Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jsem vedená na ÚP a dnes mi moje zprostřetkovaleka zaměstnání oznámila, že mi dnes zaslala poštou doporučenku na pracovní místo.. Bohužel jsem skrz vážné důvody v rodině 300 km od domova a domů se vracím až příští středu. S doporučenkou se musí nejpozději do 3. pracovních dnů přijít na pracovní místo projednat ho.
Moje otázka zní : ty 3. pracovní dny se odpočitavají od převzetí na poště?. Děkuji.
Dobrý den. Jako uchazeč o zaměstnání jste byla seznámená se svými právy a povinnostmi. Zprostředkovatelka Vás informovala, tudíž o tom víte, že Vám přijde doporučenka a je třeba si ji vydzvednout a splnit si svoji povinnost. Pokud si toto nevydzvednete a nesplníte tak včas svoji povinnost, můžete být z evidence uchazečů o zaměstnání sankčně vyřazena. Měla jste tento svůj problém projednat hned se svojí zprostředkovatelkou. Já chápu, že se může něco takového stát, ale právě proto jste o tom měla říci zprostředkovatelce, že si nestihnete vydzvednout poštu hned a jaký vážný důvod k tomu máte. Takových lidí je hodně, kteří si poštu nevydzvednou včas a pak se diví..Takže až se vrátíte, vydzvedněte si to na poště hned bez dalšího prodlení a druhý den si zajděte s doporučenkou do toho zaměstnání.
Nemám ráda lidi, co jsou na ÚP za naše peníze a nechtějí spolupracovat. Myslím si, že je to jejich povinnost. Zároveň si ale nemyslím, že kdokoliv je povinen sedět doma na značce jen proto, že je nezaměstnaný a je na ÚP a čekat, jestli se náhodou někdo neozve.
Za sebe to vidím tak, že dopis by měl jít doporučeně. Kdyby šel obyčejnou poštou, tak není jak prokázat jeho odeslání a jeho převzetí a tedy byste jen těžko mohla být jakkoliv sankcionována za nevykonání povinnoti dostavit se na pracoviště. Pokud jde dopis doporučeně má úložní dobu tuším 2 týdny a lhůta 3 dnů může běžet až po jeho převzetí. Těžko vám může běžet lhůta něčeho, co jste nepřevzala. Problém nastává až v případě tzv. fikce doručení, tj. když byste se na dopis vykašlala, nepřevzela, tak se má za jeho doručení po uplynutí té úložní doby a pak už nikoho nezajímá, jestli jste to skutečně četla nebo ne.
Tedy, pokud dopis dnes poslala, je středa, možná přijde zítra nebo až v pátek. Pokud si pro něj dojdete další středu, tak mi to přijde naprosto v pořádku. Naše vesnická pošta má otevřeno "ve středu a v březnu" takže ani já si nevyzvedávám dopisy okamžitě po oznámení. Pokud si dopis vyzvednete během 3-4 dnů přijde mi to jako naprosto normální doba, já si tedy nemyslím, že jste úřednici měla hlásit, že jste pryč, ono co je jí do toho. Samozřejmě pokud by vám šlo doporučenek více a všechny jste přebírala až poslední možný den, dívala bych se na vás už jinak
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.