Nejste přihlášen/a.
Všichni už napsali potřebný seznam věcí. Jen přidám: na tábory jsem jezdila každoročně jako dítě, tak jsem věděla, co mohu čekat. Jezdila jsem pak jako vedoucí asi 10 let do krásného kouta Čech na Náchodsko.
Správný vedoucí každoročně do Silvestra vzpomíná na uplynulý tábor, od Nového roku se připravuje na další. Za mně tedy: připravit si nějaké hry a soutěže, čím víc, tím líp. Nemusíte si, samozřejmě, doma stříhat fábory na vyznačení trasy, ale připravit si třeba nějaké zajímavé otázky o přírodě, o zvířatech, rostlinách, znalosti azimutu, morseovky apod.
Sama jsem vytvořila obdobu tehdy populární televizní soutěže ran do klobouku. My neměli klobouk, ale kuchař měl ohromný hrnec, tak jsem to celé nazvala Bum do hrnce! Dokonce byl i mikrofón = švihadlo. Další vlastní hru jsem nazvala Bystré oko. Tam šlo o znalosti a taky o čas.
Společně jsme vytvořili bojovou hru Zachraňte princeznu /pro mladší děti/. Každý rok jsme pak přidávali nové úkoly, hru vylepšovali. Děti byly nadšené. Nesměly se nudit, bylo pořád třeba něco dělat.
Úspěch slavily hry Jak stařeček měnil či Den naruby.
Je to už nějaký rok zpátky, ale věřím, že i dnes by se děti chytly na poutavé hry a soutěže. Nejstrašnější je /a zažila jsem/, když vedoucí vyžene děti na hřiště a tam den co den chudinky běhají a hrají vybíjenou. Nic víc. Program musí být pestrý, nápaditý, poutavý, ale i bezpečný, aby se dětem něco nestalo.
Dodnes koncem června nostalgicky vzpomínám, jak jsem se připravovala na svůj tradiční 1. turnus. Pokud jste na tábor nejezdila, divím se, že jedete jako vedoucí. To má člověk v sobě už někdy od těch 8 let. Nejezdit tam celé dětství, stála bych pak v osobě vedoucí jako trouba a nevěděla, co s dětmi dělat.
A toho alkoholu se nebojte, když jde o partu, která je tam kvůli dětem a ne kvůli chlastu, nepije se. My si se spolubydlící jednou daly koupit láhev vína, tehdy byly běžné ještě litrovky a ta nám oběma společně vydržela si 5 dní. Každý večer jen malou skleničku. Nejedete tam kvůli chlastu, ale kvůli tomu, aby děti měly pěkné zážitky.
Podle toho možná i dostanete přezdívku. Kdysi jako děti, byl náš oblíbený vedoucí Vinnetou, i když mu vůbec nebyl podobný. A jedna vyplašená, nepříjemná vedoucí musela nosit přezdívku Torpédo. Jaga.
Ta soutěž byla: 6 ran do klobouku. Šestka se mi někam zakutálela.
Nechápu lidi, co nikdy nebyli na táboře a jedou dělat vedoucího. Proč? Očividně to není tvůj zájem. Kolik ti je, 16? První brigáda? Víc si vyděláš na kase. Jsou i tábory pro dospívající, kde se většinou dělá konkurz na vedoucí. Jelikož jsi tohle nedělala, pochybuji o kvalitě tábora. Já vedoucího dělal. Rodiče si mysleli, že mě to bude bavit, tak jsem to zkusil. Byl to opruz. jelikož budeš dělat vedoucího a ne praktikanta, musíš mít všechno. Umět nějaký hry, způsob, jak zabavit děti. Potřebuješ, jak napsal ten jiný komentář, klasický potřeby, co si berou i děti na tábor. (To bys samozřejmě věděla, kdyby jsi na nějakém táboře někdy byla.)
Ale no hate, třeba jsi jako dítě neměla tu možnost jet na tábor.
Pak potřebuješ i věci, co jsou psaný v prospektu. Většinou to bývá nějaký hudební nástroj, šátek, píšťalka, baterka, spacák atd.
No a pak "dospělácký" věci, i když nejsi dospělák. Alkohol se tam pije dost a často, někdy i do noci. Nevyspíš se. Na každý večer si vem flašku něčeho, jestli jsi začátečník, bude ti stačit 1 flaška na týden.
