Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak píšu v názvu, jde tu o to, že mě matka dost určitě plánuje vyhodit z bytu a já opravdu nevím, co mám dělat, matce se nelíbí, že doma absolutně nic nedělám, neposlouchám ji a doma jenom beru. Teď mi je jasný, že si tu budete myslet, že jsem nějaký mamánek, co nechce nic dělat, každopádně Vám to rozvedu.
To, že doma nic nedělám není pravda. Denně vařím, uklízím kuchyň, obstarávám zahradu, občas peru. Ano, je pravda, že každý den neuklízím celý byt, jak by si matka přála, ale myslím, že i tak toho dělám dost, mám do toho každé ráno taky školu, sport. Dnes mě už jako každý den nezapomněla seřvat za to, že jsem v 10 hodin ráno neměl uvařený oběd pro ni, neuklidil kuchyň a jeden celý pokoj, ve kterém se včera něco dělalo. A toto dělá víceméně každý den. Vyčítá mi, že všechno musí dělat doma sama, že dojde z práce zničená a nepomůžu ji, že bych ji nechal "chcípnout," jak říká. Což také není pravda, já ji pomůžu rád, ale když začne třeba o půlnoci umývat nádobí nebo vytírat, když já už ležím v posteli a pak na mě řvát, že ji nepomohu, nebo že musím dělat školu online a ji vadí, že ji nepomůžu uklízet... To už je na mě moc.
Dále, že ji neposlouchám. To je vlastně pravda. Neposlouchám ji. Podle ní špatně piju (prý moc rychle), otevírám špatně kliku... Vadí ji, pokud nemám stejný názor jako ona, pokud se s ní začnu trochu hádat, automaticky jsem parchant, co na ní řve a že já ještě uvidím... Dnes mě seřvala za to, že jsem byl ve sprše. Prý nejsem normální, protože se sprchuji každý den - resp. chci se sprchovat každý den. Máma mi to zakazuje. Když jsem se jednou nesprchoval už cca 4-5 den, tak jsem si prý měl vzít hrnec s vodou a umít se takhle. Prý také nesmím jíst bez jejího povolení a což mě rozesmívá, mám ji také říkat, kdy jdu pít. Také tu je pravidlo ohledně splachování záchodu. Mám přítelkyňi a i to ji vadí.
A ke konci to, že doma pouze beru a nic nedávám... K tomu nemám moc co říct, snad krom toho, že máma mi bere moje alimenty, co mám dostávat, dává mi z toho několik stovek a zbytek si bere prý "pro mě." Což ale není pravda, protože si za ty peníze normálně něco kupuje. Samozřejmě také dost často kupuji věci do domácnosti z těch pár stovek.
Možná pro někoho furt budu ten mamánek i tak, někdo mi nebude věřit, že je to tak, jak píšu, dobře, klidně mi nevěřte, ale byl bych rád za radu i tak.
Rád bych se Vás tedy zeptal, jaké jsou mé možnosti v této situaci? Nemám kam jít. Absolutně nikam. Bojím se, že nakonec skončím na ulici a to už opravdu nevím, co mám dělat pak. Jsem rád, opravdu rád za jakoukoliv radu, mnohokrát Vám děkuji.
Omlouvám se Vám, zapomněl jsem připsat věk... Je mi 17, brzo 18, alimenty mi bere, protože si je nezasloužím, podle ni. Měl jsem i spořící účet, ale to si prý také nezasloužím... Otec je vyloučen, psal jsem to už dole a zbytek rodiny také ne... Stala se tu jedna událost minule a od té doby se tu všichni jenom hádají. A plánuje mě vykopnout někdy, až mi bude 18, abych nebyl přítěž.
Kolik Ti je let? Z alimentů mamka taky platí nájem, elektřinu, vodu, odpady atd...Kolik pokojů máte, když jste dva a pořád se musí uklízet? Mamka je sama? Asi to těžko nese a vzteká se na celý svět. Bude určitě po čtyřicítce, tam bývají hormonální změny blížícího se přechodu, o to pak je citlivější. Když je doma klid, to se s ní nedá rozumně promluvit? To nemáš ani babičku a dědu,strýce, tetu? Kde je otec? Sourozenci?,
Je mi 17, brzo bude 18 a vím, že se toto vše musí platit, nevadí mi, že mi bere alimenty a platí tyto výdaje, ale to, že mi je bere a ještě na mě svádí, jak jenom dokážu brát... Nejsme tu sami, ještě tu je bratr, ale to je přesná kopie matky. Máme 2 pokoje, jeden obyvák, každopádně pokoje si uklízíme sami já a bratr, takže se uklízí jenom kuchyň a obyvák. Máma je ale právě přesně ten typ, jak píšete, naštvaný na celý svět. Vadí ji i sebemenší nečistota.
