Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
1. Prosil bych o radu ohledně krácení dovolené. U zaměstnavatele jsem nastoupil 1.3.2019.
Od 1.5.2020 jsem dostal výpověd s 2 měsiční výpovědní lhůtou,která mi končí 30.6.2020.
Z minulého roku mi zbylo 6 dní dovolené. Tento rok jsem měl nárok na 25 dní dovolené, může zaměstnavatel krátit dovolenou kvůli výpovědi z organizačních důvodů? Pokud jo na kolik dní mám celkvově nárok v tomto případě?
2.Další poslední otázka je ohledně odstupného. Ve výpovědi mám napsáno, že mi dále naleží 2 měsiční odstupné. Zaměstnavatel říkal že bych ho měl dostat v poslední výplatě. Jenže jsem nedostal žadné potvrzení kolik očekávat. Potvrzení o výši dostanu v poslední den?
3.Odstupné se bude počítat z posledního čvrtletí tedy od 1.2 do 30.6 v hrubé mzdě?
Mockrát děkuji za rady v této těžké době
dekuji za odpověd. Nevíte , co se do průměru nezapočítává? Jsou to dny dovolené a propustky(cesta k lékaři)?Jinak jsem vubec nemarodil.
Na netu jsem se někde dočetl , že pojistné se z toho neplatí , že si ho budu muset zaplatit sám.Proto měl odstupné dostat v plné výši bez odvodu pojistného a platila by se pouze daň. Jak to tedy je?Je možné ,že jsem to špatně pochopil?
Letos Vám vznikl nárok na 25 dní dovolené, ale to platí pouze v případě, že odpracujete celý rok (přesněji - že bude celý rok trvat Váš pracovní poměr a nebudete marodit déle než 100 dní). Jestliže budete pracovat pouze půl roku, máte nárok na 12,5 dne dovolené.
K čemu by Vám teď bylo potvrzení "kolik očekávat"? Dopředu Vám nikdo žádné potvrzení o mzdě a jejích částech nedá.
Odstupné se počítá z průměru pro pracovněprávní účely, tedy z toho, který vidíte na své poslední (dubnové) výplatní pásce jako průměr pro dovolenou. Poslední čtvrtletí NENÍ od 1.2. do 30.6. Průměr pro prac-práv účely se vždy vypočítá z předchozího kal.čtvrtletí a platí pro aktuální kal.čtvrtletí. Pro kalendářní čtvrtletí duben, květen a červen tedy platí průměr vypočítaný ze součtu příjmů za odpracovanou dobu (nepatří tam např. náhrady za svátky nebo dovolenou) poděleného součtem odpracovaných hodin za leden, únor a březen. Odstupné podléhá pouze odvodu daně z příjmu. Nesráží se z něj ani sociální, ani zdravotní pojištění. Proto ale taky nebude zahrnuto do vyměřovacího základu na ELDP (pro výpočet důchodu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.