Nejste přihlášen/a.
Viktor je takové chlapské. Vítek, jakoby zůstal klukem. Jednou to bude mohutný chlap - a Vítek?
Představte si ceduli v nemocnici Primář MUDr Vítek Novotný a Primář MUDr Viktor Novotný. Instinktivně volíte jít k tomu druhému
Taky záleží na příjmení. To by taky šlo MUDr Vít Trpišovský, když je dlouhé příjmení. V dětství to bude pro všechny Vítek...
Obě jména považuji za normální a pěkná. Místo lepší se v případě úvah o pojmenování synka ptejte, které je vhodnější. Máte krátké příjmení typu Kos, Šik...? Pak je vodné jméno Viktor. Začíná příjmení na R (Raška, Rousek...)? Pak je vhodné jméno Vít. A obdobně je to s příjmením začínajícím na T. Stejná písmena na konci křestního jména a na začátku příjmení by neměla být. Má někdo v rodině problém s hláskou -r-? Pak je trochu pravděpodobné, že to odposlouchá i dítě a místo Viktor se bude představovat jako Viktol. Nevím, ke kterému datu jsou obě jména v kalendáři. Ale možná bych volila i tak, aby mezi narozeninami a svátkem byly spíš měsíce než týdny.
Mně se líbí Viktor. Viktor znamená vítěz.
Jméno Vítek mi přijde takové starobylé, bývá v pohádkách přidělováno nějakému hloupému dobráčkovi. Všem Vítkům se tímto omlouvám, ale máme ve vzdáleném příbuzenstvu Vítka a je to hrozný blbec.
Oběma můžete říkat Víťo nebo Viki.
Spíš jste si vsugerovala pěkný nesmysl. Jméno Vítek nosí v ČR 1940 lidí (323.místo), věkový průměr 11 let, populární hlavně v posledním desetiletí (prý starobylé )
Jméno Viktor nosí v ČR 11982 lidí (149.místo), věkový průměr 32 let, populární byl v 70.letech a v posledním desetiletí.
Jinak z těchto dvou bych si vybral Viktor.
To ale není případ Vítka (o Vojtěchovi se tady nebavíme), jméno Vítek u nás do 90.let prakticky vůbec neexistovalo objevilo se až po revoluci - viz zelený graf nasejmena.cz/...pokud znáte nějakého Vítka z pohádky tak to bude zřejmě nějaká novodobá (neznám)
A právě naopak, Viktor je starobylé jméno, užívané už od dob Kristových.. třeba papež Viktor I. jež se ujal úřadu léta páně. cca 186-189.
radejviktor - ve známé pohádce z roku 1952 Pyšná princezna vystupuje postava panoše Vítka. No, a tato pohádka není rozhodně novodobá.
Dobrý den, myslím, že Vítek je v podstatě zdrobnělina jména Vít. Mně se líbí jméno Viktor (čistič - viz filmová postava). Zdravím!
Řídila bych se podle toho, jaké je příjmení. Nebylo by žádoucí např. Viktor Rotta, nebo Vítek Týlek, prostě vybírejte s citem.
Ani jdeno.Chudak chlapec.Jemu sa da povedat iba Viktorko,ak ho v buducnosti bude chciet oslovit nejaka slecna tak to asi bude zniet dost trapne.Viktor mi pride zas moc tvrde.Nespravte chybu ktoru nakoniec spravili aj moji rodicia.Mam problemy so svojim menom,obzvlast v muzskej populacii (ale niesom Viktor).Neslo by pouzit klasicke mena? Marek,Tomas,Peter,Dano,Martin..
Jo, na jména jsem odborník. Dodnes nechápu, proč mi dala matka jméno po tetě, která je nesnášela a celý život si nechala říkat jinak. Navíc jsem i s příjmením měla 3 R a nedovedu si představit, kdybych to neuměla vyslovit. Opravdu záleží na příjmení. Obě jména jsou pěkná, ale Vítek je zdrobnělina od Víta a u mě navíc evokuje spíše příjmení než vlastní jméno. Takže spíše popřemýšlejte ohledně příjmení k tomu. Třeba takový Viktor Novák je mnohem hezčí než Viktor Rosenberg - znám dokonce chlapečka, který se jmenuje Robert Rosenberg. Zatím nemluví.
Vítek je jen zdrobnělina od jména Vít. Tedy malý klučík bude Vítek, ale dospělý muž Vít. Tohle jméno se mi líbí víc, než Viktor, i když znám několik nositelů obou jmen. A k tomu mě teď ještě napadl Viki Cabadaj!
Vít je krátké a takové měkké, hodí se proto k delšímu příjmění, obsahujícímu R, Ř. Vít Morávek, Vít Rambousek, Vít Březina...
Jinak jsem na tom podobně, jako Inžinýrka. Učila jsem v MŠ a když jsme čekali přírustek do rodiny a vybírali jména, nemohla jsem se rozhodnout. Ten zlobí, ten se pere, ta žaluje, ta se příšerná při jídle, ta je rozbrečená...prostě za každým jménem se mi objevilo nějaké dítě se špatnou vlastností. To už tak bývá, když člověk dělá s dětmi.
Nakonec jsme dceři dali jméno Petra a synovi za 2 roky Libor. A v pohodě. Tato 2 jména tehdy v MŠ nefigurovala. Jaga.
Vít - latinský původ
živoucí, veselý
Domácí oslovení - Víťa, Vitouš, Vitoušek
svátek - 15. června
----------------------
Viktor - z latinského victor
vítěz
Viktorek, Vítek, Víťa, Viki/y, Vik, Viťák
svátek - 28. července
Mě osobně se líbí Viktor i proto, že slaví svátek o prázdninách, bude se to lépe organizovat. Samozřejmě záleží na příjmení, jak už bylo napsáno.
Obě jména jsou máločetná, tedy jich bude ve školní třídě méně, myslím, že to bude dobrá volba, vybrat jedno z předložených jmen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.