Ostatní mám, ale nikdy, nikdy by mi nepomohli. A opravdu nedá. Vidí mě a už je jí zle...
Podle posledního odstavce jsi teda mamánek... neuvádíš, kolik ti je let, ale je běžné, že ta samostatnější polovina omladiny je schopna v 18 letech vypadnout od rodičů a najít si intr, spolubydlení, brigádu atp. Dokázal bys to? No, zřejmě budeš donucen, těžko soudit, zda tě matka chce vydírat nebo naopak naučit samostatnosti, případně chce už svůj klid anebo je jen v přechodu.
Ps: odejdi, najdi si brigádu a všechny alimenty budou tvoje, navíc mají rodiče na tebe slevu snad do 26 let a ještě vyživovací povinnost, pokud máš denní studium, pokud se nepletu. Tak s chutí do samostatného života.
Zatni zuby a vydrž, než dostuduješ SŠ. Potom si sežeň zaměstnání někde hodně daleko a odstěhuj se. Bydlení - zřejmě nějaký nájem. Je to nemilé, našetřeno asi nic nemáš a z Tvých výplat právě ten nájem spolkne hodně. Ale jinak to asi nepůjde. Bohužel, máš takovou rodinu, kterou nejde dávat za vzor.
Děti by sice měly ctít své rodiče, ale pokud jsou to slušní lidé. Od takovýchto bych se odstřihla, co nejdřív to bude možné. Jaga.
Dobrý den. Tak pokud Vám vadí soužití s mámou, jděte k tátovi.. A bude to třeba i lepší řešení pro mámu. Měli byste si spolu sednout a probrat i tuto možnost, když jste spolu tak nešťastní..Ale jinak - buďte rád, že máte domov a respektujte se s mámou vzájemně. Kdyby to bylo tak zlé, už byste u ní nebydlel. Máte ještě jednu možnost - jděte bydlet k přítelkyni. Rodiče Vám budou přispívat na obživu dokud budete studovat a dál se starejte sám.
Podminkou je, ze tatinek ho chce. Vzhledem k tomu, ze o tom ani neuvazuje, je tato varianta tak trochu mimo hru.
normalni je trochu decku pomoci, najit mu pronajem nebo prispet na samostatne bydleni... zalezi, odkud je, pokud z prahy, tak to snad jedine prepsat trvaly pobyt nekam jinam (coz neni problem, virtualni TP) a zazadat si o VS koleje, protoze pronajmy jsou dost drahe...
Dobrý den, omlouvám se, že píši takhle pozdě. Je mi 17 - za pár měsíců 18. Táta nás v mládí mlátil, alimenty neplatil tak 5 let, ty musí vymáhat exekutor, takže asi chápete, že tohle možnost není. A já jsem rád, že mám domov, za to ji jsem a budu vděčný, respektuji ji, ale ona na mě nerespektuje nic. Mám menší zdravotní potíže a chtěl jsem po ni, aby mi třeba jenom něco vyzvedla, jenom došla a začala na mě řvát, že to stálo hodně a že ji zase obírám o peníze... Starat se o sebe sám nemám sebemenší problém. Starám se sám o sebe už od 3 třídy, kdy mámě bylo jedno, jestli je něco k jídlu, vypráno a tak. Všechno jsem se naučil sám. Přítelkyně je mladá, o dva roky mladší než já, takže tady to asi také nepůjde.
Máme doma také kočky a paradoxně se k nim máma chová lépe, než ke mě... Ostatní členové by asi také nešli, celá naše rodina je rozhádaná.
Tak dokud budes chodit do skoly, vyhodit te z bytu nemuze.
neni mama nejaka jebnuta? Mas ZTP nebo co mas za potize? Pokud jsou spatne vztahy v rodine, i s mamou, tak to bude nejlepsi nejak prekousnout a dat ji najevo, ze ji nepotrebujes. Proste se osamostatnit. Do te doby nez ti bude 18 rychle vytvor nejaky rezervy z kapesnyho nebo z brigad, abys mel aspon na kauci na najem...
odkud jsi, z prahy?
