Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemovitost ve výlučném vlastnictví

Od: lenuska* odpovědí: 20 změna:

S manželem jsme se rozhodli koupit malý domek. Manžel se hned ujal komunikace s prodávajícím a zařizování potřebného. Domluvili jsme se, že nemovitost bude zapsaná v katastru jako společné jmění manželů. Bylo mi divné, že po mě nikdo nechce mé jméno a iniciály, měla bych být jako nabyvatel přece také zahrnuta do smlouvy? Když jsem měla převést z banky platbu, tak jsem si teprve ve smlouvě, kterou podepsal jen manžel,prodávající a nějaký zprostředkovatel, všimla, že je v ní uvedeno, že se nemovitost převádí do výlučného vlastnictví mého manžela. Potřebovala bych radu, jestli mám tuto smlouvu napadnout, že s ní nesouhlsím a nebo uhradit nemovitost, nechat zapsat do katastru jako výlučného vlastníka manžela a později to změnit na společné jmění manželů? Manžel se dušuje, že to tak prodávající měl napsané a že mu do toho už nechtěl zasahovat a že mi si to na katastru pak opravíme. Jestli to ovšem tak jde udělat a není v tom nějaký zádrhel? Nerada bych jen splácela nemovitost na kterou nemám vůbec žádný právní nárok.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Nedovedu si představit nákup domu s mojí manželkou, aby nebyla uvedena ve všech formulářích. Páč to kupujete spolu.

Vy si musíte rozhodnout sama, zdali necháte předělat kupní smlouvu, či nikoliv. Já jsem pro přepsání smlouvy.

hodnocení

4x

Změnit výlučné jmění jednoho vlastníka na SJM na katastru samozřejmě jde... notářským zápisem. Proč ale platit dva vklady a navíc notáři, když to jde udělat hned napoprvé kupní smlouvou?

Pokud se nemovitost kupuje ze společných peněz (tedy manžel to neplatí z peněz které získal darem, dědictvím), měla by nemovitost být zapsána v SJM. Trvejte na změně smlouvy, než bude podaná na katastr.

V případě, že smlouva již byla podána, leží na katastru 20 dnů v rámci zákonem dané lhůty, kdy se k ní mohou vyjádřit (a případně ji stopnout) dotčení majitelé. Nevím jestli je to zorvna i Váš případ, ale možné to je.

Zdá se mi, že na Vás někdo šije boudu.

lenuska*
hodnocení

Mockrát děkuji za podnětnou odpověď. To co píšete mi vážně pomohlo. Budu sledovat kam se to vyvine a když špatně v můj prospěch, tak zasáhnu, když bude ležet na katastru. Je fajn vědět co mohu ještě udělat na mou záchranu.

hodnocení

3x

Já bych trvala na přepsání smlouvy. Jste manželé a nemovitost kupujete a platíte ze společných peněz. Takže trvejte na tom, aby to tak bylo i ve smlouvě napsáno a posléze na katastru také.

hodnocení

3x

Z jakých peněz se nemovitost platí? Nebo se bude splácet hypotékou? Pokud jsou fin. prostředky použité na koupi nemovitosti pouze manžela (získané před manželstvím či dědictvím), tak bych to nechala být. Pokud ale kupujete ze společného, tak tam musíte být napsaní oba. Katastr zapíše toho, kdo bude na kupní smlouvě. Já bych trvala na přepsání kupní smlouvy a do té doby ze společného nepustila ani korunu.

Nevím jak to je nyní, ale před lety když jsem kupovala dům (ze svých peněz, dědictví) v době manželství, tak na kupní smlouvě vypracované právní kanceláří byl bod, kde manžel musel podepsat, že uznává, že dům je mým výlučným vlastnictvím a nespadá do SJM.

lenuska*
hodnocení

No vidíte, to kdyby ještě chtěli po mě v nějakým dalším kroku podepsat, to bych se divila a samozřejmě nepodepsala a to by se pak divil manžel. Po tom co mi tady lidé píší jsem se vzepřela a řekla manželovi, že když není schopný to zařídit, abych byla jako spoluvlastník, tak že zavolám prodávajícímu a domluvím to s ním já. To jste měla vidět ten obrat, prý to zařídí, hlavně ať nevolám. Tak nevím co spolu pečou za mými zády. Ale pokud to neuvidím černé na bílém, tak opravdu nepustím ani koruny. Jsou to společně našetřené peníze. Moc děkuji všem, kdo jste mi odepsali. Ještě že existují dobří lidé, kteří se rádi podělí o své zkušenosti.

