Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde najít odborníky na investice do nemovitostí?

Od: jan01 odpovědí: 24 změna:
Dobrý den,
chtěl bych investovat do levnější nemovitosti okolo max 1mil Kč.
Nevíte kde bych mohl poptat odborníky, kteří by mi poradili v této době jak jednat? Jestli vyčkávat s koupí nebo hledat nemovitost rovnou?
Jde o to, že jí budu financovat z hypotéky a zároveň pronajímat.
Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode*
hodnocení

4x

Dobrý den. Nikdo nemá křišťálovou kouli a proto kdokoliv se Vám bude snažit prezentovat vývoj ceny nemovitostí v budoucnu, bude vždy pouze hádat. Takových samozvaných odborníků je jistě mnoho, odpovědnost za jakoukoliv investici však nese sám investor (Vy). Doporučoval bych se tedy rozhodnout podle sebe.

hodnocení

3x
Jestli dokážete pronajímat nemovitost alespoň za jedno procento měsíčně, tak do toho běžte. Já nevím, co obyvatelného a bez další investice koupíte za 1mil, ale chtěl bych z toho alespoň to jedno procento za měsíc, jinak to nemůže dávat smysl. Protože platíte nějaký úrok z hypotéky, platíte nějaký fond oprav a údržbu nemovitosti, platíte daň ze zisku z pronájmu a daň z nemovitosti... Kolik vám zbyde? Jestli jste ale mladý a peníze nebudete do splacení hypotéky potřebovat, tak do toho jděte, protože i bez pronájmu si samotná nemovitost drží stejnou nebo i vyšší hodnotu peněz než je inflace.

vilik*
hodnocení

2x
Jenom dneska jsem zaregistroval článek na téma kupujte, levnější nebudou, a druhý vyčkejte, krize se blíží.
Pokud je navíc odborník placený, minimálně pár korun stát bude. Je otázkou, jestli je u nemovitosti za necelý milion, kdy lze reálně počítat se splátkou hypo okolo 4 až 5 tisíc měsíčně na cca 25 let, takový výdaj vyplatí.
Také záleží na tom, jaký výnos z nájmu očekáváte. Za milion to zřejmě nebude lukrativní byt v centru. Takovou nemovitost kupujete ve chvíli, kdy znáte lokalitu a poměry v ní.
Já osobně myslím, že nemovitost se kupuje, když jí potřebuju. Když ji mám na kšeft, platím buď hotově, nebo jsem ji koupil s tím, že ji časem kvůli místu nebo z jiného důvodu využiju pro sebe, takže ji koupím dřív a pronajímám s tím, že určité riziko ztráty se mi stále vyplatí.
Docela by mě zajímalo, jaký typ nemovitosti a v jaké lokalitě vás zaujal, co spustilo váš zájem o tento druh investice.

hodnocení

2x
Já mám výnos z dividendových akcií kolem 10% p.a. Oproti nemovitosti to má velkou výhodu v tom, že si to nežádá žádné starosti o nemovitost, žádné opravy další náklady, má to oproti nemovitosti výbornou likviditu a nízké poplatky za prodej a nákup. U nemovitosti v některých regionech ani nepočítej s tím, že ti někdo těch deset procent ročně dá a i kdyby, z větší části to sežerou výdaje. K akciim mi stačí telefon, tablet a připojení k internetu. Ta doba, kdy jsem chodil s lístečkama na pobočku rm systému a kurzy četl na druhý den v novinách je už dávno pryč. Je ale pravda, že většina začátečníků do roka o peníze přijde, taky jsem dělal chyby. To ale není chyba burzy nebo akcií, ale emocí jedinců, protože akcie dlouhodobě nesou zisky. Spousta lidí nakupuje, když akcie rostou a prodávají, když cena padá, ve strachu, aby o peníze nepřišli úplně. Správný investor to dělá přesně naopak. Před cca osmi lety všichni radili nakupovat zlato, protože ho kupovali všichni a cena byla okolo 1900usd, dodnes nejsou v plusu a je to i tím, že zlato nenese žádný úrok, žádnou dividendu ani jiný výnos. V té době jsem radil zlato prodávat a zaměřit se na nemovitosti, protože byly skoro zadarmo a nebyl o ně zájem. Cena nemovitostí je dnes o 100 až 150% vyšší i bez pronajímání. Jenže zase roli hraje lokalita, takže se může stát, že v některých lokalitách koupíš sice levně, ale těžko najdeš někoho spolehlivého, kdo bude pravidelně a dlouhodobě platit. Nemovitost ti prodraží náklady na hypotéku, údržbu atd a ve finále ji ani nebudeš mít možnost dobře prodat, protože cenu tvoří poptávka a nabídka. Samozřejmě, že za dvacet let se může situace v té dané lokalitě změnit k lepšímu, ale taky to může být ještě horší.
smode*

