Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Míra u čepovaného piva

Od: svatoslav odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, připadá mi, že (i v tv reklamách) ve srovnání s tím, co je možno vidět např. ve starých filmech, je v současné době výše hladinky/pěny

na čepovaném (nesprávně točeném) pivu stále "níž"... čili zákazník je "brán na hůl"... proto mnoho lidí ani "na točené" nezajde... Je/není pro výčepní daná přesná norma (hlavně u těch tzv. krýglů)? Co o tom soudíte...

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar libor007
Pěna sedne a většinou to dojde po rysku - s tím se počítá. Pokud ne, stačí upozornit obsluhu a oni si dají příště pozor. Tedy jen na Vás :)

 

krtek6
hodnocení

3x
Správně má zákazník dostat na stůl pivo, kde hladina končí na rysce...takové pindy, že to dojde jsou jen výmluvy hospodských...
svatoslav
hodnocení

To si myslím i já...

krtek6

a aby to nebyl jen planý žvást, tak své tvrzení doplňuji o informaci, že tohle řekl sám mistr republiky v čepování piva...že to je jeden z atributů

jurajjuraj*

taky se muze stat ze ti prinese "chcanky" bez peny

krtek6

taky se může stát, že si poručím jiné...

jurajjuraj*

to muzes, taky se muze stat ze te po case posle nekam

ono to co rekne nejaky mistr je naprosto jedno, v hospode jedou na miru a tak jak podmirakem ojebuji zakazniky tak tim ze nalejou vic ojebuji sebe

ale to uz je vec kazdeho vycepniho jak to natoci

krtek6

taky se může stát, že na něj pošlu ČOIku...budeme to rozebírat dál nebo se shodneme, že míra je ryska a "to dojde" mě nezajímá?

jurajjuraj*

na tom to dojde se urcite neshodnem, protoze tak to je , coika prijde a pocka az to dojde

jurajjuraj*
tady mas promluvu od COI : Další neznámou kolem norem je otázka, zda se do správné míry počítá i pivní pěna. Při takové kontrole musí host počkat, až pěna spadne.
fakus*

Já to řeším jinak. Sem tam zajdu na čepované a už tak nějak počítám, že bude nedotočené. Tak si to vyfotím u risky. Při placení dám třeba o dvě,tři koruny méň. Chceš to vidět? Tady to mám vyfocené, jak čepuješ. Nazdar bazar.

 

hodnocení

1x
avatar magdon

Těžko srovnávat, sklenic na pivo (třetinka, půllitr, tuplák) dnes existuje nepřeberné množství a v každé to může vypadat jinak. Jestli Vás bere hospodský na hůl je jednoduché zjistit. Každá hospoda by měla čepovat pivo do "cejchovaných" sklenic. Na takových sklenicích je pod okrajem vyznačená ryska. Čerstvě načepované pivo k této rysce nikdy nedosahuje. Nechte pěnu sednout - teprve pak hladina (bez pěny) musí dosahovat k oné rysce. Tahle míra je pro hostinského závazná a musí jí dodržovat. Pokud to nedělá, nebo používá necejchované sklenice, můžete si ztěžovat na ČOI (nebo chodit jinam).

Že na čepované pivo chodí méně lidí má zcela jinou příčinu (cena, zákaz kouření...).


doplněno 21.06.20 09:34:

"...na čepovaném (nesprávně točeném) pivu"

Netuším, co je na "točeném" pivu nesprávně, ale snad žádný pivař na světě Vám neřekne, že jde na jedno "čepované" ;)

svatoslav
hodnocení

Ano, vím, ale spisovný tvar zní pouze "čepované" pivo - dnes "točíme" apod. je špatně... Má být: dnes na čepu... Ale to jen tak na okraj :)

fakus*

Pěkná blbost. Ta pěna kolikrát nedojde ani půl cm pod risku. Platím za půl litra piva a ne že budu čekat, až mě pivo tzv. dojde.

