Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší experty:
sleduju Chalupáře, první díl... pan Menšík coby řidič ČSAD a současně průvodčí autobusu, prodávající venku před busem cestujícím ze strojku jízdenky? Takto to bylo v záběru... dotaz zní: kdy a proč byla ukončena pozice: průvodčí u všech autobusů, v kterém roce? A řidičům zvedli plat, když jim takto "přidali práce"? Díky za názory
Pamatuji si paní průvodčí ještě v roce 1977, než jsem šla na MD. Jezdil krásný modrý autobus RTO s červenými koženkovými sedadly. Řídil pan Mastík a jeho manželka dělala tu průvodčí. Nosila na břiše odřenou koženou tašku na peníze. Až do naší vesnice to měla lehké. Ale u nás na návsi za kapličkou čekal na autobus přes noc vlek. Paní vytáhla kožené veliké rukavice, manžel zacouval a ona musela vlek zapojit.
Ve vleku jsme jezdili rádi. Patřil cestujícím z naší vsi a z té další, protože přijíždějící autobus byl už zcela zaplněný. Tak od nás to pak nastupovalo všechno do vleku. Zažili jsme plno legrace.
Pamatuji, jak jsme autobusy RTO jezdívali na školní výlety. To se sklopily i prostřední sedačky a dozadu se navlékly pásy na opření. Bylo plno zlobení a srandy. Problém, a to veliký nastal, pokud se vzadu udělalo někomu špatně. Než se pásy vyvlékly a prostřední lávky zase zvedly, bývalo pak vzadu doslova "vymalováno". Jaga.
A my, holky, co nám špatně nebylo, jsme nalezly řidiči na ten motor, co vypadal jako otočená vana. A celou cestu jsme kvílely písničky Pilarky, Waldy, Simonové...nebo aspoň útržky, co jsme si pamatovaly. Vzpomínám na ACH, TU LÁSKU NEBESKOOOOU. To z nás musel mít pan řidič radost. Bylo nám tehdy asi 10 let.
Já si průvodčí v autobusech pamatuju nejpozději v r. 1969, ale mohly být i o nějaký ten rok později. Myslím, že ta průvodčí tam byla nadbytečná a nástup do autobusu to nijak neurychlilo. Tehdy jezdily ještě RTOčka s jedinými dveřmi pro výstup i nástup. Byly to krásné autobusy, i když nepraktické. Jestli se ta práce navíc na mzdách řidičů nějak odrazila, to vážně nevím. Pamatuji si ale i průvodčí v pražských tramvajích ještě v polovině 70. let, sám jsem si takto coby študent přivydělával.
Já jsem jezdila do školy v okresním městě a než zavedli maďarské Ikarusy, tak jezdil ráno ten RTO s vlečkou. V té vlečce seděla průvodčí a prodávala lístky. Často si vzpomenu na jízdu v zimě. Ve vlečce se netopilo, průvodčí zachumlaná jak na Sibiři, okna zamrzlá tak, že se přes ně nedalo vidět. To si už dnes nedovede nikdo představit, přitom ten autobus, než dojel do města, jel více jak hodinu. Když to tak počítám, tak u nás ty nové Ikarusy začaly jezdit v roce 1979. Pamatuji si to, protože jsem končila základku.
Co já pamatuju, tak řidič prodával lístky vždy a průvodčí jako taková byla jen v přívěsu autobusu Škoda RTO nebo u zadních dveří kloubového Ikarusu. Takže pozice průvodčí zmizela zřejmě s vyřazením slavných RTOček, u Ikarusů se pak začalo nastupovat jen předem. Začátkem 80-tých let ještě průvodčí existovaly (Y protože to co pamatuju, tak to byly jen ženy).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.