Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Co říká právo o kamerách na pracovišti z důvodu bezpečnosti práce. Slyšel jsem, že kamery na pracovišti podle zákona nesmí být namířeny na zaměstnance. Jak to tedy je?
Zdravím. Právo na to říká viz Zákoník práce č. 262/2006 Sb. § 316:
OCHRANA MAJETKOVÝCH ZÁJMŮ ZAMĚSTNAVATELE A OCHRANA OSOBNÍCH PRÁV ZAMĚSTNANCE
§ 316
(1) Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.
(2) Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštnípovaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
(3) Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění.
otázku bych směřoval na UOOZ , nebo koukl na jejich stránky, jestli tam nemají podobné dotazy..
Pokud sleduje zaměstnavatel vaši výkonnost, pak proti tomu není námitek, pokud vás o této skutečnosti písemně informoval. Pokud vás sleduje při převlékání, či na WC, pak to je problém a stížnost je na místě. Náhlasit to můžete na Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nejdříve, zvažte, jestli je sledování oprávněné. Jelikož se blíží doba, kdy počet nezaměstnaných raketově poroste, tak si dejte pozor, ať se nezařadíte mezi půl milionu nezaměstnaných.
Já měl jednou ve smlouvě variabilní pracovní doba. Vpodstatě bordel. Někdy jsem čekal do 9 a končil i v 18 hodin. Nebo dle potřeby v neděli a zavolal mi šéf hodinu dopředu.
Příště bych něco takového nepodepsal a raději se domluvil a blíže specifikoval do smlouvy onu variabilní dobu. Neměl jsem totiž bez závazků problém, ale na hodinu nahned někam jet nejde.
Nechápu, co vám na kamerách vadí. Chcete plat? Slušný? A za co? Že v pracovní době nebudete pracovat? Že budete každých 10 min. si chodit loknout vody? Že se budete s kolegy bavit? Že si budete vyřizovat soukromé záležitosti, které jste mohl vyřídit mimo pracovní dobu? V prodejně byla zaměstnankyně, které vždycky trvalo dlouho, než se uráčila jít obsoužít zákazníky, opírala se o topení, že jí je zima , na zákazníky byla nepříjemná, jak jí to dokážete bez kamery? Do práce jsem chodila pracovat , vydělat si peníze , tak jsem se podle toho chovala. Neříkám, že to vždycky bylo růžové, ale člověk musí zvážit pro a proti. Pokud převáží proti, tak se poohlédnu jinde.
Není to tak přímočaré. Tohle se děje v pozicích, kde je člověk nahraditelný ze dne na den a je otrok. Nejčastěji pás, fabrika, sklad, prodavačky,atd...
Pozice, kde se práce musí vyhotovit v termínu a je jedno, zda člověk chodí od 9 hodin, ale dělá do noci a nebo přes den něco vyřídí a pak maká je úplně jiný přístup. Není otrokem, ale to jsou pozice kvalifikované, takže tam se ani kamery dávat nemusí.
Na pozicích, kde je člověk nahraditelný jsou nejčastěji krom kamer platy minimální mzdy a peněz načerno bokem dle odpracování a zalíbení (proto ty kamery, zda je otrok a maká do roztrhání) a pak jsou akmery k vůli ohlídání lidí, aby nekradli, protože k vůli blbě nastaveným platům mají velké motivace krást materiál ve firmě.
To je vykořisťování zaměstnavateli, aby jim to fungovalo, musí mít dnes i kamerový systém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.