Jo, jo, kolik vám je? Matka chce žít v klidu, na to má právo.. vy hajdy ven z "mamahotelu" a starej se, chlape... zkus třeba azylový dům pro muže, tam to není špatné, musíš si sám vařit i prát, je tam i možnost počítače... znám to tam
V 17 to asi mamahotel nebude. Rodiče jsou povinni se o děti starat dokud se samy nepostaví na vlastní nohy!
Svatoslav : Rada nad zlato. Tak jsem si představila kluka v azyláku mezi chlapy. Možná by jim tam mohl uklízet, vařit a posluhovat, mezi tím chodit do školy a na brigády , Možná jste už byl starší, ale já osobně, pokud by syn nefetoval, nekradl a tak vůbec bych ho z domu v 17 určitě nevyhodila. Všechno má mít svůj čas. A jestli jste si dotaz četl, tak jste musel postřehnout, že u nich to zřejmě doma je synhotel a ne mamahotel, pokud to je samozřejmě všechno pravda.
@ddaadd - jaké jsou mé možnosti v této situaci?
Nejdřív vás uklidním - "vyhodit z bytu" vás matka v žádném případě nemůže, dokud jste studující, respektive nezaopatřené dítě a ani po ukončení studia to není tak snadné.
Stejně tak můžete požádat otce, aby vám od měsíce, v němž dosáhnete zletilosti, zasílal výživné k vašim rukám. Jen poítejte s tím, že z něho budete "na domácnost" muset přispívat.
Ohledně výživného - nevím, jaká je finanční situace vaší rodiny a kolik otec platí, ale obvykle ta částka opravdu nestačí na zajištění všech potřeb dítěte. Zrovna tak netuším, co znamená "si za ty peníze normálně něco kupuje" - matka nemá vlastní příjmy? Stejně jako neuvádíte, co znamená "kupuji věci do domácnosti" - obojí totiž záleží na tom, jak to vidíte vy a jak maminka. Ono by bylo dobré znát i její názor - možná je toho na ní taky dost.
OMYL!
Po ukonceni studia a dovrseni 18 let veku je to velmi snadne, oznami to rodic potomku, vynda mu jeho veci, vymeni vlozku zamku, v pripade nejasnosti zavola 158 a ti ho pripadne vyvedou. Je jedno, zda ma OP trvaly pobyt tam, ten nezaklada zadne uzivaci pravo. Jedine dohoda.
A pokud jsou takoveto vztahy, rekl bych si o najemni smlouvu v pripade, ze budu prispivat penize. Aby se mi nestalo, co pisu vyse. A s platnou najemni smlouvou, i kdyz ji porusi a platit nebude, uz ho policajti nemohou z bytu dostat
a jeste na ni muze dostat Prispevek nebo Doplatek na bydleni, jsou experti, co takhle mesicne inkasuji treba 15.000
já myslím, že v tuto chvíli toho s mámou moc nenaděláš - sám si nevyděláváš, jsi na ní závislý, tak se budeš muset podřídit... nenapsal jsi, jaké máš plány po skončení školy - dokud studuješ, máma tě na ulici vyhodit nemůže, to se neboj, a až nastoupíš do práce, tak by sis mohl najít podnájem - starat se o sebe umíš, tak by to neměl být problém a budeš mít klid...
V první řadě se běžte informovat na městský úřad a tam vás nasměřují. Rady jako vydrž, nebo podobně jsou k ničemu. Jen vás to bude dráždit víc a více až matku praštíte kladivem. Evidentně není normální, pokud je pravda co píšete. Např. sprchování. Je možnost jít bydlet na nějaký místní internát. To vědí ale na úřadě přesně. Ty alimenty pak musíte rychle zarazit a nechat po dovršení zletilosti posílat na svůj účet. Vaše matka je skutečný blázen a to špatně dopadne. Cti otce svého a matku svou ale od do. Dál je už jen vaše lidská důstojnost a ne povinnost se nechat šikanovat. I na to myslí Bible: miluj bližního svého.
Vaše matka nemá právo vyhazovat Vás z bytu. Vy máte stejné právo bydlet jako ona. Stejně se může odstěhovat ona, pokud s Vámi nechce žít. Tyhle vyhazovače nemám ráda. Až Vám to zase řekne, zeptejte se jí, jestli má pro Vás řešení s bydlením. Vsadím se, že nemá. V tom případě by měla být zticha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.