Je to tak. Spousta lidí stále nemovitosti, nemovitosti..., možná proto že i při pronájmu musí vykazovat určité činnosti a těžko jim pak vysvětlit že na burze lze v mnoha případech relativně slušně vydělat i sezením za židli a striktním nicneděláním *smich*

Protože vidí v televizi reklamy na levné hypotéky, takže se nechají ovlivnit. Jenže už nevidí, že za levnou hypotéku dostanou drahou nemovitost. Je to stejné jako s tím zlatem. Nikdo si zlata nevšímal, dokud bylo levné a nikdo neměl důvod ho vlastnit. Jakmile přišla hypoteční krize, investoři přesouvali kapitál do zlata a cena rostla. Byly toho plné noviny, denně v televizi a lidi ho museli doma mít za každou cenu. Každý věřil, že vydělá... To je ten důvod, proč většina investorů začátečníků na burze nepřežije alespoň rok. A takhle se chová drtivá většina fondů. Levné akcie vyprodávají z portfolia a kupují ty, které rostou. Pak nemůžou vydělat ani na inflaci.

figurek*
hodnocení

1x

no tak třeba v Brně vylezly ceny nemovitostí tak vysoko, že se ocitly úplně mimo dosah normálních lidí a celá ta brňácká cenová bublina se postupně rozlévá do okolí. Vypadá to, že se hned tak nezastaví.

Můžete si ale domyslet v čem je problém v lokalitách okolo Brna. Za jeden milion dostanete tak leda byt 1+1 do kterého nikdo nechce jít nebo domek ke zbourání.

bulik*
hodnocení

0x

Vidím v tom výnos tak max 3% p.a., čili nic moc.

hodnocení

0x

Finanční poradci ti zprostředkují nemovitostní fondy, nebo dluhopisy developerských firem které mají pod sebou různá obchodní centra a podobně.

jenda2*
hodnocení

0x
Za 1 Mega to bude max. staveniště s domem na demolici. Snad pozemek s možností stavby.

donpapa
hodnocení

0x

S 1 mil. Kč uspějete (pokud se týká bytů) tak leda v Ústí nebo Karviné. Pochybuji, že by byl ochoten jakýkoliv odborník se vám věnovat. Takový obchod nedává smysl s vlastními zdroji, ne tak ještě do toho tahat hypotéku.

jan01
hodnocení

Dobrý den,
chtěl jsem koupit menší byt jak už tu bylo zmíněno v lokalitě Ústí či okolo Karviné.
Chtěl bych nějak investovat, část financí co mám okolo 200 000Kč a zbytek hypotékou do 1mil Kč.
Teď jen na koho se obrátit, kdo by mi odborně poradil, pomohl s investicí.
Chtěl jsem totiž něco hmotného, žádné dluhopisy a papírovou podobu.
Investuje tady někdo z vás si něčeho?
Děkuji
smode*

Ano, ale právě do těchto "papírových"záležitostí - konkrétně do akcií. Jde o to jaké očekáváte zhodnocení a v jakém časovém horizontu. Takový výzkum si musíte udělat sám. Zde: poradte.cz/... jsem publikoval článek o ochraně při investicích na burze, mnohé body ale můžete použít pro inspiraci k tomu na co si dát pozor i při investici do nemovitostí.

jan01
hodnocení

Dobrý den,
celkem se nad tím zamýšlím a asi máte pravdu, že za 1mil Kč to bude opravdu byt na okraji města a výnos asi tak okolo 3% což je nic moc s pohledem, že budu platit hypotéku i v době kdy bych třeba neměl nájemníka nebo neplatil.
Jak to vidíte z pohledu koupit 2 garáže za 100-150tis Kč a pronajímat?
Však zase by to musela být oblast, kde jsou takovéto ceny.
To bych pak platil hotově bez hypotéky.
bulik*

Doporučuji ty garáže koupit a obratem je za dvojnásobek chtivému prodat. A tak to dělat furt dokola !

jan01
hodnocení

Dobrý den,
za dvojnásobek je určitě neprodám, když je cena v dané oblasti okolo 100-150tis, nemůžu pak za ně chtít 200-300tis Kč.
Nebo jak jste to myslel?
Děkuji
bulik*

Ale můžete chtít 200-300tisíc. Jde jen o to počkat na hejla, co to dá !

