Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s vyhazovem u vietnamce

Od: macek* odpovědí: 20 změna:

Dobrý večer chci se zeptat moje dcera pracuje u Vietnamců na ŽL moc si nerozumí s manželkou majitele .Už to došlo tak daleko,že se s ní dnes prý chytla jen kvůli tomu že nedala spravně sodovky. Prý jím řekla,že se vše nenaučí hned a musí postupně ted až skoro vše umí hledá na mé dceři vši.Dnes se prý chytly jen kvůli tomu,že jak mluví vietnamsky řekla 34,90 ona tvrdí že to není pravda ale dcera má svědky.dnes jí řekly ,že má 2 dny ted volno a navečer to vyústilo k to mu že ju chtěly vyhodit.Když jsem tam byla řekly že je moc šikovna,ale dělá špatně u nás my češi známý ju zase chválí.Došlo to do takového stádia že dnes ju ona chtěla mou dceru vyhodit bez udání důvodů.Že je moc šikovná ale a to nechápu proč. Volala nakonec známému který má z nich asi peníze a tomu dcera vše řekla jak to je prý jí řekl že on má z nich peníze a at si to vyřešíme my s nima.Já tam byla a řekla jím,že když nic nemají nejde to jen tak vyhodit ,protože ona patří pod jejich zástupce .Zákazníci oni mluví je jí 22 let že toho manžela bije je jí 22 let hraje si na velkou šéfku tam ale konečné slovo tam musí mět vždy majitel.Nedokážou dceru nic naučit spíš z ní dělají blbce .Dcera protože peníze potřebuje vzdát se práce nechce .Líp se jí pracuje s majitelem jak s manželkou .Řekla dcera té 22 leté manželce toho majitele že je moc hnusná musí se změnit jinak jí tam nikdo chodit nebude .osobně si má dcera myslí že v tom něco je trochu i závist ale jelikož v tom městě zná hodně lidí chtěla jim pomoci dělat tržby díky známým kteří by tam přišly.Práce se vzdat nechce protože jí baví .Jsou na to nějaké zákony jak se bránit? Včera po ní chtěly aby nesla pytel brambor připadá mě jako by s ní zametaly proto se dcera rozhodla bojovat dá se? děkuji

doplněno 03.12.12 21:59:

a ještě mě tvrdí že se nemusí řídit českými zákony ale veitnamskými

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

mno, co vám odpovědět. vaše myšlenka je jen těžko pochopitelná... nedávno se tu něco podobného řešilo. ptáte se na zákony. podnikatel na ŽL se může rozhodnout kde, jak a za kolik bude podnikat. vaše dcera nepodniká. porušuje zákon - tzv. švarcsystém. bojovat? ne, utíkat. rychle a daleko. než to někoho začne zajímat!

hodnocení

5x

Dcera je OSVČ, tedy není zaměstnanec, proto se na ni nevztahuje zákoník práce. Vyhodit ji nelze, protože není odkud - nemají spolu pracovní poměr.

A je mi hádankou, co ji tam vlastně drží, když si spolu tak moc nerozumí.

iz*
hodnocení

4x

Vaše dcera není zaměstnána, takže o žádné zaměstnání přijít nemůže. Jako OSVČ poskytuje své služby objednateli a vše se řídí uzavřenou smlouvou. Smlouvu je samozřejmě možné kdykoliv vypovědět.

Vzhledem k tomu, co uvádíte, ale jde o Švarc systém, neboli skrytý pracovní poměr. V takovém případě hrozí Vaší dceři pokuta až 100.000 Kč, "zaměstnavateli" (objednateli) pak pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč. Řešením situace je smlouvu ukončit a uzavřít normální pracovní poměr.

___ Vaše dcera (OSVČ) se v tomto případě těžko může něčemu bránit. Smluvní vztah se neřídí zákoníkem práce, platí to, co si ve smlouvě dobrovolně sjednala.

askmenow*
hodnocení

4x

Ti, co zde popisují to, že dcera není zaměstnanec a že navíc porušuje zákony, mají pravdu.

Navíc vaší dceři není vůbec nic do toho, jestli její šéfka bije svého muže, nebo ne. Resp. pokud ví o tom, že je páchán trestný čin, je povinna to nahlásit na PČR, pokud se jen domnívá, je jí do toho šumák. A i kdyby se tak dělo, nesmí to zasahovat do toho, jak vykonává svou práci.