Níže je seznam, co jsem si vybavil já, když zavzpomínám na mou dobu vedoucího.
powerbanku, gumáky, spacák, polštář, karimatka, šitíčko, náplasti, ručník, dvojnásobný počet oblečení (trik, ponožek), než je počet dnů (budeš běhat, potit se, běhat v kalužích, bahně), boty na zničení, boty na chůzi, černou fixu lihovou, peníze, flašku/hrníček, dost velký ručník, baterku, karimatku, něco na zabití nudy, pokud se nebude zrovna pít (odpolední pauza, třeba rubikovu kostku, pořítej, že to ale ukradnou děti). Na telefon zapomeň, nebude na něj čas, od 7 do 22 se staráš o děti, nesmí tě vidět na telefonu. od 22 do 02 se pije, tam mužes byt na telefonu. Budete pravděpodobně spát na 1 velkém pokoji, zásuvka bude 1 pro 5 lidí. Proto ta powerbanka. nebo si mužeš vzít rovnou prodlužku. A léky. Nezapomeň hlavně léky - na bolesti hlavy, břicha, nohou, krámové bolesti třeba, léky na kocovinu (pivo, nebo šumivý tablety)
Táboru zdar.
Oddílová vedoucí bude sotva. Nejspíš jede, jako instruktorka a nemá jasno v pojmech. I tak se divím, že sama na táboře nikdy nebyla. Nestrašte ji s tím chlastem, nejsou všechny tábory stejné. Může to být příměstský, nebo nějak zájmově zaměřený...
to je jak "nikdy jsem se nezajímal o auta, nikdy jsem se v nich nehrabal, teď jsem vyhrál konkurz na vedoucího dílny, chod znám jen z metodických příruček, co si mám vzít do práce...?", i když chápu, jak jste se do téhle role dostala, i tohle je celkem běžný způsob, byť ideální teda neni...
no, vzít byste si asi měla hlavně představu o PROGRAMU (a to i v době tzv. volna - co během něj děti budou dělat a jak případně zabránit tomu, aby některý přestaly dělat něco nežádoucího?) - za různejch variant (např. dle počasí, ale i dle nastavení dětí (který zřejmě dopředu neznáte..., taky dobrý...)) a o tom, jak nastavíte chod a vztahy, aby to na jednu stranu nebyla těžká pakárna (alibistický a formalisticko zdeúřední přikazování a zakazování, vnější, dětma nezažívanej otravnej program), a na druhou stranu tam nebyl bordel jak v tanku, aby se vám děti ne(při)zabily (to je otázka pár minut a zcela bezpečnýho prostředí - moje vlastní zkušenost ze zcela minimalistické praxe práce s dětma 2.stupně ZŠ), těžce někoho nešikanovaly a různý další menší radůstky, aby laskavě vůbec poslouchaly, a nelezly vám po hlavě... - samozřejmě tohle všechno (zvlášť, když vy tam přijdete jako zcela cizí člověk) nastaví někdo jinej (váš vedoucí, případně i kolegové s už většíma vazbama na něj, mezi sebou i k dětem), ale bylo by zajisté lepší, kdybyste ty daný představy nějak vnitřně sdílela a ideálně je spoluvytvářela (což ale tedy nejspíš nebude váš případ; mimochodem, znal jsem člověka, co kdysi jako podobně vnější táborovej oddílovej vedoucí si od vedení tábora asi udržoval odstup a řídil se dost dle sebe, ale k tomu vás nenavádím, on to měl už nějak osobnostně podložený)
jinak otázka je naivně nesmyslná, protože tazatelka se vůbec neobtěžovala doplnit potřebný detaily, co to zhruba bude za tábor (jaksi zcela jiná by byla žádoucí výbava na tábor-puťák (jasně, ten to nebude (pokud tedy míra paradoxnosti nemá být posunuta ještě o fousek dál)), a na tábor se značně luxusním ubytováním a servisem);
nebudu se pokoušet o návrh dalších věcí (krom typu tábora je to i silně individuální; jen si neodpusím poznámku k předchozí radě "dvojnásobný počet oblečení (trik, ponožek), než je počet dnů" - to je sice velmi konfortní, ale dle mě dost nerealistický..., to už se mi jako normálnější jeví možnost přepírání a sušení na místě, ale samozřejmě, zas záleží, co je to za tábor), má doplňková rada k vybavení je
a) nastudovat si předem různý obchody v nejbližších vesničkách a městečkách vč. otev. doby a příp. možnýho spojení do nich; případně, jeví-li se to užitečný a možný, i dovezení si nějakýho přibližovadla (skládací koloběžka např.) (osobně bych si vůbec nastudoval nejbližší okolí - pro ten pocit, že mi daná lokalita něco říká, tudíž pobyt v ní intenzivnějc prožívám, pochopitelně to je užitečný hlavně tehdy, pokud se dostanu za okruh vlastního tábora a jeho nejbližšího okolí..., což taky někdy (často?) neplatí))
b) je-li k dispozici taková osoba/y (na vhodném civilizačními výdobytky oplývajícím místě, příp. s přístupem k tazatelčiným věcem) dohodnout se na možnosti bleskurychlýho poslání chybějících propriet (a zjistit si, jak je to se zasíláním pošty na daný tábor)
(c) brzo před si ostříhat vše nehty, vyčistit uši, patřičně (dle mě čím kratší, tím lepší) ostříhat vlasy, omezit vše potenciální zdrav. problémy - návštěva zubaře, gynekologa... (na očkování už je pozdě))
mám pocit, že místo "co si mám vzít?" by užitečnější otázka měla znít "popište mi prosím svůj den oddílovýho vedoucího (v tomto typu tábora)" (s nějakým rozšířením stran té přípravy programu), případně "co vás bavilo / co vás otravovalo / vaše děsné zážitky za pobytu na dětském táboře?"