S garážemi to máš stejné jako s byty, spíš bych řekl, že ještě horší. Ten kdo je má nechce je prodat a kdo je nemá, nechybí mu. Špatně se to pronajímá. U nás je spousta garáží nevyuzitych, lidi to nechtějí prodat, sem tam se najde ale někdo, kdo nabídne 200tis. Abys dostal aspoň 10% ročně tak bys musel chtít cca 1700 měsíčně a to nikdo nedá. Kamarád pronajímá za 500 a je rád, že to neleží ladem úplně. Jestliže chceš investovat dlouhodobě, kup si dividendove akcie a máš to bez práce, bez starostí. Tabák dává výnos přes 10%, příští týden je rozhodné datum pro divi u ČEZu, divi 7%, předpokládaná divi za rok cca 8% plus pravděpodobně mimořádná divi další 2-4% za prodej aktiv v Rumunsku. Počítáno z dnešní ceny. Dále solární E4U necelých 6% v září. Co ti nemovitost nikdy nedá je ta síla složeného úročení. Dividedy které dostanu dále reinvestuju, takže každý další rok je ten zisk větší a větší, protože deset procent z deseti je další procento...
jan01
hodnocení

@Stir : Zajímavé by mohly být i ty dividendové akcie.
Mohl by jste mi kolem nich něco poradit?
Chtěl bych se zeptat, jsou nějak chráněny státem?
Kde je možné je koupit a za kolik?
Děkuji
U akcií žádná státní záruka není. Je to stejná investice jako do nemovitostí, zlata, fondů nebo korporátních dluhopisů, investor si nese riziko sám. Jen na rozdíl oproti jiným je to investice do podniků. Podnik generuje zisk a ten následně rozdělí mezi investory. Akcie se kupují a prodávají prostřednictvím brokera. V praxi to znamená, že je třeba s nějakým uzavřít smlouvu. Já používám Fio, jednak má levnější poplatky a hlavně má přístup i na rm systém. Pak už stačí poslat peníze na obchodní účet a přímo z obchodní aplikace zadáváš nákupní nebo prodejní příkazy. Na dlouhodobé držení v podstatě stačí nakoupit a držet a jednou ročně pobírat divi. Mrkni na YouTube Rozumný investor, kde pán srovnává různé investice v čase, akcie, fondy, zlato, nemovitosti, komodity atd. Jinak kurzy akcí třeba na webu Patria nebo akcie.cz

jan01
hodnocení

Dobře, já se na to celé podívám a kdyžtak bych vám ještě napsal, pokud bych se do toho rozhodl pustit.
Jde mi jen o to, abych o své úspory nepřišel, to je právě to riziko, kterého se bojím.
Když máte nemovitost, tak pořád něco vlastníte.
Pokud by se u akcií něco stalo, mohu nejspíš přijít o vše, ale každá investice sebou nese riziko.
No jasně, určité riziko je vždycky, vždy záleží, co je to za podnik, jaké má zadlužení atd. Může bouchnout třeba jaderná elektrárna a akcie ČEZu půjdou dolů, takže riziko je vždy. Na druhou stranu je ČEZ dojna kráva pro stát, má nízké zadlužení a nerozdělený zisk ve výši 290kc na akcii, takže v případě bankrotu by na tom byli akcionáři dobře, ale bankrot ČEZu stát nedopustí. Tabák taky na tom není špatně a je k akcionářům štědrý, hulit se bude i v krizi. Ono ale záleží na tom investičním časovém horizontu.
jan01
hodnocení

Ano vždy je riziko a ve všem :)
Kdybych se rozhodl třeba pro ten ČEZ a chtěl nakoupit třeba že začátku za 10 000Kč, má to smysl nebo je to částka, která je opravdu zanedbatelná?
Jak je to pak se zdaněním zisku? To bych musel každý rok dělat sám daňové přiznání? Nyní se mi o vše stará zaměstnavatel, jelikož pracuji jen jako zaměstnanec.
Děkuji
10-12tisic můžeš klidně investovat, minimálně poplatek je cca 40 Kč za obchod, takže to není problém. Taky je vhodné neinvestovat hned vše najednou, ale mít rezervy na dokupovani během poklesu. Daň se platí ze zisku z ročního obratu tuším nad 120tisic. Pod tuto částku ne. Taky se neplatí daň z dividend, ty už emitent posílá zdaněné. Taky se neplatí daň z akcií, které držíš déle než tři roky. Jinak daň z cz titulů je klasika 15%. U zahraničních cca přes 30%,takze zahraniční tituly na dividendy nedržím. Jinak neni problém vykázat účetní ztrátu, takže nemusíš na daních zaplatit vůbec nic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]