Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Minerální léčivá voda z pramene

Od: marca odpovědí: 14 změna:
Byli jsme se s rodinou podívat v Karlových Varech, kde jsou termální prameny pro lidi zdarma. Velice nás překvapilo,že naši známé kupují v lékárně tu samou vodu s názvem Magnesia extra- Karlovy Vary a platí v lékárně za ni 39Kč/0,7l.Tomu mám rozumět,tak že ta dodavatelská firma to u pramene stačí do flašek a za takto předraženou cenu v lékárnách prodává?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Máš humorné představy. To jako myslíš, že u pramene stojí náklaďák s flaškami a dva čičmundové to tam stáčí a házejí třetímu na auto?*smich*

Ano, firma má na prameni vrt a z vrtu to stáčí na lince do flašek. Cena už je předmětem obchodní politiky firmy a distributorů. Stejnou(?) vodu koupíš v supermarketu za cca 15Kč/1,5l, tedy 10Kč/l. A mám zato, že kdybys přijel k prameni s 20 vlastními flaškami a začal si je plnit byť pro vlastní potřebu, tak je to zakázáno a rychle by tě vyprovodili. Něco jiného pak je odběr pro vlastní potřebu z pramenů, volně vytékajících v přírodě. Tam to bývá bez problémů.

@jana222: Upravována ta voda případně je jen sycením nebo příchutěmi. Jinak je pouze kontrolována na složení a nezávadnost.

doplněno 24.05.20 11:01:

@liska5: Ředění vodou by neprošlo, protože je známé a laboratorně ověřované složení vody z pramene. Takže každá kontrola složení minerálky v lahvi by to odhalila. Sycení CO2 je normální a proto většina těchto vod se prodává jako neperlivá, jemně perlivá a perlivá. Holt starousedlík chtěl být chytrý.

liska5

Říkal mi v Kyselce ve frontě turistů u pramene jeden starousedlík, že firma to ještě naředí vodou a dosytí bublinkama...Protože Mattoni... už nenííí...

liska5

Starousedlík prý u nich dělal. A že to nějak tlakovali vodou, takže složení už bylo stanoveno nejspíš i s tou natlakovanou vodou. Pozor, bylo to tak před 20 lety, ale kdy tam dělal mohlo být ještě dávno před tím...

jofa*

Např. Magnesia je velmi slabě mineralizovaná - slabě min.- středně min. - silně min.- velmi silně mineralizovaná. Takže se upravuje. Ćím? Buď je každá z jiného vrtu, nebo se míchá z různých vrtů, nebo ředí vodou.

janh*
hodnocení

1x
Pokuď mají povoleno stáčet a prodávat,tak klidně mohou.Žádné cenové hranice nejsou stanoveny...
Banány si taky můžete natrhat,když víte,kde rostou...

hodnocení

1x

Ano. To máte jak třeba s vincentkou v Luhačovicích. Když je člověk tam, tak se napije. A kupovaná v láhvích se pěkně podraží.

hodnocení

1x

Ten samý příklad je třeba Rudolfův Pramen v Mariánských lázní.V Mariánkách můžete vypít kolik chcete zdarma ale kupovanou v lahvi už kdekoliv v celé republice.za cca 27kč.

Ale mě to nevadí prostě to tak je a docela i vyhovuje, protože těžko budu jezdit denně 200km do Mariánek si loknout pramene.

Otázka je ale a mám pochybnosti zda je to stejný pramen jak u zdroje nebo nějak upravován při stáčení (Ale upravován bude asi určitě)

hodnocení

0x
Karlova Studánka v Jeseníkách - i tam je volně dostupný pramen a tedy možnost načepovat si vodu s sebou.
Pár lahví je v pohodě ale udělat si na tom byznys nejde.
Na to je třeba mít vrt a dělat to profesionálně. A taky za to platit.
Ta je navíc na rozdíl od zmíněného Rudolfova pramene opravdu výborná.
To máte pravdu.

Tak minerální léčivé pramene nejsou o tom jestli mě to chutná nebo ne ale jaké ta voda má konkrétní léčivý učinek a na jaký zdravotní problém je doporučena.A hlavně nejsou určeny k běžnému pití na klasickou žízen.

liska5

Ale na kafe bývají výtečné.

Vozili jsme si kdysi na kafíčko tu z Jánských lázní / Melč, kousek od Kružberka/.

Lištičko, doporučil bych vám uvařit si kafe z kterékoli minerální vody z Františkových Lázní, tedy kromě Štěpánky. Ty jsou sice léčivé, ale tak silně smrdí sirouhlíkem, že byste to kafe ani nepolkla*smich*

liska5

Stejně smrdí ta ve Vel. Losinách. I ta v Karlové Studánce je trochu smradlavá. Z těch jsem kafe nevařila.

Možná ten sirovodík vyčpí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]