P.S. k tomu nastudování si (nejen) obchodů v okolí se hodí web mapy.cz (asi tam nejsou všechny obchody, ale je jich tam teda dost vč. otvíračky), hodí se i na to spojení (vč. jízd. řádů); je tam leccos, jen se musí pro zobrazení všeho rozklikat do velikýho zvětšení;
jinak bych si ale vzal i příslušnou turistickou papírovou mapu, to tu eště nepadlo (zobrazování na webu je sice dík možnosti zvětšovat si detaily mnohem lepší, ale někdy je výhodnější jen se rychle kouknout na obyčejnou mapu);
pak taky nezapomenout na kartu zdrav. pojišťovny, pokud ji nenosí tazatelka automaticky všude, ale to je jistě ve všech propozicích a je to jasný, jen pro připomenutí
záleží co je to za typ tábora a co se očekává za program...taky záleží co zajišťuje provozovatel, hlavní vedoucí nebo vedení...od odd.vedoucího se očekává znalost první pomoci a zdravovědy, mít dostatečný soubor her a činností pro zabavení děcka různých věkových kategorií, přirozená autorita, vůdčí schopnosti, schopnost plánovat, řešit problémy a podobně...nikdo takhle ti neřekne co si máš vzít...jsou věci, které se berou automaticky od oblečení, vybavení (baterka, nůž) a pak jsou věci volitelného charakteru dle zaměření... kdybych ti tu napsal svůj seznam věcí, který s sebou každoročně tahám tak si řekneš, na co to mám...
Jestli bereš své léky, sluneční brýle, ochranný krém x UV, spray prevence proti klíšťatům či komárům, B.komplex, když se bere, tak prý na člověka nejdou,
Plavky, šátek, na večer teplou vestu.
Jestli hraješ na menší hudeb. nástroj - zobc. flétnu, fouk.harmoniku, tak ber s sebou. Dobrá je nějaká knížka typu: Hry v přírodě a klubovně, psací potřeby, zápisník, píšťalku...
Dcera roky vedla skautský oddíl a vedla je i na každoročních táborech. Po celý rok připravovala program jak na schůzky, tak na tábor. V jejím pokojíku se hromadilo velké množství literatury, takže měla připravený program pro každé počasí. Děti si psaly deníčky a rodiče vyprávěli, že z deníčků děti žijí po celý rok. Měly totiž množství zážitků, jak z plnění bobříků, tak z hledání pokladů, různých her jako třeba mne ted napadá "den Trifidů"...párkrát jsem s nimi byla a nestačila jsem se divit, jak pestrý měly děti program. Rady jjiž vám dali nade mnou, příručky jste si přečetla, no záleží, co to bude za typ tábora.
Ještě bych ráda dodala, že je velmi důležitá tvoje motivace, proč na tábor chceš jet jako vedoucí. Na prvním místě by to měly být děti a touha udělat jim hezké prázdniny. Tu zkušenost, kterou potřebuješ pro svoji budoucí profesi, tak tu tam získáš tak jako tak. Přeji, ať se tábor vydaří a hodně sluníčka.
Normálně oblečení které je adekvátní k tomu, že jedete do přírody. Zřejmě. Nemusíte toho mít lodní kufr. Nějaký gel na přeprání v ruce. Toaletní potřeby a co by bylo nějak specifické, tak to Vám určitě dá vědět ten, kdo ten tábor organizuje. Já jsem byla jako vedoucí v pionýrském táboře dvakrát, ale bylo to v roce 1964 a 1965. A dokonce jsme dostali seznam věcí, které si máme s sebou vzít. Tenkrát to byl stanový tábor v Ledečku a turnusy pořádala každý rok továrna Koramo Kolín pro děti svých zaměstnanců. Napřed jsem tam jezdila jako dítě a pak jako vedoucí. Bylo to krásné. "Nikdy se nevrátí, pohádka mládí..."
Já takhle v Červeném Hrádku u Jirkova, v Žerotíně u Panens.Týnce, v Úštěku, v Mostkovicích, na Olšance - Vel. Vrbno a vše pokaždé několikrát. V těch dvou prvních víckrát, jako děcko, v dalších, jako sporťák, zdravotník a nakonec opakovaně, jako hl. vedoucí.. Krásná doba, zážitky na celý život. Nepočítám sportovní soustředění a lyžáky.
Maky, to jednou zapijem U Aleny
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.