Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odesílání prac.neschopnosti

Od: heterak® odpovědí: 1 změna:

Jsme už 2 týdny na neschopence. Dnes jsem byl na kontrole. Můj stav se nezlepšil. Za týden mám opět zavolat jak mi je. O neschopence ,či jestli chci pokračovat v neschopence nepadlo ani slovo.

Je moje povinnost říct doktorce (nebo aspon slušnost), že už začínám 3 týden prac.neschopnost aby nezapomněli odeslat příslušný formuláře na patřičná místa?

Nebo si dělám zbytečný starosti a mají už zaběhlý nějaký systém?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Děláte si zbytečné starosti.

Vaší povinností je informovat zaměstnavatele, že jste nemocný, když jdete od lékaře, který Vás uznal práce neschopným. Dál se nemusíte starat o nic. Neschopenka odejde od lékaře elektronicky na příslušnou OSSZ a zaměstnavatel se na ni může podívat přes dálkový přístup. Prvních 14 kalendářních dní nemoci Vám zaplatí zaměstnavatel náhradu mzdy (budete ji mít ve výplatě), od 15. dne nemoci začíná OSSZ vyplácet nemocenské dávky. OSSZ potřebuje k výplatě podklad - Přílohu k žádosti o dávku, kterou vystaví zaměstnavatel a odešle na OSSZ. 15. den je pro OSSZ "začátek" výplaty a konec měsíce, kdy lékař vystaví opět elektronicky potvrzení o tom, že nemoc stále trvá, je "konec". Jakmile má OSSZ k dispozici podklady pro tento interval, může vyplatit dávku. Pak už se čeká buď na potvrzení lékaře, že nastal konec nemoci, nebo na další konec měsíce, podle toho, co je dřív, a to je další období, za které se dávka vyplatí. Nemocenské se vyplácí průběžně, každý den, podle toho, kdy jsou podklady zpracované. OSSZ podklady zpracuje a odešle elektronicky k výplatě na ČSSZ. Všechny dávky odcházejí tedy z Prahy. Od obdržení kompletních podkladů má OSSZ + ČSSZ 30 kalendářních dnů na výplatu. Kdybyste viděl a zažil ten proces, věděl byste, že to není moc. Je samozřejmě možné vyplatit dávku daleko dřív, a taky se to děje, ale když se něco došetřuje, je to docela honička.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]