Nejste přihlášen/a.
S tátou jsme nikdy neměli pořádný vztah. Nemám pocit, že ho znám, je pro mě jako cizí chlap a bojím se ho. Vždycky jsem byla v jeho očích naprosté zklamání a párkrát mi to po pár sklenicích piv i potvrdil. Asi před rokem mi moje máma vylila na můj notebook kafe a poté přestal správně fungovat. Strašně jsem se bála mu to říct, ale po pár dnech se to stejně dozvěděl. Nehorázně jsme se pohádali. Aby toho nebylo málo, před pár dny mi nechtěně vypadl z kapsy mobil na beton a rozbil se.
Mám sice našetřené peníze na opravu, ale musím zaplatit i ten notebook, který včera definitivně dosloužil. Aby toho nebylo málo, chtěla jsem dělat autoškolu. Na to už ale peníze nemám. Chtěla jsem jít na letní brigádu si peníze vydělat, ale táta mi řekl, že nic neumím a akorát bych všem překážela, plus musím hlídat svého mladšího bráchu, když jsou oba dva rodiče v práci.
Prosím o radu. Je nějaká možnost si vydělat peníze z domu? Jak mám mému otci vysvětlit, že jsem ochotná jít si peníze vydělat, i když mi dal jasně najevo, že mě nesnáší? Mám strach, že to neskončí jen hádkou...
Neuvádíte to podstatné - kolik je Vám let? A jak se k tomu staví Vaše máma?
Tak pokud jste již zletilá, souhlas rodičů s brigádou nepotřebujete. S rodiči si o tom promluvte, starost o bratra si musí zařídit jinak. Vy nejste jeho rodič. Měli by Vás podporovat v tom, že si chcete jít vydělávat peníze. Bránit Vám v tom je nesmysl. Ale jen Vy víte jak to u vás doma chodí a jaké vztahy mezi vámi jsou...Práce z domova - záleží na tom co umíte, co můžete nabídnout.
Je mi 18. Když jsem se mámě svěřila, že chci brigádu, ze začátku s tím neměla problém. Když už jsem ale přišla s téměř hotovou věcí (pomáhala bych v kuchyni v nedaleké restauraci) najednou začala couvat. Argumentovala tím, že se musím o bráchu starat přes prázdniny (i když je mu 11 a máma mi předtím s klidným srdcem tvrdila, že to sám doma zvládne = teď se mi to snaží vymluvit...?) A táta přišel s tím, že přes prázdniny budu dělat autoškolu. Nakonec jsem teda nenastoupila kvůli tlaku od obou rodičů.
1. Bylo Ti 18, takze se nemusis nikoho ptat, zda muzes chodit na brigadu.
2. 11 lety bratr se o sebe dokaze postarat sam. Poku ne z duvodu napr. zdravotniho stavu, neni to Tvuj problem, ale problem Tvych rodicu.
3. Mobil se da sehnat uz za par stokorun.
4. Notebook se da sehnat uz od nekolika malo tisic korun. Pokud za jeho nefunkcnost muze tvoje mama, mela by Te ho zaplatit, nebo alespon prispet.
Co na to máma? Ta by Ti nějaké peníze nedala? To se Tě nezastane? Práce z domova - zkus doučování třeba přes Skype. Nechápu Tvou předposlední větu... Stejně ale na brigádu přes den jít nemůžeš, když máš hlídat bráchu. Nebo si zkus najít něco na večer.
To jsem zkoušela, ale bydlím dost daleko od města (asi 40min autobusem). To doučování bych možná zvládla, děkuji.
Máma se k tomu moc nevyjadřuje. Nejdřív mě ve vybírání brigády podporovala, ale teď se jí to příčí. Argumentuje tím, že brácha bude neustále doma sám / i když mi předtím říkala, že už je dost velký na to, aby to sám doma zvládl. Navíc ani táta mě nechce na brigádu pustit, prý, že chce, abych o prázdninách dělala autoškolu. :/
To s tím kafem mu snad měla říct máma a taky to aspoň zčásti uhradit. Zkus instruktorku na táboře, jestli není pozdě. A bráchu tam můžeš vzít s sebou. Kolik mu je let? A Tobě?
Za rozlité kafe může máma, měla by minimálně polovinu ceny za opravu zaplatit. Měla by... Nejste podle základních informací ideální rodina. Život v dobře fungující rodině bývá příjemný pro všechny členy. Drobné maléry onu funkčnost prověří. Z nefunkční rodiny je vhodné co nejdříve odejít. Odhaduji věk na 17 - 18 roků. Do 18 let to nějak překousni, ale hledej si brigádu. Hádka přebolí, ale peníze z brigády jsou důležité. Po dosažení plnoletosti si začni hledat bydlení s jinými mladými lidmi.
To je právě to. Na jednu stranu chcou po mě, abych si uhradila rozbitý mobil a všechno / na tu druhou mi nástup na brigádu vymlouvají. Že prý "co bude brácha celý den doma sám dělat?" (i když předtím, než jsem přišla s vyplněnou přihláškou na brigádu, s tím nikdo problém neměl) a "očekávám, že budeš dělat o prázdninách autoškolu" no jo, ale z čeho to mám asi zaplatit? Jsem na ně pěkně naštvaná, nechápu je. Asi jejich uvažování nikdy nepochopím...
Autoškola Ti nezabere tolik času, abys nemohla na brigádu. Už ses jich ptala, jak si to máš všechno zaplatit, když Ti nechtějí dovolit brigádu? Co odpověděli?
Já vím, že se mé odpovědi dost protiřečí, ale tak to u nás prostě je. Mám si uhradit rozbitý telefon: fajn, to jsou všechny mé naspořené peníze = už skoro žádné nemám = potřebuji si vydělat = brigáda
Máma: ze začátku nic nenamítala, pak jsem přišla s přihláškou a změnila názor. Brigádu prostě ne.
Táta: okamžitě to smetl ze stolu. Prý bych to nezvládla. Čeká, že si udělám autoškolu, kterou mi údajně sám uhradí. Brigádu ne.
Na 18tiny jsem dostala nový notebook = stejně jsem část sama uhradila. Ten pokažený jsem ještě donedávna používala, ale teď se rozhodl, že už se nezapne. Bojím se jít s tím za tátou, protože i když ten počítač byl dávno odepsaný a ve finále za to může máma, je to prostě drahá elektronika. Mám sto chutí jít někde na byt, ale to si nemůžu dovolit. A k příbuzným to nemá cenu, za to drama mi to opravdu nestojí. Zbývá mi snad kousnout se do jazyku a když půjdu na výšku tak intr.
Na mobil máš, autoškolu zaplatí táta. Tak teď se zeptej maminky, co máš dělat s tím notebookem, který polila, když nemáš na nový a na brigádu nemůžeš. Máte pevný pc nebo jiný notebook? Co jsi používala předtím, než jsi dostala ten nyní nefungující?
S tím notebookem se za tátou vůbec neboj, prostě zkonstatuj že už chcípnul úplně. Ty jsi ho kávou nepolila tak na jeho zničení nemáš žádnou vinu. A jestli chce někomu nadávat tak to ať jde tomu kdo ho polil. Slušně ale jasně a stát si za tím.
A asi bude nejrozumnější postavit se co nejdřív na vlastní nohy, studovat se dá i při práci...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.