Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, připadá mi, že (i v tv reklamách) ve srovnání s tím, co je možno vidět např. ve starých filmech, je v současné době výše hladinky/pěny
na čepovaném (nesprávně točeném) pivu stále "níž"... čili zákazník je "brán na hůl"... proto mnoho lidí ani "na točené" nezajde... Je/není pro výčepní daná přesná norma (hlavně u těch tzv. krýglů)? Co o tom soudíte...
a aby to nebyl jen planý žvást, tak své tvrzení doplňuji o informaci, že tohle řekl sám mistr republiky v čepování piva...že to je jeden z atributů
to muzes, taky se muze stat ze te po case posle nekam
ono to co rekne nejaky mistr je naprosto jedno, v hospode jedou na miru a tak jak podmirakem ojebuji zakazniky tak tim ze nalejou vic ojebuji sebe
ale to uz je vec kazdeho vycepniho jak to natoci
taky se může stát, že na něj pošlu ČOIku...budeme to rozebírat dál nebo se shodneme, že míra je ryska a "to dojde" mě nezajímá?
na tom to dojde se urcite neshodnem, protoze tak to je , coika prijde a pocka az to dojde
Těžko srovnávat, sklenic na pivo (třetinka, půllitr, tuplák) dnes existuje nepřeberné množství a v každé to může vypadat jinak. Jestli Vás bere hospodský na hůl je jednoduché zjistit. Každá hospoda by měla čepovat pivo do "cejchovaných" sklenic. Na takových sklenicích je pod okrajem vyznačená ryska. Čerstvě načepované pivo k této rysce nikdy nedosahuje. Nechte pěnu sednout - teprve pak hladina (bez pěny) musí dosahovat k oné rysce. Tahle míra je pro hostinského závazná a musí jí dodržovat. Pokud to nedělá, nebo používá necejchované sklenice, můžete si ztěžovat na ČOI (nebo chodit jinam).
Že na čepované pivo chodí méně lidí má zcela jinou příčinu (cena, zákaz kouření...).
"...na čepovaném (nesprávně točeném) pivu"
Netuším, co je na "točeném" pivu nesprávně, ale snad žádný pivař na světě Vám neřekne, že jde na jedno "čepované"
Ano, vím, ale spisovný tvar zní pouze "čepované" pivo - dnes "točíme" apod. je špatně... Má být: dnes na čepu... Ale to jen tak na okraj
Pěkná blbost. Ta pěna kolikrát nedojde ani půl cm pod risku. Platím za půl litra piva a ne že budu čekat, až mě pivo tzv. dojde.
Pivo celý život miluji, ikdyž se pivař, ani spiťar ze mě nestal. Vím, že když je hladinka necelý 1 cm pod rysku, že je to akorát, když se pěna změní v tekutinu.
Někde jsem zafremačila instruktážní video o tom jak se čepuje hladinka, mlíko, šnyt a ještě nějaké spešl názvy pro spešl čepováni. Mrzí mě tro, nenašla jsem to. Třeba to někdo najde.
Bruno, děkuji. Není to sice video, ale vysvětluje vše potřebné.
Právě zase běží opakování tv seriálu Hospoda na Nově. Tak si všimněte, jak se čepuje pravé televizní ,,pívo,, ! Je to tam samej půlčik, co pak roznáší pan Petr Nárožný. Proč se právě tohle v seriálu neřeší, když při filmování mají samé odborné poradce a tohle jim unikne. Jako spousta jiných detailů při tvorbě dalších filmových dílek. A to i v západních produkcích.
keeblek, swchvlně, řekněte, proč Křemílek s Vochomůrkou bydlí v tak nemožné chaloupce, když ve štábu je tolik architektů. Asi proto, že ani Hospoda, ani Křemílek, to není instruktážní video, ale fantazie scénáristů.
Babi, to není zrovna dobrý příklad.Křemílek a Vochomůrka je kreslený animovaný seriál a tam není nějaký štáb. Tohle tvoří skupina výtvarníků a animátorů. Tady se čeká, že tu bude najaká výtvarná nadsázka. Jsou třeba v akčních filmech střílečky při kterých evidentně ,,bojovníci ,, střílí na nepřátele způsobem, že by je možná trefili, kdyby oni byli tak v prvním, možná druhém patře. A jsou v jedné úrovni před sebou. Tohle je taky evidentně technická chyba a žádný z uváděných vojenských specialistů rejžu na tohle neupozornil. Jasně, že se při filmování přihodí i šílenější chybky. A nedočepované pívo tu filmovou situaci přežije. Ale, my někteří jedinci si některých věcí prostě všimneme a když to komentujeme, tak jsme okřikováni, že máme držet hubu, že se společnost kochá filmem. A pak sami někdy poukáží na nějakou nepřesnost. Hlavně sranda musí bejt.
Normu tipuju "dojde na rysku"
V reálu v lepším případě na rysku dojde, mnohem častější je méně nebo více pod rysku, většínou "dávat co nejmíň, co ještě štamgasti skousnou". Hladina na rysce a dojde nad rysku naprosto vyjíměčně. Oproto tomu v Německu (obvykle malé vesnické hospůdky) dostanu hladinu minimálně na rysce a nad tim pěna. Podmírák naprosto vyjímečně.
Filmy nejsou dokumentární pořad, resp. ty jasné podmíráky vyjadřují typickou českou hospodu.. A nejlepší je hospodskej z Pražský pětky na vyletě s trpaslíkem :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.