prodávat pro "sběratelské účely" stejně jako jiné eshopy akorát jí chci nabízet v jiné formě. A mě právě zajímá jestli je nějaký zádrhel v tom, že tu bylinu budu prodávat ve formě kapslí a né ve formě sypkého prášku jako ostatní. Díky za odpovědi.

lipanek

Já se v tom ztrácím. Je to k polykání, nebo to není k polykání. Je to vyzkoušené, není to vyzkoušené. Zadělá si s tím na nějaké problémy člověk, nebo si pomůže?

Zničí si tělesnou schránku, nebo postihne to psychiku? Vždyť negativní účinky se mohou projevit po měsících, rocích a nikdo to už nemusí spojovat s tímto preparátem.

Já bych se toto bála nejen koupit a užívat, ale prodávat, vyrábět.

Včera jsem myslela na konopí, dnes vidím, že to bude z jiného ranku.

hodnocení

0x
Mimochodem, u nás v ČR je to stejně tak trochu kocourkov. Pamatuji si, bylo to pár let zpět, jak jednu dobu často ve zprávách psali o tzv. Amsterdam shopech.
Nabízeli tam jednoduše řečeno drogy, které ale nebyly na seznamu zakázaných látek, ale měly podobné účinky, jako některé nelegální drogy.
Časem byl kvůli tomu seznam zakázaných látek rozšířen. I přesto, že tyto drogy s pohledu zákona nebyly nelegální, tak se provozovatel těch e-shopů dostal tuším, až před soud. Hodnotili to, jako šíření toxikomanie.
Bohužel jsem ten případ nijak aktivně nesledoval, protože mě to nezajímalo (jen jsem na ten článek narazil na internetu), takže ani nevím, jak to všechno nakonec dopadlo. Třeba to někdo četl také a bude vědět, zda byl provozovatel těch e-shopů odsouzen, nebo jak to vlastně všechno skončilo.
Takže, i když ta bylina zakázaná není, byl bych na Vašem místě dost opatrný. Neznám veškeré zákony (nejsem právník), ale věřím, že by se v našich zákonech našla nějaká díra, či klička a rázem by jste mohl být v problémech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]