Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej na Aukru

Od: pna odpovědí: 15 změna:

Mám doma docela dost různých nepotřebných věci kterých bych se rád zbavil, ale nechci je jen tak vyhodit do popelnice když by se možná ještě někomu mohly hodit. Přemýšlím, že bych to mohl zkusit prodávat přes Aukro, ale nemám s tím žádné zkušenosti a nevím jak se tam prodává. Měl bych proto k tomu některé dotazy.

Je třeba být na Aukro registrovaný aby bylo možné tam prodávat (asi ano) a je taregistrace zdarma?

Jsou tam nějaké poplatky např. roční, za každou zadanou prodej, určité % z ceny prodané věci atp.?

Musí tam být nějaká aktivita za určité obdobi aby nezrušili registraci?

Je tam nějak prodávající chráněn Aukrem když se prodej nezdaří např., že kupující si nevyzvedne zásilku a nechá ji vrátit zpět?

Aukro působí asi i v Polsku pod názvem Allegro. Je možné s českou registraci na Aukro prodávat i na polském Allegro?

Zajímá mne vše ohledně Aukra a jaké máte kdo zkušenosti s tím.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vše maš v podmínkách aukra
Zsložení učtu je zdarma platí se myslim až neco z prodeje
Ja osobně bych využil radši Bazoš nebo I Bazar ty sou zdarma

Mimo nemovitosti a auta kde se platí za vložení do aukce-inzerátu je vložení zdarma.U všech ostatních aukcí,tedy mimo auta a nemovistostí, při výhře v aukci se aukru platí provize (výše viz pravidla) a tím vzniká i kupní smlouva.

pna
hodnocení

Že by vše mělo být uvedené v podmínkách Aukra to je mi jasné, ale myslel jsem, že než ty podmínky studovat a vše tam hledat tak rychlejí to zjistím od těch co s Aukrem už mají nějaké zkušenosti a vyznají se v tom.

Jak to myslíš diesel s tou výhrou a smlouvozu? To se tam hraje i nějaká hra? Musel bych s kupujícím uzavírat nějakou smlouvu? Musel bych na tu občasnou prodej něčeho mít i živnostenský list a pak i platit i nějaké DPH nebo já nevím co všechno ještě? Pokud ano tak to by to Aukro pro mne rozhodně nebylo.

Jak jednoduché-přečíst si to přímo na aukru.Pak byste se zde nemusel desetkrát ptát.

Kupní smlouvu uzavírate přijakémkoliv prodeji a nákupu-i když si koupíte jen jeden rohlík!Tím je myšleno-přihodíte nebo "kup teď" získáte jen předkupní právo v sekci Automobily a Nemovistosti.Ve všech ostatních je NEJVYŠŠÍM příhozem a tím VÝHROU uzavřene kupní smlouva a kupující je povinnen(což se občas nestane)zaplatit za danou věc a tuto převzít.

Jinak ty drobnosti ohledně nějakého placení-PŘEČTĚTE si pdomínky máte to tam vyspáno a to tak,že podrobně co kdy a jak platíte,co neplatíte. Jinak při prodeji na aukru ve velkém je třeba mít ŽL a stím i pak vyplývá potřeba jistých dalších věcí!Jinak -při občasném prodeji se mimo provizi aukru NIC neplatí,pokud by zisk v roce přesáhnul určitou sumu (tuším 20 000kč) pak se tato suma musí-měla by se přiznat ke zdanění.

guz
hodnocení

2x
Registrace je zdarma. Roční poplatky nejsou. Poplatky se platí souhrnně vždy jednou za měsíc. Poplatky za vystavení se platí podle ceníku. Neplatí se pouze pokud vystavujete od 1 Kč, a také každý měsíc máte od nich 20 nabídek na vystavení zdarma a u těch je jedno od jaké ceny vystavujete. Když máte jejich aplikaci v telefonu, tak přes tu lze vystavovat zdarma zcela bez omezení. Poplatky za prodeje jsou většinou okolo 6 %, u některých kategorií o fous míň, někde o fous víc. Aktivita není nutná žádná, jen pokud prodáš věci a nezaplatíš jim pak poplatky, tak tě bloknou a máš u nich dluh, který budou chtít uhradit. Pokud kupující koupí a nezaplatí, což se čas od času stane, tak si zažádáš o vrácení provize (toho poplatku za prodej). Rezolutně doporučuji posílat balíky zásadně po platbě předem, pak se možnost, že by si kupující zásilku nevyzvedl snižuje téměř na nulu. Dobírky nebrat, je zde nebezpečí, že si to kupující rozmyslí, někde uvidí něco jiného a vykašle se na to, co si od tebe koupil, pak do toho zahučíš za poštovné a dobírkovné a nic si na něm nevezmeš. Jako prodejce s nulovým hodnocením bude ale že začátku určitá nedůvěra od kupujících platit předem, takže určitě nabízej i osobní převzetí. Jen platba předem u nuláka vždy určitou skupinu zájemců odrazuje. Po nějakém čase, až budeš mít vyšší hodnocení doporučuji i osobní převzetí po platbě předem. Protože dokud nemáš od kupce peníze na účtu, vždy si to může rozmyslet a nepřijít. Nebo mu do toho něco "vleze", přestane reagovat atd. Jakmile má zaplaceno, vždy ho to spolehlivě donutí, si věc ve stanovenou dobu přijít vyzvednout. Aukro mi přijde lepší než bazoše a podobné, vidí to víc lidí. Na bazarech se mi nikdy nic moc prodávat tolik nedařilo. O polském Allegru bohužel nic netuším.
pna
hodnocení

