Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna rod listu při změně trv.pobytu?

Od: sivi odpovědí: 20 změna:
Dobrý den,
budeme mít tento měsíc svatbu.
Po svatbě bude mít maminka jiné příjmení a oba budeme měnit trvalé bydliště.
Bude potřeba i vyměnit rodný list dítěte? Děkuju

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Rodný list je základní doklad o narození člověka (místo, datum, jména rodičů...) a platí po celý život bez ohledu na další osud člověka. Žádné změny se v něm nedělají.

hodnocení

8x
Rodný list je doklad o místě narození. Při stěhování zůstává většinou místo narození stejné ne?
Buďte v klidu. Dělá se jen občanka a řidičák.

hodnocení

1x

Mají pravdu, vaše datum narození a ostatí údaje uvedené v rodném listě se nikdy během vašeho života nezmění.

sivi
hodnocení

Četl jsem tuto informaci v diskuzích, pro se ptám jak to je, snad teda nebude potřeba řešit změny v rodinném listě.
Kde se to všude musí hlásit? Děkuju
Radnice - občanka: TB změněno, průkaz mám Zdravotní pojišťovnabanka na běžný účetstavební spořitelnabanka na spořící účetpenzijní spořitelnapojišťovna na autopojišťovna na domácnostpojišťovna na pojištění škody zaměstnavateliživotní pojišťovnabanka s hypotékouzaměstnavatellékařČeská televizeČeský rozhlasdodavatel plynudodavatel elektřinytelefonní operátorměstská knihovnapokud měníte město, tak nový řidičáktechnický průkaz autaČeská správa sociálního zabezpečenífinanční úřadadresu máte uloženou i v milionu eshopů

sivi
hodnocení

A když bude mít manželka jiné příjmení, tak se ten rodný list také nemusí měnit?
priklad1*

Mohl by se měnit, kdyby se něco změnilo co je v rodném listě zapsané. Jméno rodičů je rodné jméno a to se taky nemění. A IQ rodičů tam taky není zapsané

Pochopte konečně, že rodný list je doklad o narození. Narozená osoba dostane určité jméno a rodné číslo. Tyto údaje se zapíší do matriky a rodného listu a tam už zůstanou (i po smrti člověka). Myslíte, že se třeba po sňatku změní něco na údajích o narození?

Jestli se budete 10x za život stěhovat, vdávat a rozvádět, rodný list se měnit nebude, jsou na něm údaje platné v den narození člověka. Něco jiného je občanský průkaz a pas, to jsou průkazy totožnosti, kde musí být data aktualizována, manželka dostane nový OP.*zed*

sivi
hodnocení

Asi máte pravdu, rodný list teda nechám tak.
Jen se prý stříhá občanka, protože tam mám rodinný stav svobodný.
Jaké to má výhody nebo nevýhody, když tam je zapsaný rodinný stav nebo není?
Prý si to může každý zvolit sám.

Co byste stříhal? Změny nahlaště na evidenci obyvatel na MÚ.

id

Pokud po obřadu nebudou souhlasit údaje v občance, ihned vám matrikářka ustřihne roh občanky Pokud byste neměl uvedený " stav" v občance, nemusel byste si vyřizovat jinou. Zrovna tak nevěstě při změně příjmení bude ustřižen po obřadu roh občanky a musí si vyřídit novu.

Mám dojem, že dnes se již "stav" so občanky nezapisuje, možná jen na přání, ale tohle je jen můj odhad. Údaj o "stavu" člověka v občance je k ničemu.

Do občanky se už hezkých pár let stav nezapisuje ani na přání, není tam na to ani místo. Smysl to mělo, v případě nějaké nehody se dalo snadno zjistit, komu dát zprávu.

Při výměně občanky kde je rodný stav zapsán se ptají zda mají zapsat rodný stav i do nové. Píše se na druhou stranu jako dobrovolný doplňující údaj.

@magdon: Samozřejmě se tam zapisuje, jen pokud ho tem nechcete mít, můžete to odmítnout. Ale žádný pozitivní dopad to nemá. Naopak, pokud bych ho tam neměl, musel bych v určité situaci (členství ve družstvu) prokázat stav extra výpisem z matriky. Pokud je to v občance, tak to stačí.

sivi
hodnocení

Takže je výhodnější si v novém občance rodinný stav nechat zapsat?
Abych v některých případech nemusel shánět doklad z matriky?

Zatím jsem na to narazil jen v jediném případě a to při koupi družstevního bytu. Členem družstva se totiž staváte zároveň s manželkou, takže jí musíte buď nechat zapsat do smlouvy, nebo prokázat, že jí nemáte. Údaje zapsané v OP už není potřeba prokazovat jinde.

A naopak, nikdy jsem nenarazil na nějakou výhodu to tam nemít, leda byste chtěl být sňatkový podvodník nebo aspoň sukničkář.

sivi
hodnocení

No dobře, tak standartní je, že mi ten rodinný stav automaticky napíší do OP?

Standartní je že se zeptají jestli mají nebo ne.

sivi
hodnocení

Dobrý den,
ještě mě napadlo jestli je třeba hlásit změnu trvalého pobytu i na SBD bytové družstvo?
Chodí mi od nich jednou za rok vyúčtování, ale vždy příjde na adresu, kde už bydlíme a na kterou budeme měnit trvalý pobyt. Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]