Nejste přihlášen/a.
Hezký den, jsem na RD a zaměstnavateli jsem nahlásila, že se vrátím do zaměstnání 1.1.2021, během RD však byla pobočka v naší obci zrušena. V pracovní smlouvě mám místo výkonu práce - celý kraj, pravidelné pracoviště - naše obec. Chci se zeptat, zda mám nárok na odstupné (pro nadbytečnost) nebo musím přijmout nabízenou práci na jiné pobočce v rámci kraje. Pracovala jsem na poloviční uvazek s rozdělenou pracovní dobou (2h ráno, 2h odpoledne), ikdyby mi nabídl zaměstnavatel stejnou pracovní dobu, nevyplatí se mi dojíždět, na celý uvazek pracovat nechci /nemohu. Mám v případě odmítnutí nárok na odstupné? Mohu situaci řešit už teď? Nebo mám počkat až to bude aktuální - koncem roku? Mám v plánu si RD prodloužit do září, malého mi nevezmou do školky, mám žádát o neplacené volno, když se stejně do této práce vracet nebudu?už mám sehnané jiné místo od září 2021 kdy mi vezmou dítě do školky. Lze ukončit pracovní poměr i během RD/před ukončením RD? Nebudu muset pracovat během výpovědní lhůty, pokud by tato lhůta běžela až po ukončení RD? Děkuji.
Dobrý den, pokud máte v pracovní smlouvě místo výkonu práce celý kraj, musela byste "přestoupit" na jiné pracoviště a bez nároku na odstupné. Chápu, ale, že vzhledem k úvazku a k dojíždění by se Vám to nevyplatilo. Pokud navíc uvažujete o neplaceném volnu kvůli školce a máte navíc od září 2021 zajištěné místo jinde, tak bych návrat do bývalého zaměstnání v tuhle chvíli neřešila. Třeba se to nakonec všechno vyvine úplně jinak. Člověk si může něco plánovat, v tu chvíli se zdá všechno jasné a během pár dnů se situace tak zamotá a změní, že se nestačíme divit.
Osobně bych řešila neplacené volno v říjnu 2020 - současnému zaměstnavateli dát písemnou žádost, že žádáte o poskytnutí neplaceného volna od ledna do září 2021) z důvodu péče o dítě, kterému jsou 3 roky a pro kterého nemáte školku. Zaměstnavatel Vám ale nemusí vyhovět. Když Vám odmítne vyhovět, budete muset nastoupit zpět do zaměstnání a nebo ukončit pracovní poměr - buď se se zaměstnavatelem dohodnete a ukončíte dohodou k dohodnutému datu nebo musíte dát výpověď a Váš pracovní poměr skončí za 2 měsíce (výpověď podáte do 31.10., listopad a prosinec běží výpovědní lhůta a pr.poměr skončí k 31.12.20). Dohoda nebo výpověď z Vaší strany nezakládá nárok na odstupné. Pokud by toto nastalo a od 1.1.2021 byste neměla zaměstnavatele a skončilo by Vám pobírání rodičovského příspěvku, musíte se buď nahlásit na Úřad práce (ale pokud si můžete dovolit být nějakou dobu bez příjmů, tak by stačilo zajít jen na Vaši zdravotní pojišťovnu, sepsat čestné prohlášení, že celodenně pečujete o dítě do 7-mi let. Oni Vás přihlásí pod kódem L a nebudete muset řešit odvod Zdravotního pojištění, protože z důvodu péče o malé dítě budete státním pojištěncem. Až malý nastoupí do školky a Vy do práce, tak Vás nový zaměstnavatel přihlásí jako zaměstnance na zdravotní pojišťovnu. Vy si tam pak radši dojděte zrušit ten kód L.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.