Hádat se se zaměstnancem/podřízeným/někým, koho platíme za výkon dané služby, když nesplní zadaný úkol je běžné.

Pokud je dcera dospělá, jakože jistě je, když má ŽL, nechápu, proč vy jako její matka chodíte cokoli říkat jejímu zaměstnavateli/někomu, kdo si najímá její služby.

To, že se jí lépe pracuje s majitelem, než s jeho manželkou, je jen a jen její problém. Dobrý zaměstnanec/živnostník musí umět vycházet s nejrůznějšími lidmi.

Co z toho plyne? Obě byste se měly naučit nestrkat nos do věcí, do kterých vám nic není, získat trochu pokory, zapracovat především na sobě, dcera by navíc měla přestat porušovat zákony. Víte, co se říká o vlastním prahu...

doplněno 04.12.12 00:06:

mowla: Děkuji, i když myslím, že ze mě přecijen čišilo víc rozhořčení, než diplomacie.

mowla*

Asi bych na dotaz nedokázal odpovědět tak diplomaticky, jako se podařilo tobě... ;) Proto jsem taky neodpovídal...

A - bohužel mi, momentálně, i došly bodíky, takže posílám aspoň - *palec**jasne*

hahanaj*
hodnocení

3x

Dost zmateně to tu popisujete. Jak se chová majitel s manželkou to může být vaší dceři jedno. Jednou je zaměstnaná, tak by měla respektovat co po ní chtějí, oni dobře vědí, nechceš - přijde jiná...je to ale i v našich obchodech. Čím víc se do toho budete míchat tím to bude horší, pokud je dcera dospělá měla by si vyřizovat věci sama . Vy tam s ní přeci nejste,abyste ji dělala alibi.

Pokud si chce práci udržet měla by se snažit s nimi vycházet- oni ji platí... a ona jejich peníze potřebuje.

hoummy*
hodnocení

2x

Záleží na tom, jakou má dcera uzavřenou pracovní smlouvu. Dále záleží na tom, zdali tam pracuje déle než tři měsíce, pokud ano a má smlouvu, tak ji může vyhodit, ale musí dostat odstupné a musí být nějaká výpovědní lhůta. Pokud pracuje "na černo", tak se zákonů nedovoláte a pokud ji neuplynuly tři měsíce od započetí pracovního poměru podloženého pracovní smlouvou, tak může být vyhozena bez udání důvodu.

To je hezké (myslím ironicky), že naši vietnamští spoluobčané si tady zavádí své zákony, přičemž na to nemají právo, tady žádné vietnamské zákony neplatí, protože jsme ČESKÁ REPUBLIKA na né Severní Vietnam, nebo to jejich království, či co a to, že si tady uplatňují své zákony, tak to tím porušují ty naše.

hodnocení

2x

Dobrý den. Podle toho, co píšete mám dojem, že Vaše dcera se chová k Vietnamcům, jakoby byli nějaký povl. Přitom se jich drží ze své vlastní vůle. Nepochopila jsem, jakým právem Vaše dcera kritizuje cizí manželku a poučuje jí, jak se má chovat. A proč se do těchto záležitostí vůbec pletete Vy? Naprosto mne dorazila Vaše věta _ nedokážou dceru nic naučit spíš z ní dělají blbce...*haha*Že Vaše dcera porušuje zákon (jak zde bylo již řečeno) je asi naprosto nepodstatná věc pro ní i pro Vás. Zde není moc prostoru proto, aby si dcera nějak vyskakovala, takže nechápu ani to, zač chce vlastně bojovat...Možná špatná úvaha, ale pokud se někdo ohání zákony, neměl by je v první řadě dodržovat on sám?

kapičko *palec**palec**palec*Jen se tazatelky zeptám: Vaše dcera je majitel? Jak si vůbec něco takového může k majiteli dovolit? On ví a má. Obchod. Vaše mladá ví a má. Holý zadek. Když je ona tak chytrá, ať si otevře svůj obchod a ať mu ukáže, jak se to má dělat. *jasne*

hodnocení

1x

Podle té vaší čežtyni jsem si myslela, že vy jste ti vietnamci... No, pokud je dcera po vás, tak se nedivím, že ji ani ti vietnamci nechtějí... (bez urážky).

