Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pas vypršel - jak se dostat z Malty?

Od: michaelar odpovědí: 28 změna:

Dobrý den

Můj rodinný příslušník (říkejme mu třeba Pavel) v únoru odjel na Maltu za prací (jejich firma tam cosi staví). V té době se nedalo očekávat, že tam uvízne dlouho. Měli se vrátit už na začátku května, ale kvůli koronaviru se rozhodli, že vezmou ještě další zakázku a zůstanou déle. Příští měsíc se už mají vracet, ale nastal problém. Pavlovi tenhle týden končí platnost pasu. Volali jsme na českou ambasádu, co máme dělat, ale evidentně na Maltě nemají pobočku a nic nám neporadili, jen dali číslo na Ministerstvo zahraničí, kde nám ale telefon nevzali. Pavel zkoušel volat na českou ambasádu v Římě, ale opět, neberou telefony a email je zatím bez odpovědi. Moje otázka zní, co dělat? Dá se teď nějakým způsobem vrátit domů i s prošlým pasem? Napadlo mě sehnat kontakt na cizineckou policii na Maltě, že bych jim zavolala a zkusila se domluvit anglicky (jsem z rodiny jediná, kdo umí anglicky plynule), poprosit o radu nebo řešení. Je to dobrý nápad?

Prosím, poraďte, začínáme být zoufalí.

Díky, Michaela

doplněno 16.06.20 19:44:

PS: Zapomněla jsem dopsat. OP už má propadlý, ten mu vypršel v průběhu krize, někdy na konci května. Teď si mlátí hlavu, že si to vše neudělal "čerstvé", no ale kdo mohl tušit, že tam zůstanou o skoro 3 měsíce déle...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Třeba zde a ani nemusíte mluvit anglicky. mzv.cz/...

Já osobně bych šla na náš konzulát v Praze a tam jim vysvětlila situaci a požádala je o radu, když je evidentní, že ten příbuzný si nedokáže sám v cizině poradit. A jsem si na 100% jistá, že bych tento problém vyřešila celkem rychle. Kdybych byla na jeho místě a chtěla se dostat domů, tak bych rozhodně jela osobně na českou ambasádu, nebo konzulát a nespoléhala se na nějaké telefonování. Nevím z čeho jste zoufalí. *zmateny*

michaelar
hodnocení

On by rád jel na českou ambasádu, ale ta je nejblíž v Římě a tam se bez pasu nebo OP nedostane, je to začarovanej kruh. Možná zkusíme jet d té Prahy a mluvit s nimi osobně, díky za tip. A jemu řeknu, ať se ozve tomu slovenskýmu konzulovi.

V rámci EU některé agendy mohou zařídit i zastupitelské úřady jiných zemí. Zda je něco takového na Maltě - to samozřejmě nevím. Ale je to v EU, takže se tam telefonuje za domácí tarif. Stát se to mně, tak žhavím telefony do Říma, na MZV do Prahy a podobně, a ne jednou ale třebas desetkrát. Starat se musí především on sám !

hodnocení

2x

Zdravým rozumem mne napadá ať se co nejdříve vrátí, dokud má ještě platný cestovní pas.

Vzhledem k situaci v celé Evropě bude vyřizování náhradního průkazu asi dost složité. Ale nejsem na toto odborník. Takže kontaktujte vy nebo on kohokoliv z ambasády nebo možná by poradili i na informacích na letišti.

hodnocení

1x

Má aspoň řidičák? Nějaký doklad pro identifikaci, aby se dala ověřila totožnost?

michaelar
hodnocení

Řidičák má. Myslíte, že by mohl stačit?

Alespoň pro ověření totožnosti by řidičák mohl být užitečný.

Na řidičák ho nepustí do letadla. Z toho nepoznáte ani státní příslušnost.

Do letadla na řidičák ne. Ale třeba na cizinecké policii nebo někde na úřadě by mohl být aspoň nějaký doklad totožnosti dobrý pro identifikaci.

fialka2
hodnocení

1x

Tady máte řadu názorů jak pomoci. Ten Váš rodinný příslušný asi moc rozumu nepobral a je vyloženě nezodpovědný.

Veškeré průkazy tzv. s platností na doraz a vyráží do ciziny. To hlava nebere.