lamy13

Na vašem místě bych písemně upozornil makléře, že zdrojem financování předmětné nemovitosti jsou výhradně finanční prostředky spadající do SJM, a tedy trváte na tom, aby jakékoliv smluvní kroky nebyly činěny bez vaší přítomnosti a bez vašeho souhlasu. Pokud makléř není gauner, tak bude muset tento požadavek akceptovat.

lenuska*
hodnocení

Ááá už se to přepisuje. Ještě jednou všem děkui za radu a podporu.

111®
hodnocení

3x

třeba si říká, že kdyby se rozvedl, je to jasně jeho...takže bych neváhal to napadnout..a hlavně nic neuhradit ze svého, dokud to nebude podle představ..

lenuska*
hodnocení

No vidíte, to mě nenapadlo. I to je možná varianta. V každém případě moc děkuji za odpověď.

hodnocení

3x
Tak z právního hlediska je vše co se koupí v době manželství ze společných peněz součástí SJM, takže při případném rozvodu o nic nepřijdete, jen to bude nějaké dohadování a dokazování navíc. V každém případě ještě není smlouvu pozdě přepsat na oba, tak jak to má být. Pozdější přepis je sice možný, otázka je jestli manžel bude stejně ochotný, taky to sebou nese čas další finanční prostředky, takže proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Já osobně se divím, že si tohle sama realitní kancelář neohlídá a s takovou bych se asi moc nekamaradil.
priklad1*

Taky neuvedla zda náhodou nějakou predmanželskou smlouvou SJM upraveno, nebo vůbec vyloučeno

lenuska*
hodnocení

Máte pravdu, že proč znovu dělat další přepis na SJM a platit poplatky, když to jde udělat zrovna. A když není manžel ochotný to pozměnit teď, tak jak pak asi bude ochotný to pozměnit potom, že? Prodávající má nějakého známého, který se nazývá zprostředkovatel a ten to do písemné podoby nechává vypracovat advokáta. Je to přes kolik lidí. Moc děkuji za podnětnou odpověď. Není nad dobré rady. Moc děkuji.

lenuska*
hodnocení

Předmanželskou smlouvu nemáme.

lenuska*
hodnocení

Ááá už se to přepisuje. Děkuji všem za radu a podporu.

priklad1*
hodnocení

2x

Manžel, pokud měl oddělené prostředky, to jest vnesené do manželství, získané darem, dědictvím, prodejem jiné věci v jeho vlastnictví, si může koupit co chce.

fialka2
hodnocení

2x

I kdyby realitka či ten známý měl X zprostředkovatelů, tak zásadně nová smlouva. Přepis a na Vás oba. Jinak může být i nějaký záměr, že je jen na manžela.Proč pak vyřizovat někde KÚ aj. přepisy. Jak se říká ...z první vody načisto..

hodnocení

1x

Vůbec nechápu Vaši otázku, vy jako manželé / předpokládám ze společných peněz/ si kupujete nemovitost za x milionů, provize realitní kanceláře činí několik desítek či stovek tisíc korun a NEJSOU SCHOPNI změnit kupujícího? Pokud je to takto... tak PRRRRRRRR... buď je to bouda od realitky či jiné strany účastnící se této transakce nebo kombinace obou. Tolik mé velice diplomatické vyjádření k Vašemu dotazu.

id
hodnocení

1x

Píšete, že nevíte, zda máte uhradit kupní cenu nemovitosti. Z toho vyplývá, že jste platební příkaz ještě nepodala.

Ihned změnit heslo k přístupu k účtu tak ,aby se na účet nikdo nedostl komě vás. Nechat změnit smlouvu a pak teprve zaplatit.

Žádný jiný způsob netolerujte.

lenuska*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Jak jsem psala právě v odkazu níže. Už jsem zasáhla a udělala bu bu bu, že nepřevedu žádné peníze, když se smlouva neopraví na nás oba. Mám výhodu, že to manžel přes internetové bankovnictví neumí. Financování nemovitosti je jen ze společných našetřených peněz. A tak budu čekat co bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]