hodnocení

0x

To už jsme na tom tak blbě že musíme ve svý republice makat pro vietnamce? A málokdy si mezi sebe pustěj český lidi , spíš to vidím tak že na ně někdo tlačí aby holce dali práci ale tak to fungovat nebude.

buss
hodnocení

0x

Zbytečně dlouhý popis jednoduché věci. Napřed si ujasněte, co je to zaměstnání, zaměstnanec, zaměstnavatel, nechat se zaměstnat, máte to v ZP a pak co je to podnikání, OSVČ. Vaše dcera podniká ve prospěch Vietnamce. Pan Švarc má radost.
Bojovat? Jakou má smlouvu?

pepa87*
hodnocení

0x
přesně, myslím že má šlus a nic v její prospěch nehraje, může jen na vietky poslat kontrolu a rychle vypadnout

jirkak*
hodnocení

0x

Vietnamské zákony bych nedodržoval nikdy. Rychle bych z tama odešel, protože takovou buzeraci od menšiny bych si teda líbit nenechal. Myslím si, že by tam tomu spíš měla šéfovat vaše dcera, která se aspoň dokáže normálně česky domluvit. Každopádně ať odejde...

ivik*
hodnocení

0x

Bože, jak hluboko jsme jako národ klesli...

ladaadal*
hodnocení

0x

A co vlastně řešíš? Mám-li odpovědět na otázku v předmětu, je to jednoduchý. Pracuje na ŽL - prostě v 11:00 řekne, že končí a od 11:01 už s nima nemusí mít nic společného. To jsme opravdu jako národ klesli tak hluboko?

artik*
hodnocení

0x

já bych to zabalil dřív , než bude mít problém , Už bych se tam prostě neukázal .

olaf71*
hodnocení

0x

to se divím, že si nechává Vietnamec nahlédnout pod pokličku pančovaného zboží, kopírování značek a krácení daně.

andrea1*
hodnocení

0x

.Píšete .."se s ní dnes prý chytla jen kvůli tomu že nedala správně sodovky. Prý jím řekla,že se vše nenaučí hned...", "Došlo to do takového stádia že dnes ju ona chtěla mou dceru vyhodit bez udání důvodů." Dále uvádíte: " Včera po ní chtěly aby nesla pytel brambor...", ...a ještě mě tvrdí že se nemusí řídit českými zákony ale vietnamskými"

Vaše dcera by měla mít, na základě živnostenského oprávnění, uzavřenu s Vietnamci obchodní (mandátní) smlouvu. V této smlouvě je uvedena i výpovědní lhůta, bývá zpravidla dvouměsíční nebo důvody, pro které může být smlouva ukončena okamžitě. Smlouvu nelze vypovědít kdykoliv. Smluvní vztah se dá ukončit i dohodou obou stran. V nařízení vlády č. 361/2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, je uveden hygienický limit, na základě kterého ženy mohou občas zdvihat břemena do 20 kg. Při častějším zdvihání do 15 kg. Pokud by tedy pytel s bramborami měl větší hmotnost a vaše dcera byla v zaměstnaneckém poměru, nikoliv tedy jako OSVČ, došlo by k porušení tohoto předpisu. Až Vietnamci dostanou postih za tento způsob "zaměstnávání" českých občanů, pochopí velmi rychle, jestli pro ně platí české zákony nebo ne. (I když si myslími, že to moc dobře ví.) Toto by jste měla Vietnamcům připomenout a dceři vysvětlit, aby od nich odešla. Tento způsob prakticky zaměstnávání je pro naše občany i ponižující. Vietnamci takto nemusejí za zaměstnance odvádět daně, platit sociální, zdravotní, úrazové pojištění atd.

doplněno 04.12.12 23:59:

Myšleno tak, že Vietnamci jsou tímto systémem bez starostí a poplatků za vedení agendy zaměstnance a navíc zbaveni dalších výdajů a všech dalších povinností, které pro ně vyplývají vůči zaměstnanci z pracovně právního vztahu.

Jako osvč si platí sociální a zdravotní sama, takže stát o nic nepřijde. A upřímně řečeno, kdybych měl spolupracovat s nějakým pochybným trhovcem, tak raději taky jako osvč - sice nemám takovou ochranu jako zaměstnanec, ale zase mám všecko pod kontrolou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]