 

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Pivo celý život miluji, ikdyž se pivař, ani spiťar ze mě nestal. Vím, že když je hladinka necelý 1 cm pod rysku, že je to akorát, když se pěna změní v tekutinu.


doplněno 21.06.20 08:48:

Někde jsem zafremačila instruktážní video o tom jak se čepuje hladinka, mlíko, šnyt a ještě nějaké spešl názvy pro spešl čepováni. Mrzí mě tro, nenašla jsem to. Třeba to někdo najde.


doplněno 21.06.20 17:58:

Bruno, děkuji. Není to sice video, ale vysvětluje vše potřebné.

Není to třeba zde? pivo.cz/...

 

houbes*
hodnocení

0x
Představte si, že jsem se pěkně ztrapnil. Říkám číšníkovi pod ryskou je min.2cm piva zbytek je pěna ! On mi povídá nepijtete to cca 3 min pokud nedojde k rysce tak vám ho dotočím. Tak celou rodinku jsem dostal do trapasu. Když šel opět kolem stolu a povídá vše je v pořádku? Ano je.. Ta pěna nad půllitrem byla cca 1cm a je schopna spadnout a pivo dostat na rysku. Takže když budete mít stejné natočené pivo a cca 1cm nad kraj pěnu raději neoslovujte číšníka ;) ale máte pravdu v tom. Správná reklama by měla nabízet vice a pěna klidně přetékat ;)

 

hodnocení

0x

Právě zase běží opakování tv seriálu Hospoda na Nově. Tak si všimněte, jak se čepuje pravé televizní ,,pívo,, ! Je to tam samej půlčik, co pak roznáší pan Petr Nárožný. Proč se právě tohle v seriálu neřeší, když při filmování mají samé odborné poradce a tohle jim unikne. Jako spousta jiných detailů při tvorbě dalších filmových dílek. A to i v západních produkcích.

svatoslav
hodnocení

Přesně tak, nemá se takto zákazník nechat okrádat...

keeblek, swchvlně, řekněte, proč Křemílek s Vochomůrkou bydlí v tak nemožné chaloupce, když ve štábu je tolik architektů. Asi proto, že ani Hospoda, ani Křemílek, to není instruktážní video, ale fantazie scénáristů.

Babi, to není zrovna dobrý příklad.Křemílek a Vochomůrka je kreslený animovaný seriál a tam není nějaký štáb. Tohle tvoří skupina výtvarníků a animátorů. Tady se čeká, že tu bude najaká výtvarná nadsázka. Jsou třeba v akčních filmech střílečky při kterých evidentně ,,bojovníci ,, střílí na nepřátele způsobem, že by je možná trefili, kdyby oni byli tak v prvním, možná druhém patře. A jsou v jedné úrovni před sebou. Tohle je taky evidentně technická chyba a žádný z uváděných vojenských specialistů rejžu na tohle neupozornil. Jasně, že se při filmování přihodí i šílenější chybky. A nedočepované pívo tu filmovou situaci přežije. Ale, my někteří jedinci si některých věcí prostě všimneme a když to komentujeme, tak jsme okřikováni, že máme držet hubu, že se společnost kochá filmem. A pak sami někdy poukáží na nějakou nepřesnost. Hlavně sranda musí bejt.

asd1

Filmovej podmírák do půlky je taky výtvarná nadsázka... Aby kritici mohli najít chybku a dlouze o ní debatovat ;)

 

asd1
hodnocení

0x

Normu tipuju "dojde na rysku"

V reálu v lepším případě na rysku dojde, mnohem častější je méně nebo více pod rysku, většínou "dávat co nejmíň, co ještě štamgasti skousnou". Hladina na rysce a dojde nad rysku naprosto vyjíměčně. Oproto tomu v Německu (obvykle malé vesnické hospůdky) dostanu hladinu minimálně na rysce a nad tim pěna. Podmírák naprosto vyjímečně.

Filmy nejsou dokumentární pořad, resp. ty jasné podmíráky vyjadřují typickou českou hospodu.. A nejlepší je hospodskej z Pražský pětky na vyletě s trpaslíkem :D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]