Nejste přihlášen/a.
Mají pravdu, vaše datum narození a ostatí údaje uvedené v rodném listě se nikdy během vašeho života nezmění.
Mohl by se měnit, kdyby se něco změnilo co je v rodném listě zapsané. Jméno rodičů je rodné jméno a to se taky nemění. A IQ rodičů tam taky není zapsané
Pochopte konečně, že rodný list je doklad o narození. Narozená osoba dostane určité jméno a rodné číslo. Tyto údaje se zapíší do matriky a rodného listu a tam už zůstanou (i po smrti člověka). Myslíte, že se třeba po sňatku změní něco na údajích o narození?
Jestli se budete 10x za život stěhovat, vdávat a rozvádět, rodný list se měnit nebude, jsou na něm údaje platné v den narození člověka. Něco jiného je občanský průkaz a pas, to jsou průkazy totožnosti, kde musí být data aktualizována, manželka dostane nový OP.
Pokud po obřadu nebudou souhlasit údaje v občance, ihned vám matrikářka ustřihne roh občanky Pokud byste neměl uvedený " stav" v občance, nemusel byste si vyřizovat jinou. Zrovna tak nevěstě při změně příjmení bude ustřižen po obřadu roh občanky a musí si vyřídit novu.
Mám dojem, že dnes se již "stav" so občanky nezapisuje, možná jen na přání, ale tohle je jen můj odhad. Údaj o "stavu" člověka v občance je k ničemu.
Do občanky se už hezkých pár let stav nezapisuje ani na přání, není tam na to ani místo. Smysl to mělo, v případě nějaké nehody se dalo snadno zjistit, komu dát zprávu.
Při výměně občanky kde je rodný stav zapsán se ptají zda mají zapsat rodný stav i do nové. Píše se na druhou stranu jako dobrovolný doplňující údaj.
@magdon: Samozřejmě se tam zapisuje, jen pokud ho tem nechcete mít, můžete to odmítnout. Ale žádný pozitivní dopad to nemá. Naopak, pokud bych ho tam neměl, musel bych v určité situaci (členství ve družstvu) prokázat stav extra výpisem z matriky. Pokud je to v občance, tak to stačí.
Zatím jsem na to narazil jen v jediném případě a to při koupi družstevního bytu. Členem družstva se totiž staváte zároveň s manželkou, takže jí musíte buď nechat zapsat do smlouvy, nebo prokázat, že jí nemáte. Údaje zapsané v OP už není potřeba prokazovat jinde.
A naopak, nikdy jsem nenarazil na nějakou výhodu to tam nemít, leda byste chtěl být sňatkový podvodník nebo aspoň sukničkář.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.