Navíc u návštěvy některých zemí platí podmínka, že pas musí být platný ještě určitou dobu po návratu. Myslím, že to jsou 3 měsíce. Nevím ale, zda tuto podmínku má i Malta.

Je opravdu nezodpovědnost do nebe volající, vyrazit za hranice s propadající občankou i pasem.

Teď pánovi nezbývá, než aby tam zůstal natrvalo, pojal nějakou Malťanku za ženu a fertig. Jenže oni o cizí prosťáčky asi nestojí, určitě mají své vlastní. Jaga.

U některých států až 6 měsíců platnost. Bývá 3 nebo 6 měsíců platnost při návratu.

Malta je v EÚ. V Schengenu.

hodnocení

1x

Pominu moralizování o tom, že váš příbuzný je trouba, ale řešením je sednout na první letadlo, doma si zažádat o vydání pasu do 24 hodin, ten si vyzvednout osobně na Ministerstvu vnitra a opět se vrátit zpět. Pochopitelně, něco to bude stát a zabere to 2 dny času.

Jak jsem dodatečně zjistil, tak můj původní nápad má bohužel jednu chybu - letiště na Maltě otevírá až 1.7.

hodnocení

0x

A OP nemá? Malta je člen EU, takže cestování stačí jen na OP. A jestli je tam pracovně, pak mi začíná být podezřelé, že tyto "detaily" nezná.

doplněno 16.06.20 19:50:

Spojte se s cizineckou policií na Maltě a požádejte je o radu.Třeba budou budou vstřícní.

michaelar
hodnocení

Pardon, to jsem tam zapomněla napsat. Občanský průkaz mu propadl už v průběhu krize, někdy na konci května. Teď si mlátí hlavou, že neměl obojí udělaný "čerstvě", ale kdo to mohl vědět, že tam budou o skoro 3 měsíce déle, no...

Slečno, tak tohle už je trochu moc. Ten Váš příbuzný se neumí postarat ani o svůj pas, ani o svůj OP, vyjede si za prací do ciziny, tam si neví rady vůbec s ničím a Vy jste jediná, která umí anglicky a chcete něco řešit. A co ta firma, která ho zaměstnala? Já si myslím, že si z nás tady děláte šoufky a myslíte si, že Vám na to všichni skočí a spolknout to i s navijákem. protože kdyby to byla pravda, tak by se o toho člověka musela postarat ta firma, která ho zaměstnala. a ti se musí postarat o to, aby se on dostal zpátky domů.

Suzy: *palec2*

Své pochybnosti už jsem vyjádřil v 19:36.

michaelar
hodnocení

Drahá paní, ani nevíte, jak ráda bych "si dělala šoufky", nicméně toto je prostě realita.

Především to je totální nezodpovědnost. A teď z toho má vašeho přítele někdo tahat? Ne, ať se trochu stará sám!

Ať si představí, že v ČR nemá nikoho, kdo by ho z toho tahal a musí si pomoci sám. Přes konzulát a místní orgány. Jiná šance není.

michaelar
hodnocení

Je to nezodpovědnost a je to průser jako blázen, to jo. Ale pomůžu, protože prostě taková jsem. Mám víc kontaktů, líp se oreintuju na internetu, umím víc jazyků (bohužel, maltská hatmatilka mezi ně nepatří). Tomu se říká Mít někoho rád. A reálně vím, že tihle lidé by to samé udělali pro mě, kdyby měli příležitost. Jestli vy byste ho nechal v tom vymáchat, dobře. Já to udělat nehodlám a aspoň se vynasnažím.

Chápu vás. Ovšem takhle se v tom mácháte vy sama. Takže se obraťte na Ministerstvo zahraničí, kde by měli být schopni vám zodpovědně poradit.

Opravdu tvrdíte, že je tohle realita? Tak to mi je Vás a Vaší rodiny hodně líto.

pet32
hodnocení

0x

Tak ať se vrátí, tento týden mu pas platí

hodnocení

0x
Tak třeba si ho tam nějaká malťačka vezne za muže a dostane občanství. Bude spokojený, práci tam má, co víc mu bude chybět :)

Obávám se, že na to bude potřebovat platný OP

hodnocení

0x

Počítám, že na lodi jeho průkaz nikoho zajímat nebude. Šťastnou plavbu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]