Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rada,otazka,nesoulad se synem,jak při úmrtí

Od: jarmilast* odpovědí: 14 změna:

manžel je v neutěšeném zdravotním stavu,po několikaletém nesouladu se synem z prvního manželství si nepřeje aby byl syn informován o jeho stavu a v případě úmrtí ani o tomto.

je možno tomuto z právního hlediska vyhovět,aniž by to nemělo pro mně jako pozůstalou manželku důsledky? je nutno tuto situaci právně ošetřit?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Z právního hlediska nejste povinna syna informovat - ale z hlediska lidského by snad bylo slušné mu oznámit, že jeho otec zemřel a to natolik včas, aby se případně mohl účastnit pohřbu a rozloučit se.

Ovšem musíte jej uvést při dědickém řízení, jelikož jde o neopominutelného dědice.

hodnocení

2x
Nejlepší by bylo kdyby manžel ještě za života všechen majetek převed na vás pak má syn smúlu a vydědění si múže napadat jak chce
Až manžel umře poslal bych parte a tim by to pro mne končilo
id

Ano, poslat synovi parte až po pohřbu a bude splněno přání manžela, aby pohřeb byl jeho účasti.

jenda2*
Ráda k nezaplacení. Spíše ke zvracení.
Pročpak pokud si se synem nerozumí a dokonce ho i vydědil tak proč ryskovat soudní tahanice?
ladycat*
@dabel, můj otec si taky nepřál, aby jeho syn z 1.manželství dědil (a chodil nás otravovat), tak přepsal majetek na manželku (moji matku). Toho majetku nebylo mnoho, ale nechtěl se už se synem vůbec kontaktovat.
Je to asi nejlepší řešení a nechápu pohoršování se nad tím.
Prostě ať vám manžel svůj majetek daruje + smlouva k tomu a bude to vyřešeno.

hodnocení

2x
Dřív se muselo dokazovat, že k vydědění syna byl nějaký pádný důvod. Od přijetí nového občanského zakonníku se už nic dokazovat nemusí. Pokud je syn plnoletý a byl vyděděn tak nic napadnout nemůže. Nepominutelným dědicem by byl pouze jako nezletilý.

Zůstavitel nemusel dokazovat nic - důkazní břemeno je vždy na dědici, který chce případně závěť napadnout.

Neopominutelný dědic je jím vždy, ne/zletilost nerozhoduje - a za určitých podmínek ani potomek nezletilý dědit nemusí (i když v tomto případě nejde o "čisté" vydědění, ale dědickou nezpůsobilost):

NOZ § 1481

Z dědického práva je vyloučen, kdo se dopustil činu povahy úmyslného trestného činu proti zůstaviteli, jeho předku, potomku nebo manželu nebo zavrženíhodného činu proti zůstavitelově poslední vůli, zejména tím, že zůstavitele k projevu poslední vůle donutil nebo lstivě svedl, projev poslední vůle zůstaviteli překazil nebo jeho poslední pořízení zatajil, zfalšoval, podvrhl nebo úmyslně zničil, ledaže mu zůstavitel tento čin výslovně prominul.

mate59
hodnocení

1x

On jako neopomenutelný dědic múže toto právní vydědění napadnout a soud pak rozhodne co a jak.Vaši situaci není nutno právně ošetřit,ale parte mu pošlete.

hodnocení

1x

Nejlepší bude se obrátit na nějakého notáře, který má zkušenosti s různými případy. Jinak nějaké lidské hledisko dostává v dnešní společnosti na frak a spousta slušných lidí se snaží chovat slušně k jiným, kteří si to fakt nezaslouží. My máme v příbuzenstvu jednu, které dala matka dům s pozemky a nechala si tam věcné břemeno. No a v nějaké jiné souvislosti jsme zjistili, že ta dcera to věcné břemeno zrušila, barák zastavila bance a vzala si půjčku, aby se splatily dluhy jejího přítele. A ta stará paní o ničem neví, protože se nedávno chlubila, že ji z domu nemůže nikdo dostat, že tam má to břemeno. Není nějaká zmatená, prostě ta dcera to nějak udělala. A kde je tady ta lidská slušnost?

jarmilast*
hodnocení

dědické řízení bude výhledově problematické,syn je manželem právně vyděděn.lidské hledisko mně nutí právě k mému původnímu dotazu,má být splněno manželovo přání,nebo lidské hledisko,které vše zkomplikuje?Proto mně zajímá právní klauzule této nezávidění hodné situace.

jarmilast*
hodnocení

k citaci NOZ § 1481 jedubabicka

v tomto případě nedošlo k trestnému činu ve smyslu uvedeném zákonem,přesto byl právně uznán důvod k vydědění.Požadavek k vyplacení dědického podílu za života zůstavitele,způsob života dědice,vyhrožování postihy,napadání na socialních sítích atd.atp.

dědické řízení bude zajisté problematické,můj dotaz na oznámení potencionálního úmrtí této osobě (manželovu synovi) za okolností že přaní je vyslovované,nikoliv písemné(není možno) směřoval k tomu abych neudělala s právního hlediska chybu a nezhoršila víc už tak špatnou situaci.Z hlediska lidského jsem nakloněna k tomu informaci poskytnout.Lidská hlediska ale bohužel bývají často kontraproduktivní.

Ad @jarmilast - Omlouvám se, to se vás netýká. Bylo to jen upřesnění pro kolegu.

hodnocení

0x

Jste ve složité situaci. Asi bych to řešila tak, že bych požádala manžela, aby napsal čestné prohlášení, že si nepřeje, aby syn byl informován o jeho zdravotním stavu, ani případném úmrtí. Vzhledem k nedobrým vztahům se synem. A na poště aby si dal ověřit svůj podpis. Pak byste měla v ruce dokument, že jste respektovala jen manželovo přání. Je to těžké, ale pokud si to manžel takto přeje, tak k tomu má asi pádný důvod. Respektovala bych to. Ale názory na toto mohou být různé samozřejmě. Nezávidím Vám tuto situaci. Člověk se nemůže v takové situaci zavděčit oběma stranám holt. Aha, tak nyní čtu, že písemně to není možné. To jsem přehlédla, pardon!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]