Nejste přihlášen/a.
S manželem jsme se rozhodli koupit malý domek. Manžel se hned ujal komunikace s prodávajícím a zařizování potřebného. Domluvili jsme se, že nemovitost bude zapsaná v katastru jako společné jmění manželů. Bylo mi divné, že po mě nikdo nechce mé jméno a iniciály, měla bych být jako nabyvatel přece také zahrnuta do smlouvy? Když jsem měla převést z banky platbu, tak jsem si teprve ve smlouvě, kterou podepsal jen manžel,prodávající a nějaký zprostředkovatel, všimla, že je v ní uvedeno, že se nemovitost převádí do výlučného vlastnictví mého manžela. Potřebovala bych radu, jestli mám tuto smlouvu napadnout, že s ní nesouhlsím a nebo uhradit nemovitost, nechat zapsat do katastru jako výlučného vlastníka manžela a později to změnit na společné jmění manželů? Manžel se dušuje, že to tak prodávající měl napsané a že mu do toho už nechtěl zasahovat a že mi si to na katastru pak opravíme. Jestli to ovšem tak jde udělat a není v tom nějaký zádrhel? Nerada bych jen splácela nemovitost na kterou nemám vůbec žádný právní nárok.
Změnit výlučné jmění jednoho vlastníka na SJM na katastru samozřejmě jde... notářským zápisem. Proč ale platit dva vklady a navíc notáři, když to jde udělat hned napoprvé kupní smlouvou?
Pokud se nemovitost kupuje ze společných peněz (tedy manžel to neplatí z peněz které získal darem, dědictvím), měla by nemovitost být zapsána v SJM. Trvejte na změně smlouvy, než bude podaná na katastr.
V případě, že smlouva již byla podána, leží na katastru 20 dnů v rámci zákonem dané lhůty, kdy se k ní mohou vyjádřit (a případně ji stopnout) dotčení majitelé. Nevím jestli je to zorvna i Váš případ, ale možné to je.
Zdá se mi, že na Vás někdo šije boudu.
Z jakých peněz se nemovitost platí? Nebo se bude splácet hypotékou? Pokud jsou fin. prostředky použité na koupi nemovitosti pouze manžela (získané před manželstvím či dědictvím), tak bych to nechala být. Pokud ale kupujete ze společného, tak tam musíte být napsaní oba. Katastr zapíše toho, kdo bude na kupní smlouvě. Já bych trvala na přepsání kupní smlouvy a do té doby ze společného nepustila ani korunu.
Nevím jak to je nyní, ale před lety když jsem kupovala dům (ze svých peněz, dědictví) v době manželství, tak na kupní smlouvě vypracované právní kanceláří byl bod, kde manžel musel podepsat, že uznává, že dům je mým výlučným vlastnictvím a nespadá do SJM.
No vidíte, to kdyby ještě chtěli po mě v nějakým dalším kroku podepsat, to bych se divila a samozřejmě nepodepsala a to by se pak divil manžel. Po tom co mi tady lidé píší jsem se vzepřela a řekla manželovi, že když není schopný to zařídit, abych byla jako spoluvlastník, tak že zavolám prodávajícímu a domluvím to s ním já. To jste měla vidět ten obrat, prý to zařídí, hlavně ať nevolám. Tak nevím co spolu pečou za mými zády. Ale pokud to neuvidím černé na bílém, tak opravdu nepustím ani koruny. Jsou to společně našetřené peníze. Moc děkuji všem, kdo jste mi odepsali. Ještě že existují dobří lidé, kteří se rádi podělí o své zkušenosti.
Na vašem místě bych písemně upozornil makléře, že zdrojem financování předmětné nemovitosti jsou výhradně finanční prostředky spadající do SJM, a tedy trváte na tom, aby jakékoliv smluvní kroky nebyly činěny bez vaší přítomnosti a bez vašeho souhlasu. Pokud makléř není gauner, tak bude muset tento požadavek akceptovat.
třeba si říká, že kdyby se rozvedl, je to jasně jeho...takže bych neváhal to napadnout..a hlavně nic neuhradit ze svého, dokud to nebude podle představ..
Taky neuvedla zda náhodou nějakou predmanželskou smlouvou SJM upraveno, nebo vůbec vyloučeno
Máte pravdu, že proč znovu dělat další přepis na SJM a platit poplatky, když to jde udělat zrovna. A když není manžel ochotný to pozměnit teď, tak jak pak asi bude ochotný to pozměnit potom, že? Prodávající má nějakého známého, který se nazývá zprostředkovatel a ten to do písemné podoby nechává vypracovat advokáta. Je to přes kolik lidí. Moc děkuji za podnětnou odpověď. Není nad dobré rady. Moc děkuji.
Vůbec nechápu Vaši otázku, vy jako manželé / předpokládám ze společných peněz/ si kupujete nemovitost za x milionů, provize realitní kanceláře činí několik desítek či stovek tisíc korun a NEJSOU SCHOPNI změnit kupujícího? Pokud je to takto... tak PRRRRRRRR... buď je to bouda od realitky či jiné strany účastnící se této transakce nebo kombinace obou. Tolik mé velice diplomatické vyjádření k Vašemu dotazu.
Píšete, že nevíte, zda máte uhradit kupní cenu nemovitosti. Z toho vyplývá, že jste platební příkaz ještě nepodala.
Ihned změnit heslo k přístupu k účtu tak ,aby se na účet nikdo nedostl komě vás. Nechat změnit smlouvu a pak teprve zaplatit.
Žádný jiný způsob netolerujte.
Děkuji za odpověď. Jak jsem psala právě v odkazu níže. Už jsem zasáhla a udělala bu bu bu, že nepřevedu žádné peníze, když se smlouva neopraví na nás oba. Mám výhodu, že to manžel přes internetové bankovnictví neumí. Financování nemovitosti je jen ze společných našetřených peněz. A tak budu čekat co bude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.