Dobrý den, můžou se fotit občanské průkazy? Byl jsem za poslední týden ve dvou bankách a tam mě paní poprosila, že si občanku ofotí, mám totiž novou, ale je to normální? Může se to? V jedné bance přede mnou, v druhé šla za roh, a chvíli byla pryč. Děkuju
(2) Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu23) občana, kterému byl občanský průkaz vydán, pokud zvláštní zákon nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.
23) § 5 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.
Bez vašeho souhlasu určitě ne. Zpravidla jim řeknu, ať si potřebná data opíší. Když s tím mladé pologramotné blbky mají problém, tak si nechám zavolat jejich nadřízeného.
Chtějí to všude možně a podle mě protizákonně. Ale protože bez toho vám tu službu neposkytnou, nemáte jinou možnost. Já to řeším tak, že OP oskenuju a na ten sken vložím úhlopříčně přes celý OP nápis průhledným červeným písmem "KOPIE PRO ÚČELY XXXX". Tím je zneužití poněkud omezeno.
S tím protizákonně se mýlíte. Protizákonně je když s tím nesouhlasíte!
mak*
Konkrétní situace. Byl jsem poškozeným při dopravní nehodě a pojišťovna viníka nehody po mě požadovala fotokopii OP a ŘP. Odmítl jsem to a oni mi řekli, že teda nebude žádné pojistné plnění. Tak co jsem měl dělat? Konkrétně to byla pojišťovna Wüstenrot.
Ještě stojí za zamyšlení, zda kopie je jako kopie, tedy třeba je myšlen falzifikát úředního dokumentu, nebo dejme tomu třeba pomyslně myšlený opis, tedy obrázek informací z OP..., tedy spíš bezchybný opis, čili fotka...
Nevím jak by se mimi informací dala zneužít třeba ČB fotka/kopie OP...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.