Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžou se fotit občanské průkazy?

Od: tomy odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
můžou se fotit občanské průkazy?
Byl jsem za poslední týden ve dvou bankách a tam mě paní poprosila, že si občanku ofotí, mám totiž novou, ale je to normální? Může se to?
V jedné bance přede mnou, v druhé šla za roh,
a chvíli byla pryč.
Děkuju

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Z. č. 328/1999 Sb. o občanských průkazech

§ 15a Nakládání s občanským průkazem

(2) Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu23) občana, kterému byl občanský průkaz vydán, pokud zvláštní zákon nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.

23) § 5 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.

hodnocení

4x
A proto jim tu kopii podepište, že s ní souhlasíte.

donpapa
hodnocení

1x

Bez vašeho souhlasu určitě ne. Zpravidla jim řeknu, ať si potřebná data opíší. Když s tím mladé pologramotné blbky mají problém, tak si nechám zavolat jejich nadřízeného.

hodnocení

1x

A neděláte z toho trochu krvák? Co z těch údajů je tajné a nezjistitelné? Jaké hrozí riziko zneužití?
A proč, vlastně, když nechcete, tak souhlasíte?

mak*
hodnocení

0x

Chtějí to všude možně a podle mě protizákonně. Ale protože bez toho vám tu službu neposkytnou, nemáte jinou možnost. Já to řeším tak, že OP oskenuju a na ten sken vložím úhlopříčně přes celý OP nápis průhledným červeným písmem "KOPIE PRO ÚČELY XXXX". Tím je zneužití poněkud omezeno.

S tím protizákonně se mýlíte. Protizákonně je když s tím nesouhlasíte!

mak*

Konkrétní situace. Byl jsem poškozeným při dopravní nehodě a pojišťovna viníka nehody po mě požadovala fotokopii OP a ŘP. Odmítl jsem to a oni mi řekli, že teda nebude žádné pojistné plnění. Tak co jsem měl dělat? Konkrétně to byla pojišťovna Wüstenrot.

@mak Kopii OP po tobě 100% nechtěli.

tomy
hodnocení

Dobrý den,
a jak to teda řešit?
Okopírovat si ho doma a udělat přes něj nápis, že je to kopie?
V bankách si ten sken OP prostě chtějí udělat :(
111®

jak? oznámit jim že se chovají protiprávně a že jim potřebné informace nadiktujete a nedávat ho z ruky.

111 - špatně, nechete-li NESMÍ si udělat kopii,souhlasíte-li pak je to zákonné!

Podle GDPR je to samosebou nezákonné.

hodnocení

0x

Není podivné, že soudružka komisařka Ďourová neprotestuje? K čemu je potom GDPR, když po internetu kolují fotokopie občanských průkazů?

lamy13

Přesně. A nejsou to jen občanky, ale banky vždy chtějí ještě další doklad - pas nebo řidičák. A ovečky posílají a posílají.

Zajímavé v bance po mně nechtěli ani OP ani ŘP.

hodnocení

0x

Ještě stojí za zamyšlení, zda kopie je jako kopie, tedy třeba je myšlen falzifikát úředního dokumentu, nebo dejme tomu třeba pomyslně myšlený opis, tedy obrázek informací z OP..., tedy spíš bezchybný opis, čili fotka...

Nevím jak by se mimi informací dala zneužít třeba ČB fotka/kopie OP...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]