Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v dubnu jsem zde psal dotaz ohledně sirotčího důchodu, který pobírám krátce a týkalo se to toho, že přes léto můžu dojít ke zrušení výplaty důchodu neboť ČSSZ ověřuje pokračování studia v příštím školním roce.
Nedalo mi to a nakonec jsem druhý den zavolal na ČSSZ, kde mi teda paní podle rodného čísla dala informace, řekla mi, že poslední výplatu mám srpen 2020 a že mi doporučuje obstarat si to potvrzení o studiu na příští rok před prázdninami, protože mají na zpracování 60 dní a tím pádem to zabere ty prázdniny a nedojde k výpadku toho vyplácení. I když by k výpadku došlo, tak mi to samozřejmě zpětně doplatní ale je to takové nepříjemné. A tak jsem si v duchu říkal, že to je hezký, ale asi těžko seženu v červnu potvrzení o studiu na příští rok.
V květnu mi došel dotazník od ČSSZ. Tak jsem tam tento týden volal, že mám v PDF potvrzení od školy o povolení opakování ročníku na příští školní rok. A jestli to stačí a mohu to poslat datovou schránkou. Mluvil jsem s jinou paní, která mi řekla, že to je málo a že musím mít razítko na tom dotazníku ale že neví, jestli mi ho dají, protože by to mělo být potvrzení skutečně od toho září v momentě nástupu.
Každá paní teda trochu tvrdí něco jiného. Myslím, že to razítko by nebyl problém, přece jen se nejedná o potvrzení o studiu ale potvrzení že příští rok budu studentem na dotazník od ČSSZ. Samozřejmě, to co mi říkala ta první paní mi dávalo větší smysl, protože to přes prázdniny zaevidují a nemuselo by dojít k nějakému přerušení výplat. A i kdyby se stalo, že bych studentem nebyl, tak mám stejně povinnost jakékoliv změny do 8 dnů nahlásit.
Takže bych se rád poradil ještě s Vámi, přestože asi dám na rady první paní, protože čekat 45 dní na schválení nebylo nic příjemného i když mi vše bylo zpětně vyplaceno.
Děkuji a přeji hezký páteční večer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.