Možná hloupá otázka, ale jsou ty příjmy z prodeje na Aukru třeba nějak evidovat a pak i danit? To bych asi k tomu potřeboval i ŽL což by byl pro mne problém. Příliš se v těchto záležitostech nevyznám a nerad bych se tím, že něco prodám přes Aukro dostal do konfliktu se zákony a měl z toho zbytečné probklémy.

hodnocení

0x
Mám vyzkoušeno že registrace na českém Aukro platí i v polském Allegro ale pouze jako kupující.Jak je to s možností prodeje netuším. Jinak poplatky za prodej se liší podle toho, jestli žádáš pevnou cenu kup teď, nebo necháš lidi licitovat, případně žádáš nejnižší startovací částku od které se začne licitovat. Jejich ceníky jsou ale poměrně přehledné. Povinnost nějaké minimální aktivity tam není. Registraci mám aktivní i když jsem neobchodoval minimálně 5 let.
pna
hodnocení

Pokud registrace na českém Aukru plati na polském Allegro pouze pro nákup tak to mi není nic platné. Spíše bych to potřeboval pro prodej. Já mám zase vyzkoušené, že na Polském Allegro se dá nakupovat i bez registrace.

To jsme si nerozuměli. Já nepsal že to nejde inzerovat na allegro. Jen, že to mám vyzkoušené jen z pozice kupujiciho.

hodnocení

0x

Na Aukru je registrace a vložení aukce zdarma, když ji dáte od koruny. Prodáte a zaplatíte na konci měsíce fakturu s provizí Aukru, kolik procent, to si bohužel musíte najít v podmínkách, protože mají různá procenta v jednotlivých kategoriích (4 - 8%). Na Aukru jsem už 12 let, ale polskému Alegru se vyhýbám, protože posílat do zahraničí nechci. Ještě se mi nestalo, že bych neprodal, jen snad 2x kupující zaplatil po více urgencích o platbě. Vám přijde platba na účet a odešlete zboží, potom je v zájmu kupujícího, aby si zásilku vyzvedl na poště. Po prodeji se dává hodnocení, kam můžete napsat co a jak proběhlo.

pna
hodnocení

Musí ta aukce být zadána od 1 Kč aby mohla být vložená zdarma a když by to bylo více tak je tam už nějaký poplatek za vložení bez ohledu na to jestli o prodávanou věc bude mít někdo zájem a koupí si ji? Předpokládám, že některé věci které bych měl v úmyslu prodat budou mít hodnotu mnohem větší než pouchýh 1 Kč. Musí prodávající na Aukru mít živnostenský list aby tam mohl prodávat a je pak třeba kupujícím vystavovat faktury za prodávané zboží? To hodnocení po prodeji jde ale dát asi pouze registrovaným uživatelům Aukra, ale kupující povinnost registrace tam asi nemají a tak pokud se náhodou vyskytne nějaký problematický neregistrovaný kupující tak mu prodejce ani nebude moct dát negativní hodnocení, ale on prodejci asi ano. Předpokládám, že je tam nějaká ochrana prodávajícího a asi i kupujícího ze strany Aukra. Zajímalo by mne v čem ta ochrana spočívá a jak to probíhá. Připadá mi to, že to Aukro je spíše asi pro podnikatelé než pro běžné nepodnikající lidi kteří chtějí občas něco prodat.

hodnocení

0x
Mě připadá lepší bazoš, ale s aukrem nikdy problém nebyl. Aukro si bere desátek. Sice se pyšní ochranou zákazníků, ale dle referencí skoro nikdy nepomůže. Zkusil bych nejdřív bazoš+skupiny na facebooku a až pak to aukro. Jinak vřele doporučuji platbu předem, ideálně ale osobní předání. Dobírka se může vrátit nevyzvednutá a vy zaplatíte balíku výlet.
pna
hodnocení

V případě Aukra myslím, že se tam některé věci možná dají prodat i za větší cenu než jakou si určí prodávající, protože tam jde o dražbu a o to kdo nabídne víc. Bazoš jsou ale normální inzertní stránky jakých je v internetu více a je tam třeba uvést asi vždy pevnou konkrétní cenu. Facebook nepoužívám a nejsem tam ani registrovaný a tak prodej tímto způsobem pro mne nepřipadfá v úvahu. Platba předem si myslím, že by měla být samozřejmosti. V dávnější minulosti jsem už narazil na lidí kteří si balík nepřevzali ani po mých urgencích u kupujícího a ten se pak po určité době vrátil jako nevyzvednutý adresátem a pošta už pak peníze zpět nevrací. Osobnímu předání se nebráním, ale ne každému to vyhovuje, hlavně když je někdo z druhého konce republiky.

hodnocení

0x

Já tam občas něco koupil i prodal, ale pak zavedli, že kdo chce prodávat, musí jim poslat kopii občanky. To mně odradilo, tak už tam nechodím. Teď jsem se zkusil přihlásit a když chci prodávat, tak chtějí poslat 3 Kč na účet, aby ověřili totožnost. Takže se k nim asi zase vrátím, to mně přijde ok.

pna
hodnocení

A k čemu tu kopií občanky potřebují? V současné době chce kopií občanky kde kdo a když ji někdo odmítne tak má smůlu a nevyřídí nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]